Το αίτημα της Αθήνας για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος εφαρμογής είναι πρόωρο και η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται προηγουμένως να δείξει σαφή αποτελέσματα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό ξεκαθάρισε ο Φίλιπ Γκόρντον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, σε ερώτηση του «Βήματος» κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Ο αμερικανός αξιωματούχος, που μετά την Ελλάδα μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με την εκεί ηγεσία κυρίως γύρω από το καυτό μέτωπο της Συρίας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φ. Κουβέλη.
Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε, όπως ο ίδιος είπε, τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Τόνισε τον θαυμασμό του για όσα έχουν ήδη επιτευχθεί και σημείωσε ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος είναι κρίσιμη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Και ξεκαθάρισε ότι η επιτυχία αυτή είναι και προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ως του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ευρώπης, από τη στιγμή μάλιστα που η ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει άμεσα και την αμερικανική οικονομία.
Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ενθαρρυμένος διότι είδε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού να κατανοούν ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά πρέπει να τηρηθούν. Του εξήγησαν όπως είπε τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος, αλλά όπως είπε και ο ίδιος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της δημιουργίας ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος είναι αυτές που θα προσελκύσουν επενδύσεις.
Άλλωστε, ο ελληνικός λαός έδειξε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ψηφίζοντας τα συγκεκριμένα κόμματα, ότι θέλει την παραμονή του στην ευρωζώνη. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κεφάλαια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν μετεκλογικά στην Ελλάδα τον κάνουν να αισθάνεται πιο αισιόδοξος. Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι αρκετή και χρειάζεται ανάπτυξη, στην οποία όμως θα βοηθήσουν πολύ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα.
«Όχι» μονομερείς κινήσεις για την ΑΟΖ
Ο κ. Γκόρντον αφιέρωσε μεγάλο μέρος των συναντήσεών του στην Αθήνα και σε θέματα περιφερειακής πολιτικής.
Ο ίδιος εμφανίστηκε πάντως, προφανώς απηχώντας τις απόψεις της κυβέρνησης Ομπάμα, αντίθετος σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) – θέση που περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης συνεργασίας. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, διευκρίνισε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα – σε μία εμφανή προσπάθεια να ενθαρρύνει τον διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί σημαντικό.
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Γκόρντον για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς τη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη Συρία ως βασικό συστατικό της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης. Ο κ. Γκόρντον, και πάλι σε ερώτηση του «Βήματος», τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πολιτική μετάβαση στη Συρία, όχι όμως πλέον υπό τον Μπασάρ αλ – Ασαντ και εργάζονται εντατικά με τη διεθνή κοινότητα για να το επιτύχουν. Σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει καταρχήν η λύση να προέλθει μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά το βέτο Ρωσίας και Κίνας δεν επιτρέπει προς το παρόν αισιοδοξία. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του φόρουμ των «Φίλων της Συρίας» για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση, να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς Ασαντ και να αλλάξουν τις ισορροπίες επί του εδάφους.
Με τον κ. Αβραμόπουλο συζητήθηκε ακόμη η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς και οι τουρκικές απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και τη βούλησή της να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, ενώ τόνισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ως προς το ζήτημα δε της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι και επανέλαβε ότι η ελληνική Κυβέρνηση αναζητά έναν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, την επίλυση του οποίου η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις.