Μεγάλες δυσκολίες για την κατάρτιση της λίστας των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Οι χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του με βασικούς Υπουργούς δεν ήταν όλες το ίδιο ωφέλιμες καθώς ορισμένοι από τους συνομιλητές του δεν εμφανίστηκαν με ποσοτικοποιημένες προτάσεις και αναλώθηκαν σε θεωρητικές συζητήσεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν τη δυστοκία που παρατηρείται και σημειώνουν ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν», τουλάχιστον προς το παρόν, αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα.
Την Τρίτη ο κ. Στουρνάρας θα έχει το πρωί σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο ενώ νωρίς το απόγευμα αναμένεται ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Την Τετάρτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην οποία θα αποφασιστεί εκτός των άλλων αν η Ελλάδα θα προτείνει στην τρόικα και το εναλλακτικό σενάριο περικοπών, δηλαδή τη λήψη μέτρων 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αντί για 11,5 δισ. ευρώ) και την κατανομή των υπολοίπων 4 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής.
Μετά τις αρνητικές χθεσινές εκτιμήσεις της έκθεσης του ΔΝΤ για το «μακροοικονομικό περιβάλλον», δηλαδή την ύφεση και την ανεργία στη χώρα μας, και τις προβλέψεις για έλλειμμα 7% (αντί 6,7% του μνημονίου) και πρωτογενές έλλειμμα 2 δισ. ευρώ (αντί για 1%) κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για την ύφεση θα αναθεωρηθεί δραματικά από το 4,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο 2. Η ιαπωνική τράπεζα Nomura ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ύφεση θα φτάσει το 7,7% του ΑΕΠ το 2012 στην Ελλάδα, ενώ στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 7%. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της ύφεσης ζητώντας επιμήκυνση.
«Η συρρίκνωση των οικονομιών που παρατηρούνται σε Ισπανία και Ελλάδα είναι ένα απαραίτητο βήμα σε μια αυτονόητη οικονομική εξέλιξη» δήλωσε από την πλευρά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη.
«Μαζέψτε τον προϋπολογισμό»
Το διαπίστωσε χθες από πρώτο χέρι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ο οποίος δέχθηκε την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Λινκ. Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό ωστόσο ο κ. Λινκ εξέφρασε την επίσημη θέση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μερκελ. Δηλαδή: «πάγος» στα σενάρια επιμήκυνσης μέχρι την έκθεση της τρόικας. «Δεν βλέπω με θετικό μάτι την επιμήκυνση εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του φετινού προϋπολογισμού» ανέφερε ο γερμανός Υπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει μόνο αν η Ελλάδα φανεί φέτος αξιόπιστη.
Οι περικοπές
Το κύριο βάρος των περικοπών πέφτει στο υπουργείο Εργασίας το οποίο καλείται να περικόψει δαπάνες 3,5 ως 4 δισ. ευρώ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων, της επιβολής πλαφόν στο ανώτατο ποσό σύνταξής που μπορεί να λαμβάνει κάθε συνταξιούχος (περιλαμβάνει κύρια και επικουρική και ενδέχεται να τοποθετηθεί στα 2.400 ευρώ) και της περικοπής του εφάπαξ που ήδη περιλαμβάνεται στο μνημόνιο 2.
Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατέθεσε προτάσεις περικοπής των εξοπλιστικών δαπανών και άλλες εξοικονομήσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ για το 2013, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ για να μην γίνει η περικοπή στα Εδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλείται εξοικονομήσει 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να γίνουν απολύσεις. Η φόρμουλα που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει την κατάργηση 255 φορέων του Δημοσίου, η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
Στο τομέα της Παιδείας οι περικοπές που βρίσκονται στο τραπέζι φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από το μνημόνιο του Φεβρουαρίου για την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης Υγείας κατά 2 δισ. ευρώ από εφέτος.
Η λίστα του ΚΕΠΕ
Ως τις 24 Ιουλίου η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την πλήρη λίστα των μέτρων. Ωστόσο η προεργασία που έχει γίνει πάνω στη βάση μελέτης του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα 7,5 δισ. ευρώ. Μένει να εξευρεθούν τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ.
Στη μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνεται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να καταβάλλεται ο μισθός των κληρικών κατά 50% από το Κράτος και κατά 50% από την Εκκλησία, ακόμη και η επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές».