Τέχνη που σε κάνει να σκέφτεσαι ή να χαίρεσαι

Την πρόσφατη κατεύθυνση στη δουλειά του Γιώργου Μήλιου ο οποίος το 1970 έως το 1988 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών στην Eδρα Ζωγραφικής, αρχικά ως επιμελητής του Ν. Εγγονόπουλου (1970-1973) και στη συνέχεια ως λέκτωρ (1985-1988) παρουσιάζει η έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικών με τίτλο «Αρχέτυπα» που φιλοξενείται στη γκαλερί Citronne του Πόρου από τις 28 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Την πρόσφατη κατεύθυνση στη δουλειά του Γιώργου Μήλιου ο οποίος το 1970 έως το 1988 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών στην Eδρα Ζωγραφικής, αρχικά ως επιμελητής του Ν. Εγγονόπουλου (1970-1973) και στη συνέχεια ως λέκτωρ (1985-1988) παρουσιάζει η έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικών με τίτλο «Αρχέτυπα» που φιλοξενείται στη γκαλερί Citronne του Πόρου από τις 28 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Γιώργος Μήλιος το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ.

Υβριδικές, σχηματοποιημένες ανθρωπόμορφες φιγούρες, μορφές ζώων, βιομορφικά και γεωμετρικά σχήματα συνθέτουν μια εικονογραφία που παραπέμπει σε έναν αλλόκοτο, πρωτόγονο και αρχέτυπο κόσμο. Αναφερόμενος στον τίτλο της έκθεσης, ο καλλιτέχνης τονίζει: «Ανταποκρίνεται σε μεγάλο μέρος της δουλειάς μου των τελευταίων χρόνων και προς το τέλος των αναζητήσεών μου μετά από τόσα χρόνια έρευνας – παραλληλίζω τον όρο «έρευνα» με το σκάψιμο ενός τμήματος γης, σπιθαμή προς σπιθαμή, εκατοστό προς εκατοστό». Ο καλλιτέχνης που έχει στο ενεργητικό του πολύχρονη θητεία ως συντηρητής, κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικά υλικά και τεχνικές, «από τα χρώματα της επιφάνειας της γης, από το πάνω πάνω, …σε πετρώματα, σε σπηλιές, σε γρανίτες…», όπως περιγράφει.

«Τα έργα του δεν απεικονίζουν οπτική πραγματικότητα. Ο αιφνιδιασμός, το αίνιγμα, το χιούμορ, το τυχαίο συνθέτουν «ψυχολογικές μορφολογίες» και δεν επιδέχονται συγκεκριμένη θεματική εξήγηση. Είναι έντονες εικόνες, συχνά με μεταφυσικές προεκτάσεις, μια προσωπική αναζήτηση που αφορά τον καλλιτέχνη, αλλά και τον θεατή»,
μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. «Κατά τον Μήλιο, το έργο πρέπει να είναι «ζωντανό, να έχει κύτταρο», πρέπει να αγγίζει τον θεατή «να είναι σαν ένα χέρι να βγαίνει και να σε αγγίζει… (και) η τέχνη πρέπει να σε κάνει να σκέφτεσαι ή να χαίρεσαι»».
Η Γκαλερί Citronne ολοκληρώνει την εφετινή καλοκαιρινή της περίοδο στον Πόρο με την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικών του Γιώργου Μήλιου «Αρχέτυπα»
28 Ιουλίου – 17 Σεπτεμβρίου 2012
www.citronne.com

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.