ΒΗΜΑτοδότης: Ο… στιλάτος κύριος Τσίπρας

Ο κ. Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να απασχολεί τους Αμερικανούς. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς

Ο κ. Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να απασχολεί τους Αμερικανούς. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι με πρώτο χτύπημα στην ιστοσελίδα του CNN, ο 38χρονος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται ως στιλάτος (dapper man) και ως το «ανερχόμενο αστέρι της Ελλάδας». Το άρθρο που υπογράφει ο κ. Τζων Ντεφτέριος περιγράφει ακόμα και τα κοστούμια σε σκούρο μπλε που συνήθως προτιμά ο κ. Τσίπρας, καθώς και τα σουέντ παντοφλέ παπούτσια του. Τι σου είναι αλήθεια αυτοί οι Αμερικανοί;

***
Με αφορμή το Συνέδριο του Economist, ο συντάκτης του άρθρου ανακαλύπτει τον κ. Τσίπρα και αποκαλύπτει ότι ένας Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που μετείχε στο Συνέδριο του είπε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος παραμένει κομουνιστής που εμπνέεται από τον Τσάβες και από τον Πούτιν. Και οι διθυραμβικοί τόνοι του CNN για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα συνεχίζονται, με τη σημείωση ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μετρημένα βήματα πατώντας στο έδαφος, και δεν είναι ένας διάττοντας αστέρας που σβήνει πριν την ώρα του.

***
Το CNN όμως δεν βλέπει τι γίνεται στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή γίνεται το έλα να δεις. Κυρίως τι συμβαίνει με την κοινοβουλευτική του ομάδα για το θέμα των συνεργατών των βουλευτών. Η γραμμή, όπως μαθαίνω, που κατέβηκε από την ηγεσία είναι ότι από τους πέντε συνεργάτες που δικαιούται ο κάθε βουλευτής, τους δύο τους επιλέγει ο ίδιος και τους υπόλοιπους τρεις το κόμμα. Μάλιστα όλα τα βιογραφικά στάλθηκαν στην λεγόμενη τρόικα της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή στους κκ. Παπαδημούλη, Βούτση και Κουρουμπλή για έγκριση.

***

Κάκιστη εντύπωση, μου λένε, έκανε ωστόσο σε πολλούς και η παρέμβαση του κ. Μανώλη Γλέζου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος σε έντονο ύφος κατηγόρησε γενικώς τους βουλευτές ότι ετοιμάζονται να πάρουν για συνεργάτες τους συγγενείς και φίλους και τους προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει από αυτόν και θα τους κόψει όλους.

***
Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και για την επιλογή των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τομέων καθώς πολλοί επελέγησαν για να κρατηθούν οι ισορροπίες στο κόμμα κυρίως μεταξύ των συνιστωσών.

***
Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά η Ελληνική Αστυνομία έχει ανάγκη από… καθρεφτάκια, από διακοσμητικά αγαλματίδια, από κορνίζες για φωτογραφίες και από πίνακες. Και έσπευσε μάλιστα να τα αγοράσει πάραυτα, όπως ανακάλυψα (πάλι) στην ιστοσελίδα «Δι@υγεια» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης, όπως λέγεται τώρα. Την έγκριση μάλιστα της προμήθειας την κάνει ο νέος υπουργός κ. Ν. Δένδιας, η υπογραφή του οποίου εμφανίζεται στην απόφαση!

***
Μπορεί οι αστυνομικοί να καθυστέρησαν να εισπράξουν το εκλογικό επίδομα που τους είχαν υποσχεθεί, αλλά οι κορνίζες αγοράστηκαν αμέσως. Ήδη δύο κορνίζες (η μία μάλιστα, όπως ακριβώς περιγράφεται «κορνίζα χρυσή καφέ») μεταφέρθηκαν ήδη στην Οικονομική Αστυνομία και η άλλη στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Ποσό δαπάνης συναλλαγής, (μόνον) 142,05 ευρώ!

