Κατατέθηκαν οι τροπολογίες στον Νόμο Πλαίσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Διαβάστε το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση.

Νέες διοικήσεις θα έχουν επί της ουσίας τα πανεπιστήμια της χώρας τον Δεκέμβριο του 2012. Οι νυν πρυτανικές αρχές τους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για ψήφιση, θα ολοκληρώσουν την θητεία τους, αλλά μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2012, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους.

Επί της ουσίας δηλαδή, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, θα επικρατεί για λίγο καθεστώς «διαρχίας», καθώς θα έχουν εκλεγεί μεν τα νέα Συμβούλια, αλλά την διοίκησή τους θα ασκούν οι νυν πρυτανικές τους αρχές για όσο διαρκεί η θητεία τους. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις τους που δεν θα κάνουν εκλογές, μπορεί να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Οι νυν πρυτάνεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεν εκλογές τον Οκτώβιο για τα Συμβούλια Διοίκησης, αλλά θα προωθούν την εκλογή νέου πρύτανη λίγο πριν λήξει η θητεία τους για να μην απειλούνται ανοικτά. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα Συμβούλια συντάσσουν λίστα τριών υποψηφίων για τη θέση του Πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό και από αυτούς εκλέξει όποιον προτιμά με ψηφοφορία το σώμα των διδασκόντων κάθε ΑΕΙ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας «κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής (για την εκλογή Συμβουλίων), η σχετική αρμοδιότητα ασκείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012. Τα ήδη, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναδεδειγμένα Συμβούλια διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους».

Για τα 3 πανεπιστήμια η θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο, παρατείνεται για 3 μήνες ως τον Δεκέμβριο του 2012.
Κατά τα αλλά στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όσα είναι ήδη γνωστά, οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες αφαιρούνται από τα Συμβούλια Διοίκησης και περνούν στην Σύγκλητο, ο Κοσμήτορας εκλέγεται από λίστα που θα συντάσσουν τα μέλη του Συμβουλίου, τα τμήματα διατηρούν τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα τους αλλά θα υπάγονται διοικητικά στις Σχολές κάθε Ιδρύματος

Νωρίτερα, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, σε οξύτατο ύφος, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία».

Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρώην υπουργού Παιδείας, την ώρα που στο ΠαΣοΚ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον κ. Ευ.Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ. Μπόλαρης. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στη ατμόσφαιρα όταν αναγνώστηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν λειτουργεί κατευναστικά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα ψηφίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ιδίως του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, οι οποίες ψήφισαν τον προηγούμενο νόμο με πλειοψηφία 4/5 (250 βουλευτές).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.