Φθηνότερη γίνεται η χρήση των κινητών

Προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις τιμών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δημιουργεί η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού των κλήσεων ως το 2013. Η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να επιβάλει τη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά ως το 2013 τα 1,03 ευρωλεπτά ανά λεπτό κλήσης από 4,95 σήμερα, ακολουθώντας παρόμοια βήματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις τιμών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δημιουργεί η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για σταδιακή μείωση των τελών τερματισμού των κλήσεων ως το 2013.
Η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να επιβάλει τη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά ως το 2013 τα 1,03 ευρωλεπτά ανά λεπτό κλήσης από 4,95 σήμερα, ακολουθώντας παρόμοια βήματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στελέχη των εταιρειών εκτιμούν ότι αυτή η μείωση της τάξεως του 80% αργά ή γρήγορα είτε θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών είτε σε νέες προσφορές προς τους καταναλωτές, όπως π.χ. η παροχή περισσότερου δωρεάν χρόνου ομιλίας.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, αυτή η απόφαση θα ωφελήσει τους καταναλωτές διότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών λιανικής των κλήσεων προς κινητά (τόσο από σταθερά όσο και από κινητά), η οποία υπολογίζεται να φτάσει σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για το 2013.
«Η ρύθμιση για τη μείωση των τελών τερματισμού που πρόσφατα επέβαλε η ΕΕΤΤ, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό και το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ενισχύει την πρόσβαση των καταναλωτών σε πιο ανταγωνιστικές επιλογές τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών» δηλώνει προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κωνσταντίνος Σ. Δεληκωστόπουλος.
«Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν άμεσα οφέλη, πρώτον, από τα μειωμένα τέλη χονδρικής για κλήσεις που πραγματοποιούν οι συνδρομητές μεταξύ κινητών τηλεφώνων αλλά και από σταθερά προς κινητά και, δεύτερον, από τις αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές λιανικής για κλήσεις από σταθερό σε κινητό που έχει επιβάλει η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ» τονίζει.
«Μεσοπρόθεσμα» συνεχίζει ο κ. Δεληκωστόπουλος «στο πλαίσιο του ανταγωνισμού εκτιμάται ότι στη λιανική αγορά της σταθερής τηλεφωνίας θα προκύψουν χαμηλότερες χρεώσεις για κλήσεις προς κινητά δίκτυα όχι μόνο από τον ήδη ρυθμιζόμενο ΟΤΕ αλλά και από τους εναλλακτικούς παρόχους». «Ειδικότερα για το 2013 το συνολικό ποσό που θα εξοικονομήσουν οι συνδρομητές της σταθερής από αυτές τις ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ» καταλήγει.

Ενα καινούργιο τοπίο
Πάντως στελέχη των εταιρειών εκτιμούν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα έχει σίγουρα επίπτωση στους προϋπολογισμούς των εταιρειών και ίσως να επηρεάσει τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων οικονομικά αποτελέσματά τους. «Δημιουργείται μια νέα κατάσταση η οποία μειώνει τις τιμές και περνάει το όφελος στον καταναλωτή. Παράλληλα, και λόγω της μείωσης των τιμών στην περιαγωγή, τα έσοδα των επιχειρήσεων συμπιέζονται προς τα κάτω» τονίζουν.
Δεδομένου μάλιστα ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας υποχώρησε στα μεγέθη του 2002, στελέχη των επιχειρήσεων μιλούν πια για «ένα καινούργιο τοπίο», αφού η μείωση των τελών τερματισμού «επιτρέπει νέες υπηρεσίες που προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στους χρήστες, διότι θα είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν νωρίτερα».
Μάλιστα, η μείωση των τελών τερματισμού κάνει πιο ελκυστική την ενασχόληση και άλλων επιχειρήσεων με την κινητή τηλεφωνία ως εικονικών παρόχων (MVNO) διευρύνοντας κι άλλο την «πίτα» του ανταγωνισμού. Δηλαδή, θα χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα δίκτυα της Cosmote, της Wind ή της Vodafone πουλώντας ανταγωνιστικές προς αυτές υπηρεσίες.
Επίσης η μείωση των τελών τερματισμού στρώνει το έδαφος για την «επιθετική» δημιουργία υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης, αφού η συγκρότηση γραμμών υποστήριξης θα είναι αρκετά πιο οικονομική. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος και για την παροχή αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών υπηρεσιών, οι οποίες ως σήμερα γίνονται μέσω SMS, λόγω κόστους.
«Οσο μειώνεται το κόστος για τον καταναλωτή και για αυτόν που παρέχει την υπηρεσία και όσο πιο τίμιος είναι ο επιμερισμός της αξίας τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον για καινούργιου τύπου εφαρμογές» σχλιάζουν κύκλοι της αγοράς. Παράλληλα παρατηρούν την «αύξηση της κατανάλωσης μεγάλου όγκου δεδομένων η οποία δείχνει πρακτικά και τον δρόμο στην αγορά», αφού η ευρεία χρήση ευφυών τηλεφώνων (smartphones), tablets αλλά και πλήθους κινητών εφαρμογών αλλάζει πια το γνώριμο καταναλωτικό μοντέλο.

