«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» είναι το αυστηρό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου γενικότερα προς τους συνδικαλιστές – συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της ΔΑΚΕ – που βάζουν εμπόδια στο κυβερνητικό σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.
Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και οι εντολές που έδωσε στους συναρμόδιους υπουργούς για να ανοίξει προχθές το πρωί το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας ύστερα από εννέα μήνες με τη συνδρομή των ΜΑΤ είναι ενδεικτική των προθέσεών του για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, που προμηνύεται ιδιαίτερα θερμό.
Μήνυμα προς «συντεχνίες»
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί σε κοινωνικό πεδίο με όσους θα αντιδράσουν στην εφαρμογή της πολιτικής του και η απόφαση για τη Χαλυβουργία αποτυπώνει ανάγλυφα την αντίληψή του για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, ενώ ήδη σημειώνονται και οι πρώτες τριβές στο κυβερνητικό σχήμα, με τη ΔΗΜΑΡ να επικρίνει την επέμβαση των ΜΑΤ.
Τη στιγμή που από την ηγεσία της ΝΔ προορίζεται για Γραμματέας του κόμματος ο επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλισμού κ. Φίλ. Ταυρής, οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές με μπροστάρη τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κ. Ν. Κιουτσούκη είναι στα… χαρακώματα με την κυβέρνηση, ενώ στο πρωθυπουργικό συρτάρι υπάρχει και το όπλο των διαγραφών για τους ενοχλητικούς συνδικαλιστές.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι «πολύ σύντομα θα κοπεί ο τσαμπουκάς των συνδικαλιστών», αλλά προβληματίζονται, με βάση και την αντίδραση της ΔΑΚΕ, από την ισχυρή δυναμική που εξακολουθούν να διατηρούν οι συντεχνίες, οι οποίες, όπως λένε, «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο».
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ξαφνιάστηκαν όταν είδαν ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους νέους συμμάχους του, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος και μεγάλα τμήματα «πράσινων» συνδικαλιστών, έχουν αντίπαλό τους και τη ΔΑΚΕ. Η κίνηση στη Χαλυβουργία ήταν μήνυμα και στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές και από το Μέγαρο Μαξίμου – ενδεικτική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου – αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών, ενώ ο κ. Κιουτσούκης (προέρχεται από τον ΟΣΕ, το λειτουργικό κομμάτι του οποίου βαίνει προς ιδιωτικοποίηση) επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Οι ανακοινώσεις του προκαλούν εκρήξεις, όπως προ ημερών που αποκάλεσε τους υπουργούς «Ινδιάνους» που «θυσιάζουν στον βωμό της προσευχής ό,τι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των τροϊκανών, πιστεύοντας ότι έτσι θα εξευμενίσουν… το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Ρέσλερ» και τους κάλεσε να μη συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην ΕΕ, ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή.
Γαλάζιοι βουλευτές vs ΔΑΚΕ
Στο παρασκήνιο επικρατεί ένταση και ακούγονται βαριές κουβέντες από τους συνδικαλιστές για ορισμένους βουλευτές και το αντίστροφο, ενώ προ ημερών διαπληκτίστηκαν δημόσια Δακίτες με βουλευτές της ΝΔ, όπως π.χ. με τη Φωτεινή Πιπιλή που ζήτησε από την κυβέρνηση να συγκρουστεί με ακραίους συνδικαλιστές ακόμη και αν πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.
Απέναντι στη ΔΑΚΕ βρέθηκε και η «λαϊκή Δεξιά» με τον κ. Γερ. Γιακουμάτο να μέμφεται «κάθε Φωτόπουλο και… Σκοτεινόπουλο», όπως είπε, ενώ πιο χαρακτηριστική ήταν η στάση του κ. Αδ. Γεωργιάδη, αλλά και των φιλελεύθερων, κυρίως του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και του κ. Μ. Βαρβιτσιώτη (είπε ότι «δεν τρέχει και τίποτε να διαγραφούν δυο – τρεις Φωτόπουλοι»), που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους συνδικαλιστές.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ δεν δείχνει έτοιμος να καταθέσει τα όπλα και προκαλεί το Μαξίμου, λέγοντας: «Εμείς έχουμε παράλληλη πορεία με τη ΝΔ, δεν έχουμε ταυτόσημη, είμαστε μπροστά και αριστερά από τη ΝΔ».
