1. Ε. Λ. Τζέιµς, «Fifty shades of Grey» (εκδόσεις Πατάκη)

Μια νοικοκυρά γράφει το ερωτικό µυθιστόρηµα που δίνει το φιλί της ζωής στη σεξουαλική ζωή αιώνια παντρεµένων ζευγαριών. Λίγο ροµάντζο, λίγο S&M και πολύ αστεία (χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση, δυστυχώς) πρόζα. ∆ιαβάζεται σχεδόν αποκλειστικά από εκατοµµύρια γυναίκες, οπότε να η ευκαιρία να δείτε τι περιµένουν από έναν (δύσµοιρο) άντρα. Και για όσους επιµένουν ελληνικά (και πιο light), προσφέρονται και τα βιβλία των δικών µας εθνικών συγγραφέων Λένας Μαντά και Χρυσηίδας ∆ηµουλίδου. Για τους οπαδούς δε του sci-fi συνιστάται το βιβλίο της τελευταίας, «Οι αγγελιαφόροι του πεπρωµένου» (εκδ. Ψυχογιός), το οποίο διαδραµατίζεται το «Eτος 2361 µ.Χ.».

2. «Σεργκέι Νετσάγιεφ: Η κατήχηση του επαναστάτη, Μιχαήλ Μπακούνιν: Απάντηση στον Νετσάγιεφ» (εκδόσεις Πανοπτικόν)

Ο Νετσάγιεφ εκθέτει την άποψή του για το επαναστατικό κίνηµα του 19ου αιώνα, ο Μπακούνιν µε το γνωστό µότο «η χαρά της καταστροφής είναι ταυτόχρονα χαρά δηµιουργική» στέλνει την απάντησή του. Πώς πρέπει τελικά να κινούνται οι επαναστάτες, ποια είναι η ηθική η δική τους, αλλά και της βίας της ίδιας; Μια κοινή άποψη, όπως βλέπετε, δεν υπήρχε ποτέ, ούτε στον 19ο αιώνα. Στη Γαύδο διαβάζεται σε κοινή θέα, στην Ψαρού, πάλι, όχι. Εκτός και αν είσαι ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου-∆ασκαλάκη.

3. Ιαν Κέρσοου, «Χίτλερ 1889-1936: Υβρις / Χίτλερ 1936-1945: Νέµεσις» (εκδόσεις Scripta)

H καταπληκτική βιογραφία του επονείδιστου Αδόλφου από τον σηµαντικότερο µελετητή του Γ΄ Ράιχ δεν διαβάζεται χωρίς να ρίχνεις κάποια ανήσυχα βλέµµατα γύρω γύρω. ∆εν είναι εποχές να σε περάσει κάποιος ανίδεος για κρυπτοφασίστα. Εντάξει, δεν είναι «Ο αγών µου», αλλά και µόνο η θέα του ονόµατος «Χίτλερ» πέφτει σαν τούβλο στην ανάλαφρη ατµόσφαιρα του καλοκαιριού.

4.Κένεθ Μπλάνσαρντ και Σπένσερ Τζόνσον, «Ο Μάνατζερ του ενός λεπτού» (εκδόσεις Κλειδάριθµος)

Αλλο ένα βιβλίο-φαινόµενο για τα µυστικά του καλού µάνατζµεντ, τα οποία µπορούν να εφαρµοστούν και σε άλλους τοµείς της ζωής αφότου τα εφαρµόσεις πρώτα στον χώρο εργασίας. Γραµµένο µε τη µορφή µυθιστορηµατικού διαλόγου, διαβάζεται σαν µια γλυκιά ιστοριούλα και παρέχει πολύτιµες συµβουλές για τον άντρα-µάνατζερ, ο οποίος παίρνει τη δουλειά του πολύ σοβαρά. Οπως, για παράδειγµα, ότι «κάθε στόχος και η ζητούµενη αποδοτικότητά του δεν πρέπει να εκφράζονται µε περισσότερες από 250 λέξεις», ήτοι σε ένα λεπτό. Το ρολόι ποιος θα το κρατάει;

5. Ρόντα Μπερν, «Το µυστικό» (εκδόσεις Λιβάνη)

Τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία «Self help» ασκούν συνήθως µια ενοχική έλξη στον άντρα που θέλει να µάθει, αλλά ντρέπεται να ρωτήσει. Ποιο είναι αλήθεια αυτό «Το µυστικό» το οποίο όποιος το κατέχει µπορεί να πετύχει τα πάντα στη ζωή του και γιατί το διάβασαν εκατοµµύρια άνθρωποι; Στον δρόµο που χάραξε ο εξίσου επιτυχηµένος και αγαπηµένος συγγραφέας πολλών ελλήνων καλλιτεχνών, Πάολο Κοέλο, η Ρόντα Μπερν αποκαλύπτει ότι το µυστικό είναι να είσαι πάντα αισιόδοξος και να οραµατίζεσαι αυτό που επιθυµείς. Εκείνη επιθύµησε να γίνει εκατοµµυριούχος και να που τα κατάφερε.