Το μαγικό ραβδί της κινητής τηλεφωνίας
Η διεύρυνση των κινήτρων για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, διά της εξαίρεσης από το ειδικό τέλος φορολόγησης της κινητής τηλεφωνίας των συνδυαστικών πακέτων φωνής και ασύρματου Internet με όγκο δεδομένων άνω των 50 MB, θα ωφελήσει τόσο την οικονομία όσο και τα δημόσια έσοδα.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος επικαλείται τη σχετική μελέτη που εκπόνησε η ICAP σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η παραγωγικότητα της οικονομίας εξαρτάται και από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί» σημειώνει και επισημαίνει ότι σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη η χώρα βρίσκεται πίσω στην κινητή ευρυζωνικότητα, όμως, όπως λέει, αν καλύψουμε αυτό το κενό, θα υπάρξει όφελος τόσο αναπτυξιακό όσο και δημοσιονομικό.
Ειδικότερα η ΕΕΚΤ εισηγείται την εξαίρεση των συνδυαστικών πακέτων φωνής και ευρυζωνικών υπηρεσιών άνω των 50 MB της κινητής τηλεφωνίας από το ειδικό τέλος φορολόγησης (αφορά το 7,7% των ενεργών συνδρομητών), αφού θα δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντική ανάπτυξη, καθώς θα επιταχύνει τη χρήση προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών και θα προωθήσει τις ψηφιακές εφαρμογές.
Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα σε βάθος διετίας η ΕΕΚΤ εκτιμά ότι, αν το υπάρχον φορολογικό καθεστώς συνεχιστεί, τότε η διείσδυση των συνδυαστικών πακέτων φωνής και δεδομένων θα αυξηθεί κατά 27%, οι δε συνολικοί φόροι από 141 εκατ. ευρώ το 2011 σε 227 εκατ. ευρώ το 2013.
Αντίθετα, αν η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρεθεί από το ειδικό τέλος, η ετήσια αύξηση της διείσδυσης θα φτάσει το 43%, οι δε φόροι τα 224 εκατ. ευρώ το 2013. Η ΕΕΚΤ εκτιμά ότι η διαφορά φόρων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου (3,5 εκατ. ευρώ) θα υπερκαλυφθεί κατά 48 φορές από τα οφέλη που θα προκύψουν από τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας.
Ετσι προβλέπει ότι το σύνολο των φόρων από τη συμβολή των συνδυαστικών πακέτων φωνής – δεδομένων στο ΑΕΠ, αν το φορολογικό στάτους παραμείνει ως έχει, θα αυξηθεί από 526 εκατ. ευρώ το 2011 σε 848 εκατ. ευρώ το 2113. Αντίθετα, αν εφαρμοστεί η εξαίρεση, τότε τα φορολογικά έσοδα θα ξεπεράσουν το 2013 το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι κατά 168 εκατ. ευρώ υψηλότερα! Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας «λειτουργούν και επενδύουν σε ένα καθεστώς καταστροφής», καθώς εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών του κλάδου χρηματοδότησαν την ανανέωση των αδειών με 380 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις τους κινήθηκαν πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι ένα μέρος των επενδύσεων δεν αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα επέβαλαν «τσουχτερά» πρόστιμα αλλά και αποξήλωση των κεραιοσυστημάτων. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι εταιρείες της κινητής θα κάνουν ρεκόρ επενδύσεων σε νέες υποδομές.
Επίσης σημειώνει ότι εκκρεμεί η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας των δύο πρόσφατων τηλεπικοινωνιακών νόμων αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των συναρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων. «Αυτό που ζητούμε είναι να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση για την εφαρμογή των νόμων που ψήφισε η Βουλή» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.