«Δεν ξέρω τι διαφοροποιεί τη ΔΑΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι αν δεν αρέσει στον πρόεδρο της ΔΑΚΕ τότε θα πρέπει να σηκωθεί να φύγει, κάνοντας λόγο για «γραφική ιστορία», ενώ διεμήνυσε ότι πρέπει να τελειώνει η ΝΔ κάποια στιγμή με αυτά τα φαινόμενα. «Σε ό,τι αφορά την παραμονή μου στη ΝΔ, απαντώ: Είμαι από αυτούς που «έχτισαν» αυτή την παράταξη με τον ιδρυτή της Κ. Καραμανλή. Ούτε είδα φως και μπήκα, όπως οι νεοφιλελεύθεροι -σταλινιστές, ούτε πήρα τη θέση του… πατέρα μου όπως κάποιοι άλλοι» απαντά ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ – και ο πόλεμος συνεχίζεται…
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί και η στάση άλλων βουλευτών της «λαϊκής Δεξιάς», όπως του κ. Ν. Κακλαμάνη, που άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, λέγοντας: «Πρέπει να καταλάβει ότι είναι υπουργός και δεν είναι πρωθυπουργός. Αν οι πολιτικοί ώμοι του δεν αντέχουν το βάρος της σκληρής διαπραγμάτευσης, ας το πει!».

Οι επαφές και το παρασκήνιο
Μετ’ εμποδίων η αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα

Πεδίο δοκιμασίας για τον Πρωθυπουργό αναμένεται να είναι την επόμενη Πέμπτη η διαδικασία εκλογής από την Πολιτική Επιτροπή του νέου Γραμματέα του κόμματος, καθώς εκτός απροόπτου θα αναμετρηθούν ο βουλευτής της Α’ Αθηνών και πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας κ. Ν. Κακλαμάνης και ο νυν γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Φίλ. Ταυρής. Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει πριν από το τέλος Ιουλίου να ολοκληρωθούν όλες οι αλλαγές και σε κομματικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί με την κυβέρνηση και να μην έχει κατά νουν και τις αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΝΔ.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Κακλαμάνης επιμένει στην υποψηφιότητά του και έχει πυκνώσει τις επαφές του, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει και ετοιμάζεται να συγκρουστεί, ευελπιστώντας ότι αυτός θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης. Ο πρώην δήμαρχος είχε αυτοπροταθεί εδώ και πολλές ημέρες, ενώ έστειλε και σχετική επιστολή στον κ. Σαμαρά, με τον οποίο ουδέποτε οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες προέκυψε η υποψηφιότητα του κ. Ταυρή που φαίνεται ότι είναι επιλογή της ηγεσίας, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη που γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Ο κ. Ταυρής, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν και με πολιτικούς δεσμούς τόσο με το στρατόπεδο Σαμαρά όσο και με το καραμανλικό περιβάλλον, θεωρείται ότι μπορεί να ελέγξει καλύτερα τον χώρο των συνδικαλιστών που είναι κρίσιμο δεδομένο για να μπορέσει να προχωρήσει η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου.
Προτού φθάσουμε στην αναμέτρηση των δύο προσώπων, έγινε μεγάλη συζήτηση στο παρασκήνιο και για άλλα στελέχη. Κεντρικό πρόσωπο αυτών των συζητήσεων ήταν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κ. Γκιουλέκας, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν μια πολύ καλή επιλογή. Υπάρχουν όμως στελέχη της λαϊκής Δεξιάς που επιμένουν στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αν και συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.
Το δίλημμα στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ήταν αν θα έπρεπε ο νέος Γραμματέας να είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο ή βουλευτής ακόμη και αν γινόταν… βουτιά στην επετηρίδα και επιλεγόταν πρόσωπο της γενιάς των 35άρηδων. Το ερώτημα όμως που προκύπτει και θέτουν πολλοί βουλευτές είναι τι ωφελεί στην παρούσα χρονική στιγμή μια αναμέτρηση για τη θέση του Γραμματέα. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως ως την ημέρα της ψηφοφορίας να υπάρξει τελικά μια υποψηφιότητα και να μη χρειαστεί να στηθούν κάλπες και να εκλεγεί ο νέος Γραμματέας διά βοής.
Εκπληξη και πολλαπλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η αιφνιδιαστική κίνηση του βουλευτή και προσφάτως παραιτηθέντος υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλου να καταθέσει υποψηφιότητα για Γραμματέας της ΝΔ. Ο κ. Νικολόπουλος εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Μαξίμου διότι η παραίτησή του συνοδεύτηκε και από επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση που ακυρώνουν επικοινωνιακά και πολιτικά το επιχείρημα για επαναδιαπραγμάτευση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