Τη βαθύτατη δυσπιστία των Ρώσων προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν οι φονικές πλημμύρες στη Ρωσία που στοίχισαν τη ζωή σε 171 άτομα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται να παραδεχθεί ότι η καταστροφή οφείλεται και σε κυβερνητική αμέλεια, προκαλώντας την οργή πολλών κατοίκων της περιοχής, μιλώντας μόνο για δύναμη της φύσης.

Σύμφωνα με το Associated Press, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν -παρά τα στοιχεία για το αντίθετο- ότι η πόλη Κριμσκ που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος «θυσιάστηκε», προκειμένου να μη φτάσουν τα νερά στο Νοβοροσίσκ, μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, σημαντικό για την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, το νερό διοχετεύτηκε στο Κριμσκ, προκειμένου να μη σπάσει το φράγμα που προστατεύει το Νοβοροσίσκ.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις φημολογίες και μάλιστα ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι δίνει τη δυνατότητα στους σκεπτικιστές να πετάξουν πάνω από την περιοχή με ελικόπτερα, προκειμένου να διαπιστώσουν μόνοι τους την αλήθεια.

Ωστόσο, αυτή η δυσπιστία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος βασίζεται στη στήριξη των Ρώσων πολιτών για να εδραιώσει την 12ετή παρουσία του στην ηγεσία της χώρας, η οποία προκαλεί όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες.

Για πολλούς από τους κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας η καταστροφή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους κρατήσει ασφαλείς. Αυτή η αίσθηση εντείνεται εάν σκεφτεί κανείς μία σειρά μεγάλων καταστροφών από το 2000 και μετά (καταστροφικές πυρκαγιές, ναυάγια κ.ά) που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες άτομα.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών παραδέχθηκε ότι απέτυχε να ενημερώσει τους κατοίκους του Κριμσκ για τις πλημμύρες που έπληξαν το Κριμσκ στη μέση της νύχτας. Πολλά από τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που δεν κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους εγκαίρως.

Ο δημοσιογράφος Όλεγκ Κασίν δήλωσε ότι ακόμα και μετά την ανοικοδόμηση του Κριμσκ, «αυτή η κρίση δυσπιστίας δεν θα φύγει».

Ο Βλ.Πούτιν προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, διατάσσοντας έρευνα για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Προσπαθεί, έτσι, να περάσει με «επιτυχία» την πρώτη του δοκιμασία μετά την επάνοδο στο Κρεμλίνο.