Εντατικά «φροντιστήρια» κοινοβουλευτικής δράσης βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για την ανάληψη του ρόλου που του προσέφερε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο σχεδιασμός των κοινοβουλευτικών παραγόντων της Κουμουνδούρου προβλέπει την χάραξη μίας όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστης παρουσίας εντός του κοινοβουλίου, προκειμένου να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι η Αριστερά ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποτινάξει τον ακτιβιστικό χαρακτήρα των προηγούμενων ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε κάθε βήμα που γίνεται να είναι μελετημένο και κυρίως να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν όμως, ότι θα αποφευχθούν οι «τουφεκιές στον αέρα» και θα επιδιωχθεί ο μέγιστος δυνατός συντονισμός.
«Να αποφύγουμε το φιάσκο»
Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ειλημμένες αποφάσεις της Κουμουνδούρου θα επιβάλλουν την κλιμάκωση της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ εντός κοινοβουλίου με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχει το πλήθος των βουλευτών του κόμματος (71).
Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυνατότητα συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών (60) για την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.
Ωστόσο, κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους δεν είναι να καταφύγουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αν αυτές δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα και απλώς οδηγούν σε διαδικασίες-φιάσκο, ανάλογες με αυτές προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων.
Υπάρχει φυσικά και η επίγνωση πως για την σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής απαιτείται εν τέλει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει…
«Πρεμιέρα» με τον συμβιβασμό της Siemens
Με αυτά τα δεδομένα, οι κινήσεις που αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα περιοριστούν στην προσπάθεια πρόκλησης κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είτε με επερωτήσεις είτε με αιτήματα για συζητήσεις προ ημερήσιας διάταξης, αρχής γενομένης από το τέλος του καλοκαιριού και αφότου αρχίσει να λειτουργεί το Κοινοβούλιο με κανονικούς ρυθμούς.
Ένα από τα πρώτα θέματα, στα οποία θα ρίξει το βάρος της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μία απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού κράτους με την SIEMENS, με τον οποίο έκλεισε η υπόθεση για τις μίζες που κατέβαλε επί σειρά ετών η γερμανική εταιρεία.
Στο πίσω μέρος του μυαλού των κοινοβουλευτικών παραγόντων της Κουμουνδούρου βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης να οδηγήσει σε μία πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που υπαινίχθηκε σαφώς την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Δ. Παπαδημούλης.
Παρά ταύτα, σε πρώτο στάδιο έχει αποφασιστεί η κατάθεση επερώτησης για την υπόθεση, προκειμένου να αναδειχθεί το πώς κατέληξε η κυβέρνηση Παπαδήμου στον συμβιβασμό και – κυρίως – αν η συμφωνία φέρει υπογραφές συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων ή αποτέλεσε συνολική κυβερνητική απόφαση.
Ακτινογραφία του «Μνημονίου 3»
Το πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρέψει την προσοχή του στο προσεχές διάστημα θα είναι αυτό της οικονομίας, εν αναμονή των εξελίξεων που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν ήδη για το επικείμενο «Μνημόνιο 3» και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Εμμέσως πλην σαφώς θέτουν ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων και αρέσκονται να «προειδοποιούν» όσους πρόκειται να εμπλακούν στις διαδικασίες αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
«Μπορεί όλα αυτά να οδηγήσουν σε εξεταστική επιτροπή για το 3ο Μνημόνιο, εφόσον αυτό υπάρξει;», είναι ένα ερώτημα που τίθεται σε κοινοβουλευτικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ας μην βιαζόμαστε και ας μην κάνουμε άλματα», είναι η ενδεικτική απάντηση.
Ο έλεγχος των… παρορμήσεων
Από τις συζητήσεις με στελέχη της ΚΟ γίνεται αντιληπτό, ότι σε μία μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μία ανησυχία και μία επιφύλαξη. Τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιουνίου, πέραν του πολιτικού τους μηνύματος, έχουν επιβάλλει μία διαδικασία πρωτόγνωρη για την ηγεσία και το πολιτικό προσωπικό του υπό «ομογενοποίηση» σχηματισμού.
Οι παρορμητικές αντιδράσεις θα πρέπει να ξεχαστούν, όπως και οι ακρότητες εντός κοινοβουλίου, λένε οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη σημασία έχουν και τα πρόσωπα, τα οποία έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους.
Θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς;
Σε ένα επίπεδο, κρίσιμες αρμοδιότητες συνδυάζει ο κ. Ι. Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά και έμπειρος περί τα οικονομικά. Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο (δεν) λειτουργεί η Βουλή, καθώς η Ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα, έναν και πλέον μήνα έπειτα από τις εκλογές.
Υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Δραγασάκης αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο αφότου αρχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά το Κοινοβούλιο – κάτι που πάντως δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο.
Το δεύτερο πρόσωπο που αναμένεται να δοκιμαστεί προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του και τον ρόλο του στο νέο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο κ. Γ. Σταθάκης.
Η μετριοπαθής οικονομική και πολιτική του προσέγγιση είναι πλέον διακριτή και πολλοί αναμένουν ότι προϊόντος του χρόνου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα υποχρεωθεί εκ των συνθηκών να συγκρουστεί με τα πιο ακραία στοιχεία του σχηματισμού.
Οι πιθανολογούμενες αυτές συγκρούσεις ενδέχεται κατά πολλούς να επιδράσουν και στις αποφάσεις για την κοινοβουλευτική δράση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.