Σκουπίδια-«βουνά» δεν κάνει μόνο η Αθήνα. Κάνει και η Ανδρος!

Απίστευτο!!! Απίστευτο!!! Και, όμως, αληθινό!!!! Σκουπίδια-«βουνά» δεν κάνει μόνο η Αθήνα, το «κλεινόν άστυ». Κάνει και η Ανδρος, το νησί των Κυκλάδων. Ανδρος: Το πρώτο σε μέγεθος νησί του κυκλαδίτικου νησιωτικού συγκροτήματος. Βασίλισσα-πρωτεύουσα-η Ερμούπολη!!!
Πήγα στην Ανδρο στις 29 Ιουνίου 2012 ως παραθεριστής. Και είδα το Γαύριο, το λιμάνι της Ανδρου, να έχει τα σκουπίδια του «βουνά». Σωρούς παμμεγέθεις! Θέαμα αλγεινό, αλλά και ανθυγιεινό! Ανέδυαν, με τον καύσωνα, οσμή αφόρητη! Οσμή αποπνικτική! Οσμή απαίσια!
Τα σκουπίδια-«βουνά», όχι λίγες φορές, γίνονται και εστίες μικροβίων και μολύνσεων! Εστίες που μολύνουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Βλάπτουν τη φύση και την υγεία.
Σκουπίδια-«βουνά», σωρούς αμέτρητους, είδα και καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής: Γαύριο – Χώρα Ανδρου, με ολικό μήκος 33 χλμ. Μετρούσα τους σωρούς κι έκανα τον λογαριασμό. Ηταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι οι σωροί των σκουπιδιών απ’ αυτούς του Γαυρίου, χωρίς καμία υπερβολή.
Μου γεννήθηκε η εύλογη απορία γιατί συσσωρεύτηκαν τόσα σκουπίδια τόσο στο Γαύριο όσο και στον δρόμο που οδηγεί στη Χώρα της Ανδρου, μια Χώρα πανέμορφη!!! Ρώτησα λοιπόν έναν Ανδριώτη τι συμβαίνει και δεν απομακρύνονται τα σκουπίδια και συσσωρεύονται. Και γίνονται «βουνά». Απάντηση: Δεν έχουν γίνει ακόμα οι ΧΥΤΑ. ΧΥΤΑ = Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Και πριν πού τα ρίχνατε; τον ρώτησα. Απάντηση: Στη θάλασσα. Τα ανακάλυψαν οι οικολόγοι και έκτοτε απαγορεύτηκε η ρήψη τους στο υγρό στοιχείο. Και ορθώς!!! Γιατί το ρύπαιναν και το μόλυναν. Πολύ ορθώς!!!
Στη Γερμανία, στη Γαλλία και όχι μόνο τα σκουπίδια τα ανακυκλώνουν. Τα κάνουν ενέργεια, χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον και χωρίς τις τόσες θλιβερές συνέπειες!
Η Ανδρος, το μεγαλύτερο νησί _ σε έκταση _ των Κυκλάδων με τις οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες της, όπως του Αγ. Πέτρου _ έχει δύο συγκροτήματα _ της Χρυσής Αμμου, του Κυπρί και τόσων άλλων, δέχεται κατ’ έτος πλήθος παραθεριστών τόσο από το εσωτερικό της Ελλάδας όσο και από διάφορα ξένα μέρη. Τους καταγοητεύει και τους καταμαγεύει. Τους ανταμείβει και τους αποζημιώνει. Βλέπουν τα σκουπίδια-«βουνά» και τα αντιπαρέρχονται. Τα ξεχνούν. Ξεχνούν την εικόνα!
Βέβαια, η εικόνα κάθε παραθεριστικού τόπου θα πρέπει να είναι καθαρή και διαυγής!!! Να είναι εικόνα πεντακάθαρη!!! Η καθαριότητα είναι πολιτισμός!!! Είναι υγεία!!! Είναι καθρέφτης!!! Καθρέφτης της κοινωνίας. Καθρεφτίζει το ενδιαφέρον της για την υγεία, για τον παραθερισμό, για την πρόοδο και την εξέλιξη!!! Καταδείχνει την πίστη της και την αγάπη της στις αξίες της ζωής, όπως είναι: η καθαριότητα, η ομορφιά, το κάλλος, το ωραίο και το αληθές!!!
ΝΕΤ: Στραγγαλίζει και «δη» ψυχρά τη γλώσσα του έθνους!!!

Η ΝΕΤ, δημόσια τηλεόραση, στραγγαλίζει και «δη» ψυχρά τη γλώσσα του έθνους!!! Την στραγγαλίζει και την πνίγει εν ψυχρώ, με το να λέει: «άλλα αντ’ άλλων» και με το να βγάζει καθημερινά στον αέρα «αέρα κοπανιστό». Και να προκαλεί το γλωσσικό αισθητήριο.
Δεν μπορεί μία δημοσιογράφος – εκφωνήτρια ειδήσεων στις 18.15, να λέει: «Καλό βράδυ» και μία άλλη δημοσιογράφος – εκφωνήτρια του δελτίου καιρού, να λέει στις 18.16 ή στις 18.17: «Καλό απόγευμα». Πώς μπορούν να συμβιβαστούν αυτά τα δύο; Είναι ασυμβίβαστα. Και καμία διδαχή δεν μπορούν να προσφέρουν στη νεότητα!!! Η νεότητα για να ολοκληρώσει την εκμάθηση της γλώσσας του έθνους χρειάζεται γλωσσικά πρότυπα!!!
Δεν είναι δυνατόν ν’ ακούς στις 13.00, 14.00, 15.00 «Καλό μεσημέρι», αντί «Καλό απόγευμα». Μεσημέρι ήταν η 12η μεσημβρινή. Από τις 12.01 μ.μ. αρχίζει το απόγευμα. Το «Καλό μεσημέρι» το λέμε πριν από τις 12 το μεσημέρι. Κάθε ευχή προλέγεται.
Δεν μπορεί πάλι στις 18.00, 19.00, 20.00… ν’ ακούς: «Καλό απόγευμα» αντί: «Καλό βράδυ». Ποιος γλωσσικός νόμος και ποιος γλωσσικός κανόνας λέει, όταν ο ήλιος έχει δύσει προ πολλού και έξω το σκοτάδι είναι πίσσα, να λέμε: «Καλό απόγευμα»; Και να καταργούμε τις λέξεις και τις ευχές; «Καλό βράδυ», «καλή νύχτα», «καλή αυγή», «καλό ξημέρωμα»;
Την ευχή «Καλημέρα» τη λέμε το πρωί, γιατί είναι περιεκτική. Περιλαμβάνει δηλαδή όλο το μήκος της ημέρας. Αν την πεις το απόγευμα, θα κάνει «ένσταση».
Κάθε ευχή λέγεται στην κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο χρόνο. Τότε ηχεί αρμονικά!!! Τότε είναι εύηχη. Τότε γίνεται αισθητή. Τότε πηγάζει αυθόρμητα και το «Ευχαριστώ!!!».
Τα δημόσια πρόσωπα, και ως τέτοια θεωρώ και τους δημοσιογράφους είτε βγαίνουν στον αέρα είτε όχι, θα πρέπει να είναι τέλειοι γλωσσολόγοι. Να χειρίζονται τη γλώσσα του έθνους αριστοτεχνικά!!! Να είναι πρότυπα γλωσσικά!!! Αν σήμερα έχει μια ικανή μερίδα της νεότητας «λεξιπενία», αυτό οφείλεται και στα ΜΜΕ, που «τσαλακώνουν» και «ποδοπατούν» τη γλώσσα του έθνους. Η, θα έλεγα καλύτερα, τη στραγγαλίζουν και «δη» ψυχρά!
Σχόλιο 1ο. Τα ΜΜΕ δεν είναι τα μοναδικά που «κατατρώγουν» και «καταπίνουν» τη γλώσσα την εθνική, τη γλώσσα την ελληνική. Είναι και το εθνικό κοινοβούλιο. Κι αυτό την «τσαλαπατάει» και την «ποδοπατάει». Είναι όλος ο Τύπος, ηλεκτρονικός και έντυπος. Είναι οι «εξυπνάκηδες», που θέλουν να λένε το επίρρημα: «σαφώς», «σαφά» και πολλοί με πτυχία μεν πανεπιστημιακά λαλά με μη ακριβή και με μη άρτια τη γνώση της γλώσσας του έθνους!!!
