Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Από τη μία, ελλείψεις προσωπικού – ιατρικού και νοσηλευτικού -, αναλώσιμων υλικών, ακόμη και τροφίμων. Από την άλλη, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες και υπερωρίες τον τελευταίο χρόνο, ενώ εντασσόμενοι στο ειδικό μισθολόγιο τους περιμένει επιπλέον μείωση μισθών. Με τα μισθολογικά ζητήματα να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι υγειονομικοί προειδοποιούν για κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την επαπειλούμενη μείωση κλινών από την εφαρμογή των νέων οργανισμών. Με τα νοσοκομεία στο κόκκινο και τους ασθενείς σε ανασφάλεια δεν προοιωνίζονται «ήσυχες ημέρες τον Αύγουστο» στην Υγεία.
Την περασμένη εβδομάδα ένταση δημιουργήθηκε στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους. Αιτία η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μετακινηθούν 30 νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής προς το Πανεπιστημιακό «Αττικόν».
«Κλείνει το νοσοκομείο» φώναζαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Για πλεονάζον προσωπικό μιλούσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς, διαψεύδοντας τις φήμες περί κλεισίματος του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Η ηγεσία του υπουργείου δήλωνε ότι η μετακίνηση των νοσηλευτών γίνεται για τη λειτουργία κλειστής, επί μία δεκαετία, πτέρυγας. Εκεί πρόκειται να λειτουργήσουν η νευροχειρουργική, η ουρολογική και η γναθοχειρουργική κλινική. Η λειτουργία των τριών κλινικών είναι αναγκαία και με αυτό συμφωνούν όλοι και στα δύο νοσοκομεία. Οταν όμως αποσπώνται για τον σκοπό αυτόν 30 νοσηλευτές από το ένα μόνο νοσοκομείο, υπάρχει κίνδυνος αποψίλωσής του, κάτι το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί στο «λουκέτο». Την ίδια στιγμή ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ενισχύεται με ιατρικό προσωπικό και η απόφαση για τους διορισμούς υπεγράφη την Πέμπτη.
Λιγοστά τρόφιμα
Τις τελευταίες ημέρες το Νοσοκομείο Ελπίς είχε στερέψει από τρόφιμα ενώ ανάλογα περιστατικά παρουσιάστηκαν και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Είναι ακόμη χειρότερα» δηλώνει στο «Βήμα» ο νευροχειρουργός κ. Π. Παπανικολάου. «Τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν υπάρχει σάλιο, με αποτέλεσμα να λείπουν υλικά, να μην μπορεί να γίνει συντήρηση στον κλιματισμό και ορισμένες φορές να μην υπάρχει δυνατότητα προμήθειας ακόμη και τροφίμων». Οπως επισημαίνει, στο Κρατικό της Νίκαιας είναι δυσχερής η απαραίτητη συντήρηση των κλιματιστικών που λειτουργούν σε ζωτικούς χώρους του νοσοκομείου, όπως είναι τα χειρουργεία και η κουζίνα.
Σε ό,τι αφορά δε τον προϋπολογισμό για την αγορά τροφίμων, είναι μειωμένος κατά 30% – 40%. «Εχει υποβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού. Κρέας σερβίρεται πιο σπάνια στους νοσηλευομένους. Δίνουμε συχνότερα κοτόπουλο που είναι πιο οικονομικό».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το νοσοκομείο αυτές τις ημέρες δεν διαθέτει ουροκαθετήρες. «Σε άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γάζες και άλλα αναλώσιμα. Ελλείψεις παρουσιάζονται συνέχεια. Εχω χάσει πια τον λογαριασμό» σημειώνει και αποδίδει σε τρεις λόγους την οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων. «Κατ’ αρχήν ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Ως και τον προηγούμενο χρόνο τα Ταμεία ήταν πολλά. Κάποιο καθυστερούσε και κάποιο άλλο πλήρωνε. Υπήρχε μια ροή. Τώρα όμως ο κουμπαράς είναι ένας». Δεύτερον, η μειωμένη κατά 30% – 50% κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες. Στο Κρατικό της Νίκαιας, αναφέρει, από 98 εκατομμύρια ευρώ το 2011, η κρατική χρηματοδότηση έχει φθάσει στα 55 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι το «κούρεμα» των αποθεματικών των νοσοκομείων.
Στο Κρατικό της Νίκαιας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι περισσότερες χειρουργικές αίθουσες.
«Από τις 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι τέσσερις, εξαιτίας του ελάχιστου προσωπικού, των αδειών και των οφειλομένων ρεπό» τονίζει και εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα κυλήσει έτσι έως τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, για τον ίδιο λόγο παραμένουν κλειστά κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας. «Λειτουργούν οκτώ κλίνες εντατικής θεραπείας και τρεις αυξημένης φροντίδας, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν 12 και 6. Εχουμε γιατρούς και εξοπλισμό, δεν έχουμε όμως νοσηλευτές».
Πρόβλημα και στα νησιά
Απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση είναι και οι γιατροί των νησιών. «Ολα τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούσαν με επικουρικό προσωπικό και κάλυπταν βασικές ανάγκες ιδίως τους θερινούς μήνες. Κάθε χρόνο παίρναμε 50 – 60 άτομα. Φέτος δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να κρατηθούμε με εσωτερικές μετακινήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου κ. Β. Κινούς.
Το νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργούσε επί ένα δεκαήμερο μόνο με ένα χειρουργείο. «Δόθηκαν τρεις αναρρωτικές άδειες. Ετσι, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τη μία αίθουσα» εξηγεί. Τελευταίως, αποσπάστηκε μια εργαζόμενη από ένα Κέντρο Υγείας του νησιού και έληξε η αναρρωτική άδεια μιας άλλης. Ετσι, τέθηκε σε λειτουργία και το δεύτερο χειρουργείο.
«Πάντα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, αλλά όχι τόσο οξύ. Από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες, οι τρεις λειτουργούσαν πάντα» προσθέτει.
Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και τροφίμων. «Ως πρόσφατα δεν είχαμε σύριγγες και γάντια. Προσπαθούσαμε να κάνουμε παραγγελίες μικρές ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε παράταση ζωής ολίγων ημερών στο νοσοκομείο…».
ΚΑΤ
Με… ενάμισι ασανσέρ
Χρήματα για τη συντήρηση των ασανσέρ του ΚΑΤ δεν υπάρχουν. Ετσι, από τα πέντε ασανσέρ, σε δύο κτίρια του νοσοκομείου λειτουργεί μόνο… ενάμισι. Ευτυχώς, υπάρχει κι ένα ασανσέρ για τα φορεία, το οποίο λειτουργεί με κλειδί.
Με… ενάμισι ασανσέρ
Χρήματα για τη συντήρηση των ασανσέρ του ΚΑΤ δεν υπάρχουν. Ετσι, από τα πέντε ασανσέρ, σε δύο κτίρια του νοσοκομείου λειτουργεί μόνο… ενάμισι. Ευτυχώς, υπάρχει κι ένα ασανσέρ για τα φορεία, το οποίο λειτουργεί με κλειδί.
Σύμφωνα με τον χειρουργό ορθοπεδικό του ΚΑΤ κ. Μ. Κούρτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η μείωση του προσωπικού και μάλιστα του ιατρικού. «Από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Μάρτιο του 2012», εξηγεί, «μειώθηκε ως και 30% το ιατρικό προσωπικό του ΚΑΤ. Αλλοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι αποχώρησαν και δεν αντικαταστάθηκαν, με βάση το μνημόνιο που λέει «δέκα φεύγουν, ένας έρχεται»».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