Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα, περιλαμβανομένης και της πρακτικής της περιτομής.
«Εξ ονόματος της κυβέρνησης, όλων των μελών της κυβέρνησης θα μιλήσω ξεκάθαρα: επιθυμούμε να είναι δυνατή στη Γερμανία μια εβραϊκή θρησκευτική ζωή, μια μουσουλμανική θρησκευτική ζωή» σημείωσε ο Ζάιμπερτ.
«Η ελευθερία των θρησκευτικών πρακτικών είναι ένα δικαίωμα στο οποίο έχουμε δεσμευτεί. Οι περιτομές που γίνονται με υπεύθυνο τρόπο δεν θα πρέπει να διώκονται σε αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Ζάιμπερτ σχολίασε για πρώτη φορά την πολεμική που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου της Κολωνίας να απαγορεύσει την περιτομή για θρησκευτικούς λόγους, θεωρώντας ότι αλλάζει ανεπανόρθωτα το σώμα του παιδιού.
Το δικαστήριο της Κολωνίας πήρε την απόφαση αυτή αφού ένας γιατρός που περιέθαλψε ένα αγόρι με αιμορραγία ύστερα από περιτομή, ειδοποίησε την αστυνομία.
Σύμφωνα με την απόφαση δεν απαγορεύεται η περιτομή, όμως επισημαίνεται ότι οι οικογένειες θα πρέπει να περιμένουν ώσπου να μεγαλώσουν οι γιοι τους για να μπορέσουν να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να υποβληθούν σε περιτομή.
Μέχρι στιγμής η απαγόρευση ισχύει για την περιοχή που έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο της Κολωνίας.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η Γερμανική Ομοσπονδία Γιατρών προειδοποίησε τους γιατρούς να αποφεύγουν να κάνουν περιτομές.
Ο Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γραφείου της καγκελαρίου, πραγματοποιούν «έντονες διαβουλεύσεις» για να καταλήξουν σε μια απόφαση για το θέμα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το Βερολίνο έχει συνειδητοποιήσει ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, γιατί «είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει νομική βεβαιότητα».
Την Τετάρτη ομάδες Μουσουλμάνων και Εβραίων της Γερμανίας εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας πλήγμα για τη θρησκεία τους.
Παράλληλα, στο Βερολίνο συναντώνται περισσότεροι από 40 ευρωπαίοι ραβίνοι και συζητούν τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής.
Στη Γερμανία ζουν περίπου 120.000 εβραίοι και 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.