Τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» μια υψηλή ετησιοποιημένη απόδοση για χρονική περίοδο που μπορεί να εκτείνεται ως το 2015 έχουν οι έλληνες αποταμιευτές μέσω των προσφορών των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες τους σε ρευστότητα, συνεχίζουν τη διάθεση ιδιαίτερα ελκυστικών προθεσμιακών καταθέσεων με προσυμφωνημένη διάρκεια που μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 36 μήνες.

Η επιστροφή κεφαλαίων στα γκισέ μετά τις εκλογές ενεργοποίησε τα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων των τραπεζών, τα οποία λάνσαραν νέα προγράμματα τόσο στον τομέα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης όσο και στις «κλειστές» καταθέσεις, με στόχο να προσελκύσουν αποταμιεύσεις που πρόσκαιρα βρέθηκαν εκτός συστήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και χωρίς καμία δέσμευση ως προς τις αναλήψεις προσφέρονται προϊόντα ταμιευτηρίου με επιτόκια ως και 5%. Πρόκειται βέβαια για όρους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μεταβληθούν.
Από την άλλη πλευρά, στην κατηγορία των λογαριασμών προθεσμίας, παρά τη μείωση των αποδόσεων που καταγράφηκε σε ορισμένες τράπεζες από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου ως σήμερα, το ετήσιο κέρδος ξεπερνά το 5% ακόμη και για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ.

Το δίλημμα
Εφόσον η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ομαλοποιηθεί, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα σημειώσουν πτώση από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Το πότε θα συμβεί αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών μέσω της εγχώριας καταθετικής βάσης μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι αποταμιευτές είναι το εξής:
l να «κλειδώσουν» ακόμη και για τρία χρόνια μια υψηλή μέση ετήσια απόδοση,
l ή να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό διάρκειας ως 12 μηνών με σαφώς καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τα προϊόντα μεσοπρόθεσμης διάρκειας;
Ενώ στην τελευταία περίπτωση τα επιτόκια είναι υψηλότερα, στην πρώτη εξασφαλίζεται ένα σταθερό και ελκυστικό εισόδημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς ρίσκο ως προς το αρχικό κεφάλαιο και με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή ακόμα και κάθε μήνα.

Ομαλοποίηση
Παρά τις αξιοσημείωτες προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκια, με στόχο την ανακοπή των διαρροών που προκάλεσε η διπλή εκλογική αναμέτρηση, οι καταθέτες δεν πτοήθηκαν και έσπευσαν να αποσύρουν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους από το τραπεζικό σύστημα ως τα μέσα Ιουνίου.
Από τα μεγέθη που έχουν δημοσιοποιηθεί προκύπτει ότι μόνο τον Μάιο χάθηκε ρευστότητα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 70% των εκροών του Μαΐου προήλθαν από προθεσμιακές που «έσπασαν» πρόωρα, λόγω της πολιτικής αστάθειας που σήμανε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων κεφαλαίων που καταγράφηκαν ως και την Παρασκευή πριν από τις δεύτερες εκλογές, οι συνολικές απώλειες εκτιμάται ότι κινήθηκαν γύρω στα 20 δισ. ευρώ.
Πλέον η κίνηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών έχει ομαλοποιηθεί, ενώ δεν είναι λίγοι οι καταθέτες που έχουν επαναφέρει τα χρήματά τους στο σύστημα. Εκτιμάται ότι ως σήμερα έχουν αποκατασταθεί οι απώλειες του Μαΐου, κυρίως από καταθέτες με αποταμιεύσεις το πολύ ως και 100.000 ευρώ, που τις διατηρούσαν σε προσωπικές κρυψώνες υπό τον φόβο ενός δυσμενούς για την ελληνική οικονομία εκλογικού αποτελέσματος. Οι τραπεζίτες θεωρούν εφικτό τον στόχο επαναπατρισμού τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ επιπλέον από κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Προσθέτουν ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή είναι άρρηκτα δεμένη με τη διασφάλιση της θέσης της χώρας στο ευρώ.
Αναστατώνει τις διεθνείς αγορές η Ισπανία
Παρά την έγκριση του πακέτου διάσωσης από το Eurogroup, δεν πείθει ότι θα τα καταφέρει
Σηµαντικές αναταράξεις σηµειώθηκαν την Παρασκευή στις διεθνείς αγορές παρά την έγκριση από το Eurogroup του δανείου των 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι παρά τη στήριξη αυτή, η δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ευρώ σημείωσε ραγδαία υποχώρηση έναντι του δολαρίου, τα spreads των ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια πήραν ξανά την ανιούσα, ενώ το χρηματιστήριο της Μαδρίτης βυθίστηκε στο «κόκκινο».
Αναλυτικότερα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα να υποχωρεί ως και το 1,2144 από επίπεδα κοντά στο 1,23 στις αρχές της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ισπανικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ξεπερνούσε τις 600 μονάδες βάσης και του ιταλικού τις 500 μονάδες.
Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι ισπανικές μετοχές με τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης να κλείνει με πτώση 5,82%. Το κλίμα στις αγορές επιδεινώθηκε και μετά την επίσημη ανακοίνωση από την περιφέρεια της Βαλένθιας ότι θα ζητήσει στήριξη στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος ύψους 18 δισ. ευρώ που υιοθέτησε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.
Αρνητικά επέδρασε και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ισπανικού Δημοσίου από τον οίκο Egan Jones σε «CC+» από «CCC+». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ισπανίας τον επόμενο χρόνο ανέρχεται σε 35%. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση της Ισπανίας αντανακλά την εξασθένιση της οικονομίας, αλλά και τα προβλήματα χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα και των περιφερειών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