Σχόλιο 2ο. Η Γλώσσα έχει ως όπλο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, το γλωσσικό της αισθητήριο, όπλο «μέγα». Αυτό κάθε φορά που κακοπαθαίνει εξεγείρεται. Διαμαρτύρεται. «Εξανίσταται». Χτυπάει γροθιά πάνω στο τραπέζι.

Τα «ψέματα» της Τήνου!

17.7.2012. Πήγα, αξιωμένος απ’ το Θεό, ως ευλαβής προσκυνητής στη Μεγαλόχαρη της Τήνου!! Τήνος, νησί ιερό!!! Πήγα, για να προσκυνήσω ευλαβικά τη σεπτή εικόνα της Μεγαλόχαρης, της Υπεραγίας Θεοτόκου!!! Να της ανάψω μια λαμπάδα και να της ζητήσω τη χάρη Της, την ευλογία Της, τον φωτισμό Της, τη βοήθειά Της, την προστασία Της.
Σήμερα, ζούμε μέσα σ’ έναν κυκεώνα προβλημάτων με πρώτο αυτό της οικονομικής κρίσης. Και νιώθουμε, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη να προσκυνάμε ευλαβικά το θείο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και να Της ζητάμε τη σκέπη Της, την προστασία Της, τη βοήθειά Της!!!
Ως γνωστόν, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας _ της Μεγαλόχαρης _ της Τήνου είναι κατάμεστοι από καταστήματα γεμάτα από εκκλησιαστικά είδη!!! Πρώτο πλάνο οι λαμπάδες. Λαμπάδες όλων των μεγεθών και όλων των τιμών: 0,50, 1, 2, 3, 4, 5 ευρώ.
Οι καταστηματάρχες γίνονται «κράχτες». «Ελάτε _ λένε στους ευλαβείς προσκυνητές, που ανεβαίνουν προς τον ιερό ναό της Μεγαλόχαρης _ να πάρετε λαμπάδες, κεριά… Ελάτε…»
Μια κυρία μπήκε σ’ ένα απ’ αυτά τα καταστήματα, για ν’ αγοράσει λαμπάδες. Της φάνηκαν ακριβές και λέει στον καταστηματάρχη: «Θα πάρω απ’ τον ναό. Είναι ακριβές». «Από δω _ της λέει επιτακτικά _ θα πάρετε! Ο ναός δεν διαθέτει προς πώληση λαμπάδες». Και πήρε!
Ανέβηκε στον ναό και διαπίστωσε ότι ο ναός διέθετε, πράγματι, προς πώληση λαμπάδες και σε άλλες τιμές. Ο καταστηματάρχης αυτός είπε «ψέματα» στην κυρία αυτή για να την εξαναγκάσει προφανώς ν’ αγοράσει απ’ αυτόν λαμπάδα. Και αγόρασε. Καταδικαστέα η συμπεριφορά του. Απαράδεκτη! Θα μπορούσε να πει στην κυρία αυτή, καθότι η αγορά είναι ελεύθερη κι ανταγωνιστική, ν’ αγοράσει λαμπάδες, απ’ όπου ήθελε και να μην της πει ψέματα. Το ψέμα είναι βραχύβιο. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται. Βγαίνει στη φόρα. Ερχεται στο φως!!! «Αγει εις φως την αλήθειαν ο χρόνος»!!! Ο καταστηματάρχης αυτός με την απρεπή κι ανάρμοστη συμπεριφορά του εξέθεσε πρωτίστως τον εαυτό του και έπειτα ολόκληρο το ιερό νησί. Το νησί της Τήνου. Το νησί της Μεγαλόχαρης!!!
Σχόλιο. Η Τήνος είναι κέντρο παγκόσμιου προσκυνήματος. Ερχονται στο ιερό νησί ως ευλαβείς προσκηνυτές της Μεγαλόχαρης άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Ανθρωποι από κάθε φυλή, εθνότητα και γλώσσα. Ιστορία!!! Η σεπτή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μεγαλόχαρης, βρέθηκε το 1822 ύστερα από όραμα της Αγίας Πελαγίας, ακριβώς στο σημείο που έχει κτιστεί κι ανεγερθεί ο λαμπρός, ο περικαλλής ιερός ναός της, ο ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, το καύχημα των Τηνίων και όλων των Ελλήνων.
Σχόλιο. Η σεπτή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου βρέθηκε λίγο μετά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Τότε έγινε κι ο ιερός ναός Της και ήρθαν και Την προσκύνησαν ευλαβικά όλοι οι οπλαρχηγοί της Επαναστάσεως.
«Ελευθερία – Δικαιοσύνη – Ισότητα – Αδελφότητα!!!»

«Ελευθερία – Δικαιοσύνη – Ισότητα – Αδελφότητα!!!» Αυτό ήταν το περιεχόμενο, περιεχόμενο κοινωνικό, 100%, της Γαλλικής Επανάστασης, που έλαβε χώρα τον 18ο αιώνα – 1789.
Η Γαλλική Επανάσταση ήταν επανάσταση κοινωνική, 100%. Ούτε ταξική ήταν ούτε εθνική. Δεν έγινε από ορισμένη κοινωνική τάξη, για την ικανοποίηση ορισμένων ταξικών αιτημάτων ούτε απ’ το γαλλικό έθνος για την εκδίωξη κάποιου εξωτερικού εχθρού, κάποιου ξένου κατακτητή, όπως έγινε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εγινε απ’ τον γαλλικό λαό χάριν των κοινωνικών ιδανικών!!! Χάριν της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφότητας!!! Χάριν των αιώνων και ακατάλυτων αξιών της ζωής.
Με την πτώση της Βαστίλλης πέφτει, γκρεμίζεται και ανατρέπεται ένα σαθρό και αντικοινωνικό πολιτικό καθεστώς! Ενα καθεστώς που ήταν εχθρός και πολέμιος των κοινωνικών ιδανικών!!!
Η πτώση της έγινε στις 14 Ιουλίου του 1789. Και η ημερομηνία αυτή έγινε εθνική επέτειος και εορτάζεται κάθε έτος με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα από το γαλλικό λαό!!
Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 είχε παγκόσμια απήχηση, λάμψη και ακτινοβολία!!! Χαιρετίστηκε απ’ όλους τους λαούς της γης και ιδιαιτέρως απ’ τους λαούς εκείνους, που στερούνταν τα κοινωνικά ιδανικά!!! Ιδιαιτέρως χαιρετίστηκε κι από τον υπόδουλο ελληνικό λαό, από το υπόδουλο Γένος των Ελλήνων. Ο ξεσηκωμός των Γάλλων του έδωσε φτερά, δύναμη, θάρρος και τόλμη!!! Και οργάνωσε το ηρωικό και θρυλικό ’21, που του χάρισε τα κοινωνικά ιδεώδη της ελευθερίας, της ηθικής και του δικαίου!!! Ιδεώδη αιώνια και παγκόσμια!!!
Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 είναι ένα ιστορικό γεγονός και ένα ιστορικό φαινόμενο υπέρλαμπρο!!! Γράφτηκε στις δέλτους της παγκόσμιας ιστορίας με χρυσά γράμματα. Είναι ένας ιστορικός σταθμός πολυσήμαντος και ένα ιστορικό ορόσημο ύψιστης αξίας. Εχει περιεχόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις!!!
Τον Μάιο του 1968 οι Γάλλοι, με πρωτοπόρο τη γαλλική νεότητα, τους γάλλους φοιτητές, ξεσηκώθηκαν με το σύνθημα «Η φαντασία στην εξουσία». Ηταν μια σημαντική εξέγερση των Γάλλων, που έδωσε στην πολιτική εξουσία και στους πολιτικούς ηγέτες όλης της γης πολλά μηνύματα!!! Και πολλά μαθήματα!!! Τους ταρακούνησε, τους προβλημάτισε, τους αφύπνισε. Ο Μάιος του ’68 πέρασε στην ιστορία. Εγινε φωτεινός οδηγός της πολιτικής ηγεσίας. Εγινε πυξίδα πολιτική!!!
Οι λαοί που καταπιέζονται, που ζουν σε καθεστώς ανελευθερίας, αδικίας και ανισότητας, κάποια στιγμή εξεγείρονται. Ξεσηκώνονται. Επαναστατούν. Πρόσφατα επαναστάτησαν οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι. Και ανέτρεψαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κι απέκτησαν ελευθερία και δημοκρατία!!!
Σχόλιο. Οι λαοί ζουν, ευδοκιμούν, προοδεύουν και μεγαλουργούν με τα κοινωνικά ιδεώδη!!!

Ο κ. Δημήτρης Γ. Μπράνης είναι δημοσιογράφος-ερευνητής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.