«Πρέπει πάντα να υπάρχει συζήτηση στον δρόμο για την επίτευξη των στόχων» δηλώνει στο «Βήμα» ο επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης του μνημονίου, τονίζοντας ωστόσο ότι η βάση της συζήτησης πρέπει να είναι τα πραγματικά δεδομένα που θα παρουσιάσει η τρόικα μετά την αξιολόγηση του Αυγούστου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» αμέσως μετά τον γύρο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία αξιωματούχος εκφράζει αισιοδοξία ότι αυτή την εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν είναι όμως το ίδιο αισιόδοξος για τους οδικούς άξονες και κάνει λόγο για επανεξέταση των προτεραιοτήτων.

Aναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μαύρη λίστα των χρεοκοπημένων χωρών για τις διεθνείς αγορές, ότι δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ότι η μόνη ελπίδα είναι τα κεφάλαια από την ΕΕ. Είναι η Ελλάδα αξιόπιστη για την Ευρώπη;

«Η Ελλάδα είναι οπωσδήποτε αξιόπιστη για την Ευρώπη, είναι ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δική μας αντίληψη είναι ότι αν ένα μέλος της οικογένειας έχει προβλήματα πρέπει να βοηθήσουμε, αλλά ασφαλώς με τρόπο ώστε αυτό το μέλος να μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις. Ο καθαρός στόχος είναι η ανάκαμψη. Τους τελευταίους μήνες ζήτησα από υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να στείλουν στην Ελλάδα αποστολές επιχειρηματιών. Επί της αρχής η αντίδραση ήταν θετική, υπήρξε ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά αυτή τη στιγμή παραμένουν γραφειοκρατικά εμπόδια που τους εμποδίζουν. Αρα εξαρτάται και από την Ελλάδα και το θέμα δεν είναι οικονομικό. Χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε τι. Πράγματα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Η πολιτική ηγεσία, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένουν από εσάς στήριξη ώστε να πεισθεί η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
«Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στις συζητήσεις με την ΕΤΕπ. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου της ETEπ Βέρνερ Χόγιερ (σ.σ.: αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα) το θέμα θα επιλυθεί. Το κεφάλαιο των υποδομών είναι διαφορετικό γιατί εδώ πρέπει να υπάρξει προεργασία από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, το οποίο είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, θα χρειαστεί αναδιαπραγμάτευση και επανεξέταση των προτεραιοτήτων».

Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα αναζητεί περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για τα έτη από το 2013 και μετά. Πιστεύετε ότι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής των περικοπών θα βοηθήσει την επαναφορά στην ανάπτυξη;
«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συζητήσουμε νέες ιδέες και προτάσεις. Η αντίληψη και η γνώση μου είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει, θα συντάξει την έκθεσή της και στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση της έκθεσης συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των προτάσεων της κυβέρνησης. Θα συζητηθεί σοβαρά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά πραγματικά πρέπει να βασιζόμαστε στα δεδομένα και σε στέρεες προτάσεις».

Αν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι αξιόπιστες, υπάρχει περιθώριο για συζήτηση;
«Πάντοτε υπάρχει περιθώριο για συζήτηση, δεν μπορούμε να αγνοούμε κάποιες καταστάσεις. Ναι, υπάρχουν συμφωνίες, πρέπει να τηρηθούν, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει διασαφήνιση για το πώς θα τηρηθούν οι τελικοί στόχοι, όμως πρέπει πάντα να υπάρχει συζήτηση στον δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αλλά από τη δική μου οπτική γωνία, πάντοτε στη βάση πραγματικών δεδομένων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