Μοιάζει να εδραιώνεται ο διχασμός στην πολύπαθη Λιβύη, καθώς σε «βεντέτα» έχουν εξελιχθεί τα συλλογικά αντίποινα που συνεχίζουν κάτοικοι της Μισράτα εναντίον των κατοίκων της πόλης Ταουέργκα, ακόμη και εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ανατραπέντος δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στη χώρα μετά από μισό αιώνα.
Οπως γράφει ο στρατιωτικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian Κιμ Σενγκούπτα, οι ένοπλες πολιτοφυλακές της Μισράτα έχουν «εξαφανίσει» από το χάρτη τη γειτονική πόλη Ταουέργκα και τους 35.000 κατοίκους της – στην πλειονότητά τους όχι άραβες, αλλά μαύροι Αφρικανοί – καθώς τους κατηγορούν ότι υποστήριξαν τις δυνάμεις του Καντάφι στις επιθέσεις κατά της Μισράτα και ότι προχώρησαν σε βάναυση συμπεριφορά εναντίον συμπατριωτών τους. Από τότε που η πόλη έπεσε στα χέρια της ταξιαρχίας της Μισράτα, πολλοί κάτοικοι της Ταουέργκα έχουν δολοφονηθεί από αποσπάσματα θανάτου, άλλοι έχουν υποστεί φριχτά βασανιστήρια ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν καεί και λεηλατηθεί.
Περίπου 17.000 άνθρωποι, από εκείνους που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν, έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό εργοστάσιο τσιμέντου στη Βεγγάζη, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσφυγικό στρατόπεδο που φιλοξενεί τους μαύρους κατοίκους της Ταουέργκα από το ρατσιστικό μένος των αράβων πολιτοφυλάκων. Ελάχιστοι ανάμεσά τους πήγαν να ψηφίσουν για το νέο καθεστώς της ελεύθερης Λιβύης παρά το γεγονός ότι κάλπες είχαν στηθεί και μέσα στο στρατόπεδο. Για εκείνους η ελευθερία δεν έχει έρθει ακόμα καθώς εξακολουθούν να βιώνουν το χαμό δικών τους ανθρώπων, το διωγμό από τα σπίτια τους και την καταστροφή των περιουσιών τους.
Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα βασανιστήρια στα οποία τους υπέβαλε η ταξιαρχία της Μισράτα στην Σίρτη, πόλη όπου γεννήθηκε και πέθανε ο πρώην δικτάτορας, φανερώνουν αποτροπιαστικά σκηνικά εις βάρος τους. Ορισμένοι δείχνουν τα σημάδια στην πλάτη τους και λένε για τις σφαίρες που δέχτηκαν ή τη φωτιά που τους έβαλαν αφού τους περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό, ενώ τους απειλούσαν ότι θα τους ρίξουν πετρέλαιο για να τους κάψουν ζωντανούς.
Ο Σαλέμ Άλι, ο οποίος άφησε τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στη Μισράτα μετά την επανάσταση, επιμένει ότι δεν είναι αληθινές οι κατηγορίες εναντίον των κατοίκων της Ταουέργκα και δηλώνει ότι έχουν υπάρξει τρεις ξεχωριστές έρευνες από διεθνείς οργανισμούς που δεν εντοπίζουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για τον ομαδικό βιασμό που τους κατηγορούν.
Οι πιο ηλικιωμένοι μεταξύ των προσφύγων δείχνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Ταουέργκα. Η επιστροφή τους μοιάζει πιο σημαντική από την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές. Εκπρόσωποί τους, μάλιστα, έχουν συναντηθεί με φορείς των Ηνωμένων Εθνών, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο – που διοικεί την χώρα μετά την επανάσταση – καθώς και με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος λέγεται ότι θα αναλάβει να ηγηθεί της καινούριας κυβέρνησης.
Όλα αυτά ενώ η φιλελεύθερη Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων του Μαχμούντ Τζιμπρίλ φαίνεται να είναι η νικήτρια των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα συγκεντρώνοντας 39 από τις 80 έδρες.