Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κ. κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).
Σε συσκέψεις ως αργά χθες το βράδυ «κλείδωσε» το πλαίσιο κατευθύνσεων των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 καθώς και τα μέτρα για το φετινό Προϋπολογισμό, ύψους 3 δισ. ευρώ. Το πλαίσιο θα τεθεί υπόψη της τρόικας ενώ θα ενημερωθούν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της τρόικας τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν την Τετάρτη την εξέταση στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης) και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κ.κ. Τόμσεν και Μαζούχ θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις ενώ αναμένεται ότι θα απορρίψουν αρκετά μέτρα της ελληνικής πλευράς. Η βασική δυσκολία της διαπραγμάτευσης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος, κάτι που φαίνεται ότι θα αργήσει να συμβεί.
Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για τις συναντήσεις της τρόικας περιλαμβάνει ραντεβού ως και την 31η Ιουλίου. Εκτός απρόοπτου οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν την Τετάρτη και θα επιστρέψουν πιθανότατα μετά τον Δεκαπενταύγουστο με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σειρά σεναρίων μεταξύ των οποίων και η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις για ποσά άνω των 2.000 ευρώ (κύρια και επικουρική).
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν σύμφωνα με πληροφορίες και προτάσεις για:
-Μείωση 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.
-Μείωση 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
-Επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.
Στη λίστα των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται επίσης: περιορισμός της λίστας των δικαιούχων για προνοιακά επιδόματα, περικοπή στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, κλείσιμο – συγχωνεύσεις οργανισμών και νοσοκομείων, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, μη ανανέωση συμβάσεων), μείωση μισθών και επιδομάτων στις ΔΕΚΟ, ακόμη και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές».
Στο πλαίσιο μελέτης του ΚΕΠΕ προτείνεται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο να καταβάλλεται ο μισθός των κληρικών κατά 50% από το Κράτος και κατά 50% από την Εκκλησία.