***
Χωρίς επίδεσμο, αλλά με εμφανές πρήξιμο στο μάτι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έπιασε από την Πέμπτη δουλειά στο Μέγαρο Μαξίμου. Με το που διάβηκε την είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου, άρχισαν να καταφθάνουν και οι θεσμικές ανθοδέσμες καθώς και τα τηλεγραφήματα από παντού για ταχεία ανάρρωση. Εκεί συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας και αμέσως μετά έκανε μια περιήγηση στα άδυτα του Μεγάρου. Χαιρέτησε τους πάντες και τις καθαρίστριες και σε κάποια στιγμή, στο υπόγειο πρόσεξε ότι υπήρχαν κάτι κατσαρόλες: «Τι είναι τούτες;» ρώτησε και όταν πήγε στο γραφείο του, ζήτησε το κλείσιμο του εστιατορίου που κάθε χρόνο στοίχιζε περισσότερα από 60.000 ευρώ.

***
Καυτός αναμένεται ο Ιούλιος στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς την Πέμπτη προκηρύχθηκαν οι θέσεις πρέσβεων που χρειάζεται ταχέως να καλυφθούν. Και τούτο γιατί τα υπηρεσιακά συμβούλια έχουν αραχνιάσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Δύο είναι τα πόστα- τρόπαια: η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα. Η θέση του πρεσβευτή μας στην τουρκική πρωτεύουσα χηρεύει μετά από τη συνταξιοδότηση του κ. Φ. Ξύδα και ήδη οι μνηστήρες είναι πολλοί_ αν και όχι όλοι ικανοί.

***
Το ενδιαφέρον πάντως μετακυλίεται στην Ουάσιγκτον, καθώς η συμπερίληψή της στη λίστα σημαίνει ότι αποχωρεί ο έμπειρος κ. Β. Κασκαρέλης. Οι φήμες έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες και μάλλον είναι βάσιμες: ο κ. Κασκαρέλης δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.

***

Ευτυχώς που γνωρίζουν ο ένας τα «χούγια του άλλου». Ο απερχόμενος Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς θυμήθηκε κατά την παράδοση παραλαβή του υπουργείου στον κ. Ι. Στουρνάρα τα χρόνια που συγκατοικούσαν στο πανεπιστημικό campus της Οξφόρδης. Ο κ. Ζανιάς έδωσε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών από το περασμένο Σάββατο στον παλιό του φίλο. Τη Δευτέρα το πρωί συμμετείχε σε σύσκεψη και από την Τρίτη το μεσημέρι άρχισε τις αποδράσεις ανακουφισμένος που είχε παραδώσει την «ηλεκτρική καρέκλα».

***
Για την αποκατάσταση της τάξης σάς ενημερώνω ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δικαιούται θωρακισμένο αυτοκίνητο, αξίας χιλιάδων ευρώ, το οποίο προμηθεύτηκε (μεσούσης της κρίσης) η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι την θωρακισμένη BMW την είδαν να την χρησιμοποιεί μέχρι προσφάτως ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο κ. Βενιζέλος περίμενε τον κ. Στουρνάρα να ορκισθεί ως υπουργός Οικονομικών για να την παραδώσει, είτε ο αρχηγός του ΠαΣοΚ χρησιμοποιεί μία παρόμοια BMW, που μοιάζει με θωρακισμένη. Εκείνο που γνωρίζω ωστόσο είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών και μετά την ορκωμοσία του κυκλοφορούσε με το Ford Focus που έχει εδώ και αρκετό καιρό.

***
Με 24 ψήφους εξελέγη ο νέος Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης, δηλαδή με εννέα ψήφους λιγότερους από το σύνολο των βουλευτών του ΠαΣοΚ. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος για τη θέση, πολλοί αναρωτιόνται εάν οι «απώλειες» ήταν μήνυμα προς την ηγεσία ή απλή αδιαφορία. Δεν είναι δυνατόν, μου είπε παλαιός κοινοβουλευτικός «33 είμαστε όλοι κι όλοι και έχουν όρεξη να στέλνουν και μηνύματα;». Οι κακεντρεχείς λένε ότι οι εννέα περισσότερο ακούν τον κ. Α. Λοβέρδο παρά τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.