Η Ιταλία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και πουλάει… όσο όσο τους ανεκμετάλλευτους θησαυρούς της: ένα πανέμορφο πλην εγκαταλειμμένο εδώ και μισό αιώνα από τους κατοίκους του μεσαιωνικό χωριό της Τοσκάνης, το Πραταρίτσια, βγαίνει στο σφυρί, και μάλιστα μέσω αγγελίας στον γνωστό ιστότοπο eBay, έπειτα από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των… ρασοφόρων ιδιοκτητών να το πουλήσουν μέσω των μεσιτικών γραφείων.
Ολόκληρο το χωριό, που ανήκει σήμερα σε ένα μοναστικό τάγμα που δεν κατονομάζεται, βγαίνει λοιπόν σε δημοπρασία κοψοχρονιά, για μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ, από 5 εκατομμύρια που ήταν η αρχική τιμή του. Ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει βέβαια να γνωρίζει ότι το «πακέτο» περιλαμβάνει 25 (μισογκρεμισμένες) κατοικίες και ενα μικρό παρακείμενο δάσος γεμάτο ελάφια και αγριογούρουνα, ενώ θα χρειαστεί να προβεί και σε πολυέξοδες εργασίες ανασυγκρότησης, όπως για την ανακατασκευή των σπιτιών και την ασφαλτόστρωση του μοναδικού δρόμου, που κοστολογούνται σε τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το Πραταρίτσια, που βρίσκεται 25 χλμ. έξω από τη Φλωρεντία, σε υψόμετρο 850 μέτρων με θέα την πεδιάδα του Καζεντίνο, είναι ουσιαστικά «χωριό-φάντασμα», αφού παραμένει ακατοίκητο από την δεκαετία του ’60, από τότε δηλαδή που οι 120 περίπου κάτοικοί του, στην πλειοψηφία τους βοσκοί, το εγκατέλειψαν για να εργαστούν σε εργοστάσια.
Το χωριό είναι ένα από τα δεκάδες εγκαταλειμμένα στην Ιταλία και οικισμοί στην περιοχή του Κιάντι που έχουν μπει στο στόχαστρο Βρετανών κυρίως επενδυτών για τη δημιουργία ξενοδοχείων και σπα αλλά και Ιταλών που βγαίνουν στη σύνταξη και θέλουν να αποσυρθούν στην εξοχή. Το ενδιαφέρον των Βρετανών για την περιοχή είναι πλέον τόσο μεγάλο, ώστε οι ντόπιοι την αποκαλούν σκωπτικά… «Κιάντισίρ», κατά το Γουορκσίρ, Ντέρμπισιρ κτλ.
«Το Πραταρίτσια αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για κάποιον να αποκτήσει το δικό του χωριό, σε μια τιμή σχεδόν εξευτελιστική», τονίζει ο Κάρλο Μάνι, μεσίτης του γραφείου LPQ Immobiliare που χειρίζεται την πώληση. Και βέβαια τα ιταλικά μεσιτικά γραφεία θεωρούν πως σύντομα, λόγω οικονομικής ύφεσης, κι άλλα τέτοια χωριά, ακατοίκητα ή μη, θα πάρουν σειρά για παρόμοιες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.