Δεκατρείς ημέρες μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom F-4 -σε διεθνή εναέριο χώρο κατά την πάγια θέση της Άγκυρας που έρχεται σε σύγκρουση με τη συριακή εκδοχή- το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει ότι εντοπίστηκαν από βαθυσκάφος σοροί των δύο χειριστών στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανάσυρσή τους.

Η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού προκάλεσε πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με συνεχείς απογειώσεις τουρκικών μαχητικών τις τελευταίες ημέρες και προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Συρίας στη μεθόριο δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις 22 Ιουνίου.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα και έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχοντας προειδοποιήσει το καθεστώς Άσαντ ότι οι κανόνες εμπλοκής άλλαξαν και η Άγκυρα θα απαντήσει με στρατιωτική δράση έναντι κάθε μορφής στρατιωτικών κινήσεων στη μεθόριο.

Επί τρεις ημέρες F-16 απογειώθηκαν από τουρκικές βάσεις εξαιτίας πτήσης συριακών μεταγωγικών ελικοπτέρων κοντά στη μεθόριο, χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε την Τρίτη σε τουρκική εφημερίδα «μετανιωμένος» για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, επιμένοντας πως χτυπήθηκε σε συριακό εναέριο χώρο δίχως να είναι γνωστή η ταυτότητά του.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική Cumhuriyet, ο αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί η ένταση σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη, και άφησε να εννοηθεί πως θεωρήθηκε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην ισραηλινή αεροπορία.