Τα θέματα της παιδείας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που αναμένεται να έχει εντός της εβδομάδος ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Την Τρίτη, στις 3 το μεσημέρι, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει συνάντηση με το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων ΑΕΙ, με τα μέλη του οποίου και θα έχει την πρώτη του συνομιλία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Συνάντηση θα έχει και με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα πολιτικής της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Κεντρικό σημείο πάντως της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο τους επόμενους μήνες είναι ο «Καλλικράτης» στα πανεπιστήμια, κάτι που είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια ως συζήτηση, αλλά ποτέ δεν προχώρησε.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 22 πανεπιστήμια και 18 ΤΕΙ με περισσότερα από 550 τμήματα. Ήδη από πέρυσι, είχε διαπιστωθεί από σειρά επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί στο υπουργείο Παιδείας ότι απαιτείται η μείωση τους τουλάχιστον κατά 30%. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, στο 60% των υφιστάμενων τμημάτων παρατηρούνται αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων.
Όσον αφορά το θέμα του Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας όπως προκύπτει από την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, προκρίνει στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου αλλά με προσαρμογές.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με τους περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας για να συζητηθούν θέματα οργάνωσης της επόμενης σχολικής χρονιάς και καταγραφής των προβλημάτων καθώς και με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
Μεγάλη εκκρεμότητα στο χώρο της παιδείας όπως είναι γνωστό, παραμένει το θέμα του Νέου Λυκείου που δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ καθώς διαφώνησαν με τις διατάξεις του το ΠαΣοΚ και ΝΔ, αλλά πρέπει να επανασυνταχθεί και να προωθηθεί σύντομα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι νομοθετικές «τρύπες».