Ενας τοίχος όπου γίνονται ψηφιακές προβολές και ο διαγωνιζόμενος μαζεύει πόντους χτυπώντας μπάλες με τη… σκιά του, ένα παιχνίδι που αξιοποιεί τις σύγχρονες παιχνιδομηχανές που βασίζονται όχι στο joypad ή το joystick αλλά στην κίνηση του παίκτη, χωρίς όμως χρήση της οθόνης, τρόποι για να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο ηχείο και άλλες τέτοιες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι συμμετάσχουν στο διήμερο φεστιβάλ «παιχνιδιού στο δρόμο» που διοργανώνει η Αthens Plaython στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.
«Η όλη ιδέα είναι να βγουν άνθρωποι στο δρόμο για να παίξουν, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για εφήβους είτε για ενήλικες, που κοινωνικά τουλάχιστον, δυσκολεύονται περισσότερο στο να κάνουν κάτι τέτοιο» λέει η κυρία Αρτεμις Παπαγεωργίου managing director της Plaython. Η ιδέα της συγκεκριμένης μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας προήλθε από «αντίστοιχες πρωτοβουλίες που είχα δει στο εξωτερικό (όπως το φεστιβάλ Come Out And Play της Νέας Υόρκης). Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε παιχνίδια που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, η δράση τους όμως δεν εξελίσσεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή αλλά στον δρόμο».
«Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας μας έχει να κάνει με τα παιδιά» λέει η κυρία Μαρία Σαριδάκη υπεύθυνη εκπαίδευσης των εργαστηρίων της Αthens Plaython. «Στα εργαστήρια που έχουμε διοργανώσει ως τώρα, πάντα σε δημόσιο χώρο, τα παιδιά καλούνταν να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι. Πολλές φορές αυτό αποτελούσε συνδυασμό ήδη γνωστών παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων. Από το σενάριο μέχρι τους κανόνες και τον τρόπο ανάδειξης του νικητή , τα παιδιά σταματούν να είναι απλοί καταναλωτές, αλλά μετατρέπονται σε κατασκευαστές του παιχνιδιού».Πέρα από τις κατασκευές των παιδιών στο φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν και παιχνίδια που εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές του Athens Plaython όπως το… μπεϊζμπολόσφαιρο. Τι είναι αυτό; «Μια παρωδία του αθλήματος που τα παιδιά έχουν δει σε ταινίες αλλά αγνοούν τους κανόνες του» ενώ ένα ακόμη παιχνίδι που θα παρουσιαστεί είναι το εκσυγχρονισμένο «ζώο, πράγμα, φυτό».
Στη μοντέρνα εκδοχή του παλιού αυτού παιχνιδιού, τα παιδιά δεν γράφουν σε χαρτί το αντικείμενο ζώο ή φυτό που ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα, αλλά το φωτογραφίζουν με το κινητό τους. «Εστω και αν η χλωρίδα και η πανίδα της Αθήνας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια, τα παιδιά εμφανίζονται ιδιαίτερα ευρηματικά» σχολιάζει γελώντας η κυρία Σαριδάκη.
«Αφορμή για να ξεσκάσουν»
Στις πρώτες συναντήσεις που οργάνωσε η Plaython οι συμμετέχοντες είχαν συνήθως κάποια σχέση με τα videogames (είτε ως designers είτε ως παίκτες) και γενικά τις νέες τεχνολογίες. Σύντομα όμως αυτό αντιστράφηκε. «Οποιοδήποτε γεγονός διεξάγεται στο δρόμο προκαλεί το ενδιαφέρον, αυτός είναι και ο στόχος μας, να βγάλουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια. Στα επόμενες δρώμενα είδαμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με τα εγγόνια τους, εκπαιδευτικούς που ήθελαν να εντάξουν τα παιχνίδια στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται για το χώρο κοκ» σχολιάζει η κυρία Παπαγεωργίου. «Τελικά αυτό μάλλον ήταν η αφορμή. Μας έκανε εντύπωση ότι τα παιδιά κάποια στιγμή κουράζονταν, όμως οι ενήλικες ήταν εκείνοι που συνέχιζαν μέχρι τέλους. Σε μια συγκυρία που ο κόσμος νιώθει ζορισμένος ψάχνει διεξόδους. Και το παιχνίδι, το ομαδικό παιχνίδι είναι ίσως η καλύτερη από αυτές».
1o Athens Plaython: 29 & 30 Σεπτεμβρίου.
Με αφετηρία την Τεχνόπολη στο Γκάζι και δρώμενα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια κοστίζει 15 ευρώ για τα παιδιά, και 20 έως 40, ανάλογα το εργαστήριο για τους ενήλικες.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://athensplaython.org/el
Περισσότερες πληροφορίες στο https://athensplaython.org/el