Με νέα πρόσωπα οι ιδιωτικοποιήσεις

Την επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων καλείται να φέρει σε πέρας ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Γιάννης Εμίρης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank και πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία σε μετοχοποιήσεις.

Την επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων καλείται να φέρει σε πέρας ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Γιάννης Εμίρης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank και πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία σε μετοχοποιήσεις. Την Παρασκευή είχε τετράωρη συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας, παρουσία του νέου προσώπου από την πλευρά της Κομισιόν, του Ιταλού Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, που αποτελεί το Νο 2 του Ματίας Μορς. Η συνάντηση με τον τελευταίο, τον επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα γίνει αυτή την εβδομάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νέα κομμάτια του παζλ των ιδιωτικοποιήσεων: πρώτον, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (είναι η εταιρεία που χειρίζεται το μεταφορικό έργο του ΟΣΕ) και, δεύτερον, για την είσοδο ιδιωτών σε μονάδες της ΔΕΗ.
Παρόντες στο ραντεβού της Παρασκευής ήταν επίσης ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο εκτελεστικός διευθυντής Ανδρέας Ταπραντζής, ο οποίος παραμένει στη θέση του και χειρίζεται το τμήμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Μέσα σε λίγους μήνες η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να προωθήσει σχέδιο 23 αποκρατικοποιήσεων για το 2013. Οι κκ. Εμίρης και Αθανασόπουλος θα αναλάβουν επισήμως καθήκοντα τις επόμενες ημέρες, μόλις εγκριθεί ο διορισμός τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ως τότε το τιμόνι παραμένει στα χέρια του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου κ. Κώστα Μητρόπουλου.

Κατέβηκε ο πήχης
Ο τελευταίος προσδιόρισε και τον ρεαλιστικό στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις τη χρονιά που διανύουμε. Η προσγείωση είναι… ανώμαλη και δεν πέρασε απαρατήρητη από την τρόικα. Ο αρχικός στόχος για αποκρατικοποιήσεις 9 δισ. ευρώ το 2012 (ετέθη από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο) αναθεωρήθηκε σε 3 δισ. ευρώ στο μνημόνιο 2, ενώ πλέον ο πήχης βρίσκεται μόλις στα 300 εκατ. ευρώ. Για τη χρονιά που διανύουμε αναμένονται έσοδα μόνο από την πώληση των Κρατικών Λαχείων και τη μίσθωση για 90 έτη του Κέντρου Ξένου Τύπου (IBC).
Βασικοί λόγοι ήταν η αβεβαιότητα και το ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά την περίοδο υλοποίησης της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και στη συνέχεια το λουκέτο λόγω εκλογών. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ σταμάτησε να λειτουργεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου με απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που εκπροσωπούσαν τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου: του κ. Ιωάννη Κουκιάδη (ΠαΣοΚ), του κ. Γιάννη Βαρθολομαίου (ΝΔ) και της κυρίας Αννας Ζωηρού (ΛΑΟΣ). Ο κ. Κουκιάδης υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ η στάση των άλλων δύο μελών του ΔΣ αναμένεται με ενδιαφέρον στην επόμενη συνεδρίαση.
Παρά το λουκέτο, κάποια πράγματα προχώρησαν: σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται εννέα αποκρατικοποιήσεις, με εκτιμώμενο ύψος προσόδων 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις η προετοιμασία εξελίσσεται. Συνολικά το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους, ενώ συνεχίζεται ο νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος ειδικεύεται στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων με έμφαση σε έργα ανάπτυξης υποδομών, ενέργειας και εκμεταλλεύσεως ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εμπειρία του ταιριάζει με το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και παραλλήλως της αξιοποίησης λιμένων και περιφερειακών αεροδρομίων. Παραλλήλως ο κ. Εμίρης ήταν επί σειρά ετών υπεύθυνος πολυάριθμων έργων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων και εταιρικών αναδιαρθρώσεων ως στέλεχος της Alpha Bank. Στη νέα του θέση καλείται να πατήσει γκάζι με το «καλημέρα».
Χαμένη χρονιά το 2012 για τα μεγάλα έργα
Απρόθυμη να στηρίξει τους μικρομεσαίους η ΕΤΕπ πριν από τη δόση των 31 δισ. ευρώ

Χειρόφρενο στην… ανηφόρα βάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην κυβέρνηση για το θέμα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων προβάλλοντας διαρκώς νέες επιφυλάξεις, που οδηγούν σε συνεχείς αναβολές της συμφωνημένης χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης δίνει προς το παρόν μια άνιση και αβέβαιη μάχη, καθώς η απελευθέρωση πόρων ακόμη και για το «μικρό» πακέτο των μικρομεσαίων από την ΕΤΕπ πήρε ήδη νέα αναβολή. Τοποθετείται μετά την καταβολή της δεύτερης δόσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και συνδέεται με την αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο για την καταβολή των 31 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της επανεκκίνησης των έργων στους οδικούς άξονες δεν είναι ακόμα ορατή. Αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες, η κυβέρνηση όρισε ως διαπραγματευτή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, επί χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων και αντιπρόεδρο σήμερα του ΣΕΒ.
Τα καλά νέα είναι ότι η συνεργασία του υπουργού Οικονομικών (και πρώην υπουργού Ανάπτυξης) κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε στο «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΕπ. Το βασικό κέρδος είναι η απερίφραστη απόρριψη της «ρήτρας δραχμής» – οι πληρωμές δηλαδή θα γίνουν σε ευρώ.
Ολα τα υπόλοιπα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, παρουσιάζουν εμπλοκές. Η συμφωνία χρηματοδότησης του Ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπογράφηκε τον Μάρτιο προβλέπει τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων (ακόμη και για έξοδα κίνησης) με οικονομικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ως το τέλος του 2015 μέσω της μόχλευσης 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Κανονικά το 2012 πρέπει να πέσουν στην αγορά 600 εκατ. ευρώ μέσω των ελληνικών τραπεζών όμως η ΕΤΕπ προβάλλει διαδοχικές δικαιολογίες για τη μη χορήγηση της συμφωνημένης ανάσας.
Αρχικά το πρόβλημα ήταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI), στη συνέχεια η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές, τώρα η δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης. Κατά τα άλλα, η ΕΤΕπ έχει έτοιμες τις εγκρίσεις για τη συνεργασία με ορισμένες ελληνικές τράπεζες. Αν όλα πάνε καλά, η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και τα γκισέ για τις αιτήσεις θα ανοίξουν τον Νοέμβριο.

Γολγοθάς για τα έργα
Την ίδια εποχή θα αρχίζει ο γολγοθάς για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. Οδικός χάρτης ολοκλήρωσης δεν υπάρχει και το πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επανακαθορισμού, όπως δήλωσε στο «Βήμα» και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν.
Ο λόγος; Η ΕΤΕπ θεωρεί ότι τα έργα για τους περισσότερους οδικούς άξονες είναι μη χρηματοδοτήσιμα (non bankable), ενώ η μόχλευση που προσφέρει είναι πολύ χαμηλή (1 προς 2) επικαλούμενη τον πιστωτικό κίνδυνο που συνεπάγεται κάθε επένδυση στην Ελλάδα. «Θα μας κρεμάσουν κουδούνια αν μείνουμε εκεί» σημείωνε για το θέμα στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι η ΕΤΕπ δεν ενεργεί με κριτήριο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ανάπτυξη (όπως είναι αποστολή της), αλλά με τη λογική της Goldman Sachs.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.