Ως κίνηση «καλής θέλησης» και αποφυγής νεων εντάσεων με την Τεχεράνη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου ερμηνεύεται η ανακοίνωση του Πεντάγωνου πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει στα τέλη του 2012 τα δυο αεροπλανοφόρα του, «Αβραάμ Λίνκολν» και «Εντερπράιζ», από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Τα δυο αεροπλανοφόρα με τις ομάδες συνοδευτικών σκαφών τους επιχειρούν σημερα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, ενώ στον ναύσταθμο του 5ου αμερικανικού Στόλου, στο λιμάνι του Μπαχρέιν, κατέπλευσε πριν μερικές ημέρες και το ελικοπτεροφόρο σκάφος των πεζοναυτών «Πονς».

Το συγκεκριμένο πλοίο θα συνεισφέρει στις εργασίες ναρκαλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, όπου έχουν εσχάτως καταπλεύσει τέσσερα ναρκαλιευτικά σκάφη των ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα οκτώ.

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή του Κόλπου, αφότου το ιρανικό καθεστώς απείλησε πως θα αποκλείσει τον κρίσιμο για τη διεθνή μεταφορά του πετρελαίου δίαυλο των Στενών του Ορμούζ.

Μέχρι το 2010, οι ΗΠΑ είχαν στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο, όμως με εντολή του υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προστέθηκε ένα ακόμη προκειμένου να χρησιμεύει ως μεσο αποτροπής για τυχόν ενέργειες εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονταν από το Ιράκ και συνεχίζουν να επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

Όπως τονίζουν ανώνυμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, «πλέον, απαιτείται μια δικαιολογία διπλωματικής φύσεως για την παρουσία δυο αεροπλανοφόρων μας εκεί». Η τυχόν απόσυρση των δυο πολεμικών πλοίων από τον Κόλπο προβλέπεται και στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δογματος που έχει τεθεί από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει το 60% των σκαφων του προς την ναυτική «σκακιέρα» του Ειρηνικού ωκεανού.