Ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε, με σφοδρά πυρά, δύο περιοχές της Δαμασκού, σε σκληρά αντίποινα μία εβδομάδα αφότου οι αντάρτες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι προσφέρει «ασφαλή έξοδο» από τη χώρα στον Μπασάρ αλ Ασαντ και την οικογένειά του υπό την προϋπόθεση να εγκααταλείψει την εξουσία.
Κυβερνητικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του πανίσχυρου αδελφού του Ασαντ, έθεσαν υπό έλεγχο, την Κυριακή, τη συνοικία Μεζέχ στη Δαμασκό, και εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 αόπλους άνδρες, τους οποίους υποπτεύονταν ότι βοηθούσαν τους αντάρτες, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της εξέγερσης, η οποία παίρνει γρήγορα διαστάσεις εμφυλίου, συγκρούσεις μαίνονται στο Αλέπο, την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και στο Ντερ αλ-Ζορ, στα ανατολικά.
Αντίποινα
Οι βομβαρδισμοί στη Δαμασκό και το Ντερ αλ-Ζορ ήταν από τους πιο σφοδρούς και έδειξαν την αποφασιστικότητα του Ασαντ για αντίποινα μετά τη βομβιστική επίθεση των ανταρτών, την περασμένη Τετάρτη. Ηταν η πιο θεαματική στους 16 μήνες της εξέγερσης κατά της 40χρονης κυριαρχίας της οικογένειας Ασαντ.
Περί τους 1.000 κυβερνητικούς στρατιώτες, με τανκς και μπουλντόζες, ανακατέλαβαν την Μεζέχ, περιοχή στην οποία βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες στη Δαμασκό.
Στρατιώτες εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 άνδρες, ηλικίας 20-30 ετών, είπαν, τηλεφωνικώς, ακτιβιστές από την Μεζέχ.
«Τους περισσότερους τους γάζωσαν με σφαίρες. Τρεις είχαν δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη. Κάποιοι φορούσαν πιτζάμες. Μερικοί είχαν σπασμένα πόδια και κομμένα δάχτυλα. Αλλους τους είχαν μαχαιρώσει. Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία. Δεν έχουμε πρώτες βοήθειες για τους περίπου 50 τραυματίες», είπε ο ακτιβιστής Μπασίρ αλ-Χερ.
Πηγές από την αντιπολίτευση και τους αντάρτες λένε ότι οι δυνάμεις τους στην πρωτεύουσα ίσως δεν μπορέσουν να ανεφοδιαστούν για να παραμείνουν στη Δαμασκό επί πολύ, και ενδέχεται να ακολουθήσουν τακτική αποσύρσεων.
Στρατιώτες υπό τη διοίκηση του Μαχέρ Ασαντ, του 41χρονου αδελφού του προέδρου Ασαντ, ανακατέλαβαν την συνοικία Μπαρζέχ, μία από τις τρεις βόρειες περιοχές που χτυπήθηκαν από ελικόπτερα.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας επικαλέστηκε πηγή η οποία διέψευσε ότι ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στην πρωτεύουσα. «Στη Δαμασκό, οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν όσους τρομοκράτες έχουν μείνει σε κάποιους δρόμους», μετέδωσε.
Κρίσιμος Ρόλος
Ο ρόλος του Μαχέρ έχει γίνει πιο κρίσιμος από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι υπουργοί Αμυνας και Πληροφοριών, ένας στρατηγός και ο γαμπρός του προέδρου Ασαντ σκοτώθηκαν από την βομβιστική επίθεση των ανταρτών.
Ο Ασαντ δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά τη βομβιστική επίθεση, αλλά ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι βρίσκεται ακόμη στη Δαμασκό και ότι έχει ακόμη τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι 1.261 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία από την περασμένη Κυριακή, όταν κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στη Δαμασκό. Ανάμεσά τους ήταν 299 μέλη του στρατού του Ασαντ.
Ηταν μακράν η πιο αιματηρή εβδομάδα από την αρχή της εξέγερσης στην οποία έχουν σκοτωθεί 18.000 άνθρωποι. Συνολικά, την Κυριακή, σκοτώθηκαν 79 άμαχοι και 24 στρατιώτες.
Το Ιράκ έχει πει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τους Συρίους που εγκαταλείπουν τη χώρα για να σωθούν από τη βία. Ο ιρακινός στρατός έκλεισε τα σύνορα την Παρασκευή.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος Γειτονικές και δυτικές χώρες φοβούνται ότι η σύγκρουση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη, η οποία ενδέχεται να εξαπλωθεί πέραν των συριακών συνόρων, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε στρατηγική για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος μέσω του γενικού γραμματέα του Ναμπίλ Ελαράμπι δήλωσε ότι προσφέρει «ασφαλή έξοδο» από τη χώρα στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την οικογένειά του, υπό την προϋπόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Ελαράμπι δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την πρότασή του κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο Σύνδεσμος υποσχέθηκε επίσης να παράσχει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των σύρων προσφύγων σε περιοχές γειτονικές της Συρίας.
Ο τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι πρόσφερε άσυλο στο Άσαντ τον Φεβρουάριο, όμως ο σύρος ηγέτης δεν έδειξε μεγάλη προθυμία να παραιτηθεί.