Στα χέρια του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιβιτσα Ντάτσιτς βρίσκεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Σερβίας, σηματοδοτώντας την επιστροφή των πρώην συμμάχων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του στην μαζική λαϊκή εξέγερση του 2000.

Ο Ντάτσιτς αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των εθνικιστών του νεοκλεγέντος προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και ενός μικρότερου κεντροδεξιού εταίρου, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να επιβραδύνει τη σερβική πορεία προς την ΕΕ και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.

Ο επικεφαλής των σέρβων σοσιαλιστών παρέλαβε την Πέμπτη την εντολή από τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ανακοινώνοντας ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και την παράταξη Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τη οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος.

«Με έπεισαν ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωσε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, η οποίος κατήγαγε απροσδόκητη νίκη έναντι του τέως φιλοδυτικού προέδρου Μπόρις Τάντιτς στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 20ής Μαΐου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, λαμβάνοντας το 14,5% των ψήφων. Ωστόσο, το σερβικό Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα να λάβει πρώτος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όποιος ηγέτης κόμματος πείσει τον πρόεδρο της χώρας ότι έχει τη δεδηλωμένη, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέλαβε το κόμμα του στις εκλογές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέφερε πως «καθήκον της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις βάσεις για μία καλύτερη ζωή για τους σέρβους πολίτες», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να παραμείνει σε σταθερή ευρωπαϊκή πορεία».

Ωστόσο, παρόλο που ο Νίκολιτς διατείνεται πως έχει απομακρυνθεί από την καθαρή γραμμή κόντρα στη Δύση κάνοντας φιλοευρωπαϊκή στροφή, μία κυβέρνηση στην οποία θα κυριαρχούν οι εθνικιστές εγείρει ανησυχίες για την προσήλωση του Βελιγραδίου προς την ΕΕ και θεωρείται πιθανή μία επιβράδυνση της ευρωπαϊκής πορείας μαζί με μια ταυτόχρονη ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια δεδομένης της στήριξης του Κρεμλίνου προς τους εθνικιστές.

«Σήμερα η Σερβία αλλάζει. Οι σέρβοι πολίτες ψήφισαν για αλλαγή» είπε ο Τάντιτς αφότου ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που συγκροτείται αποτελεί βαρύ πλήγμα για το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς, τη μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη της Σερβίας. Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς εγκατέλειψε τους πρώην συμμάχους του, αφότου οι εθνικιστές του προσέφεραν την πρωθυπουργία.

Επί του θέματος της πρωθυπουργίας, ο Μπόρις Τάντιτς έχει δηλώσει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν προσέφερε τον πρωθυπουργικό θώκο στον Ντάτσιτς γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα «δεν είναι αρκετά καλό» για να ηγηθεί της χώρας.

Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς είχε διατελέσει εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια των αιματηρών πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90. Σοσιαλιστές και εθνικιστές εκδιώχθηκαν από την εξουσία με τον πρώην ηγέτη τους Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους του Βελιγραδίου.

Εξι χρόνια αργότερα ο Μιλόσεβιτς πέθανε στο κελί του στη Χάγη μεσούσης της δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ειρωνεία της τύχης, η επιστροφή των πρώην συμμάχων του Μιλόσεβιτς στην εξουσία έρχεται ακριβώς 11 χρόνια από την ημέρα που ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας εκδόθηκε στη Χάγη για να λογοδοτήσει από το τότε κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα γυρίσει τη χώρα πίσω στη δεκαετία του ’90. «Εάν ήθελα να κάνω αυτό, θα το είχα κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια» δήλωσε αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μπόρις Τάντιτς.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την Παρασκευή θα έχει εντατικές διαπραγματεύσεις με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον συνασπισμό για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν.

Επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του για το σχηματισμό κυβέρνησης αποτελεί πράξη υπευθυνότητας, καθώς όπως υποστήριξε «κανένας δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την ηγεσία της χώρας σε μία περίοδο κρίσης».

Τα τρία κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού κατέχουν στη σερβική Βουλή 133 έδρες επί συνόλου 250 εδρών. Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Μπόρις Τάντιτς, που ήλθε δεύτερο στις εκλογές 22,06%, περνά στην αντιπολίτευση.