Στο θέμα των αλλαγών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας παρενέβη την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), η ηγεσία της οποίας και αναφέρει ότι «έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ανώτατη Εκπαίδευση».
«Η πολιτική της – μέχρι την προκήρυξη των εκλογών – ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που αντί για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, επέλεξε την απαξίωση των πανεπιστημιακών και την αντιπαράθεση με τους εκλεγμένους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και δυστυχώς οδηγεί στην καθολική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.
Τώρα οι καθηγητές των ΑΕΙ ζητούν «γενναίες αποφάσεις» από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε:
• Να εγκριθούν για το τρέχον οικονομικό έτος οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους και στη συνέχεια από το Υπουργείο
• Να υπάρχουν διοικήσεις στα ΑΕΙ το φθινόπωρο.
«Συγχρόνως, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως ένα σύστημα διοίκησης, που θα παρέχει την εγγύηση θεσμικών αντιβάρων, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Συμβουλίου, η διάρθρωση των Σχολών με Προγράμματα Σπουδών, Τμήματα ή και Τομείς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Σχολής, και η εκλογή των Κοσμητόρων με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη ΔΕΠ), ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και να καταστεί δυνατή η συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
«
Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων και ειδικά των πανεπιστημιακών για να βοηθήσουμε στην έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση. Η προσπάθεια αυτή, που προϋποθέτει σοβαρότητα, σύνεση και συνεννόηση, αφορά όλους και τον καθένα από εμάς. Χρειάζονται όλοι κι ο καθένας από μας! Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μοιάζει ανέφικτο εφικτό και να υπερβούμε το αδιέξοδο. Πρέπει να αναλάβουμε τις συλλογικές κι ατομικές ευθύνες μας έναντι του ρόλου μας ως πανεπιστημιακών και των προσδοκιών που έχουν οι φοιτητές/τριές μας και η κοινωνία από εμάς» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Δεν παραιτούνται οι γραμματείς στο υπουργείο ΠαιδείαςΜε «φαρσοκωμωδία» μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια… συναίνεσης στο υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου, οι γραμματείς που είχαν ορισθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες στο υπουργείο αρνούνται να παραιτηθούν, με το επιχείρημα ότι Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ συγκυβερνούν και δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από εκείνους που τους όρισαν!
Το θέμα δημιουργεί κωλυσιεργία στον ορισμό των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων που έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους επιλεγεί, αλλά δεν μπορούν να ορισθούν επισήμως όσο κάθονται στις θέσεις τους οι προηγούμενοι.
Συγκεκριμένα, τρεις πρώην γραμματείς δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους γραπτώς ως όφειλαν, αλλά αντίθετα παραμένουν στα γραφεία τους ζητώντας αξιολόγηση του έργου τους από εκείνους που τους όρισαν!
Επικαλούνται μάλιστα επικαλούνται συνεννοήσεις με τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ώστε να λάβουν επίσημα εντολή για το θέμα.