Ενδοκυβερνητικό πρόβλημα μεταξύ των εταίρων προκαλεί και η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών με κεντρικό σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικά για το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο του τομέα της ενέργειας, ενώ χθες προέκυψε νέο θέμα με την υφυπουργό Υγείας, προερχόμενη από τη Δημοκρατική Αριστερά, κυρία Φωτεινή Σκοπούλη.
«Δεν είναι μείζον και σηκώνεται σκόνη χωρίς λόγο. Όλα θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από προηγούμενες φορές στο παρελθόν» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες αναμένεται να κλείσουν ίσως και σήμερα στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Η εμπλοκή στο υπουργείο Υγείας είναι χαρακτηριστική και η κυρία Σκοπούλη αποφάσισε να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της μέσω τηλεοπτικής εκπομπής της ΝΕΤ. «Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες» είπε και λέγεται ότι είχε απειλήσει με παραίτηση.
Για να φθάσει στο σημείο η κυρία Σκοπούλη να δηλώσει δημόσια την ενόχλησή της, έστω και με αυτό τον τρόπο, είχε προηγηθεί ένταση στο υπουργείο, όπου, μήλον της Έριδος, ήταν οι αρμοδιότητες στον τομέα του φαρμάκων. Μάλιστα, φέρεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος πρότεινε να αναλάβει αυτό τον τομέα (και τον έλεγχο του ΕΟΦ) η κυρία Σκοπούλη και όχι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς. Εκεί υπήρξε και η εμπλοκή, αφού η κυρία Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δυσαρεστήθηκε και προχώρησε στη δημόσια παρέμβαση που ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τελικά θα της ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα παραίτηση που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του κ. Ν. Νικολόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, που επίσης είχε πρόβλημα και διαφωνούσε, όπως φάνηκε από την επιστολή του για τη…μοιρασιά των αρμοδιοτήτων.
Σε αυτό το κλίμα, ήδη αρχίζουν να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες ορισμένων μελών της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρονται, με βάσει και τα τελευταία ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρ. Αθανασίου και των υφυπουργών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Μ.Βολουδάκη και Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κκ. Θ. Παπαθεοδώρου και Ι. Ιωαννίδη.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των υπουργών τους, ο κ. Βολουδάκης θα έχει την ευθύνη της υπηρεσίας ανάπτυξης πληροφορικής του υπουργείου, της ειδικής γραμματείας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, της ειδικής υπηρεσίας στρατηγικού σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων και της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.». Ο κ. Παπαθεοδώρου θα έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στον κ. Ιωαννίδη ανατέθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τον αθλητισμό και των υπηρεσιών της Γ. Γ. Αθλητισμού.
Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προ ημερών συναντήθηκε ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό κ. Ευ. Λιβιεράτο και αναμένεται να κλείσει και αυτή εκκρεμότητα εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει η Ν.Δ. τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής, ενώ επενδύει στον υφυπουργό κ. Μ. Παπαγεωργίου, άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή, που συμμετείχε στη Μόσχα και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ενώ έχει και την εκτίμηση της Αμερικανικής πλευράς.
Επίσης έχουν δημοσιευθεί και οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ο οποίος έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σταμάτης έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου που θα ελέγχει και το ΑΠΕ και τις δύο Γραμματείες, Τύπου και Επικοινωνίας.
Οι αρμοδιότητες… Νικολόπουλου
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ενδιαφέρον έχουν και οι αρμοδιότητες που είχαν αναθέσει στον κ. Νικολόπουλο, ο οποίος και δεν τις αποδέχθηκε και παραιτήθηκε. Στον παραιτηθέντα υφυπουργό, είχε ανατεθεί ο έλεγχος της Γ.Γ. Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας (επαγγελματικής κατάρτισης, ορών και αμοιβής εργασίας, κ.α.), της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αλλά και των διευθύνσεων και υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης (εκπαίδευσης, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, πληροφορικής, ενημέρωσης του πολίτη, κ.α.)