Προσωρινή «ανακωχή» επικράτησε στην Βουλή μεταξύ των τριών κομμάτων της Αριστεράς όσον αφορά την χωροταξία των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε εξαιτίας της αδυναμίας να βρουν μεταξύ τους την λύση, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος δύναται βάσει του Κανονισμού να επιλέξει τις θέσεις που θα καταλάβουν τα κόμματα στην αίθουσα της Ολομέλειας «με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και την κοινοβουλευτική παράδοση», άφησε τα πράγματα όπως ήταν κατά την προηγούμενη ορκωμοσία.

Έτσι, το ΚΚΕ κάθισε στα έδρανα που καθόταν πάντα, στην αριστερή πτέρυγα, από πίσω του η ΔΗΜΑΡ και δίπλα του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτή ήταν μια προσωρινή διευθέτηση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί πλέον τα έδρανα τόσο της αριστερής πτέρυγας που καθόταν παραδοσιακά το ΚΚΕ, όπως και της διπλανής, αφήνοντας για τα υπόλοιπα δυο κόμματα τα πίσω έδρανα. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ «τρία κόμματα του κοινοβουλίου θα πρέπει να βλέπουν μπροστά» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ). Την διελκυστίνδα θα κληθεί να επιλύσει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί την Παρασκευή. Μέχρι χθες πάντως διαφαινόταν να υπάρχει μια χρυσή τομή στο θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα και το ΚΚΕ να κάθεται από πίσω, ενώ η ΔΗΜΑΡ στην διπλανή πτέρυγα και από πίσω της τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν συμφώνησαν τα κόμματα.

Κατά τα λοιπά, η τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις. Οι νεοεκλεγέντες κατέλαβαν από νωρίς τις θέσεις τους ενώ στα θεωρεία είχαν προσέλθει τα μέλη των οικογενειών τους. Πολλοί βουλευτές προσήλθαν με τα παιδιά τους, ενώ παρόντα ήταν και τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών ξένων χωρών. Οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» κάθισαν στην πρώτη πτέρυγα πίσω από τη ΝΔ και την ώρα του αγιασμού ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ν. Μιχαλολιάκος έσπευσε μπροστά για να ασπαστεί τον σταυρό. Μοναδική άτυχη στιγμή για τους «χρυσαυγίτες» βουλευτές ήταν όταν εισερχόμενη στο κτίριο του κοινοβουλίου η σύζυγος του κ. Μιχαλολιάκου και βουλευτής του κόμματος κυρία Ελένη Ζαρούλια, της έσπασε το τακούνι. Εκείνη απτόητη το πήρε στο χέρι και μπήκε στην Βουλή να ορκιστεί, ενώ και αυτή την φορά οι «χρυσαυγίτες» δεν σηκώθηκαν κατά την ορκωμοσία των τριών μουσουλμάνων βουλευτών που ορκίστηκαν στο Κοράνι.

Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν και ο τέως Πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας, τον οποίο αγκάλιασε και φίλησε για την γέννηση του δεύτερου γιού του.

Απόντες εκτός του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος οικουρεί, ήταν οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στις Βρυξέλλες κκ. Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Χατζηδάκης και Χρ. Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος και ο προκάτοχός του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι απουσιάζουν για να λάβουν μέρος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Πρώτος στα έδρανα του υπουργικού συμβουλίου καθόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έσπευσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη να ασπαστούν την χείρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος δεν κρύβει την δυσφορία του για την τύχη που του επεφύλαξε ο κ. Σαμαράς αποφασίζοντας να τον αντικαταστήσει με τον κ. Μεϊμαράκη, μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά την έναρξη, χαιρέτησε δια χειραψίας τον διάδοχό του, όπως και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως συνηθίζει, κατευθύνθηκε στα ορεινά έδρανα της ΝΔ.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαιρέτησε δια χειραψίας τους πάντες, ενώ με ιδιαίτερη θερμότητα χαιρέτησε τον κ. Τσίπρα. Δεν δίστασε να πει «γεια σας» στον κ. Μιχαλολιάκο και είχε συνομιλία με τον νέο υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη, ενώ την ίδια ώρα ο αδελφός της κ. Κυρ. Μητσοτάκης «έστηνε» πηγαδάκι στα ορεινά με τον επανεκλεγέντα κ. Αν. Ψυχάρη.

Πρώτη μπήκε και πρώτη έφυγε από την αίθουσα η κυρία Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόμενη από τους κκ. Αθ. Παφίλη, Σπ. Χαλβατζή, Ν. Καραθανασόπουλο και την κυρία Λιάνα Κανέλλη. Μάλιστα για πρώτη φορά κατά τον αγιασμό ο αρχιεπίσκοπος προχώρησε μέχρι και τα έδρανα του ΚΚΕ, παρότι δεν αποδέχεται τον θρησκευτικό όρκο, για να χαιρετήσει την γενική γραμματέα του ΚΚΕ. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δεν δίστασε να αγιάσει με την αγιαστούρα τον κ. Τσίπρα, ενώ στο τέλος της ιεροτελεστίας ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη».

Εισερχόμενος κ. Τσίπρας στην αίθουσα χαιρέτησε όλους τους εκπροσώπους των εκκλησιών που παρευρίσκοντο, ενώ συνομίλησε με τον κ. Κωνσταντόπουλο, που προσήλθε για να παραστεί στην ορκωμοσία της κόρης του, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ θερμή συνομιλία είχε και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη.

Μεταξύ των βουλευτών του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ και παρότι τα κόμματά τους δεν αποδέχονται τον θρησκευτικό όρκο, σήκωσαν το χέρι κατά την γνωστή πρακτική της ορκωμοσίας, η κυρία Κανέλλη (ΚΚΕ) και οι κκ. Εμ. Γλέζος, Γ. Πάντζας, Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής και η κυρία Σοφία Σακοράφα. Ενώ και από την ΔΗΜΑΡ τουλάχιστον εννέα βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κυρίες Ασημίνα Ξηροτύρη, Κατερίνα Μάρκου και οι κκ. Οδ. Βουδούρης, Γ. Κυρίτσης, Ι. Μιχελογιαννάκης κ.ά.

Η εκλογή Προέδρου Βουλής

Εν τω μεταξύ, φαίνεται να περιορίζονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κάποιος «αντιπερισπασμός» κατά την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κάποιες διαρροές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Π. Καμμένου σκόπευαν να προτείνουν τον κ. Πολύδωρα, «κόντρα» στην πρόταση της κυβέρνησης για τον κ. Μεϊμαράκη. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλειόταν να συμπράξει και η «Χρυσή Αυγή». Ωστόσο, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να «καμφθούν» οι σχετικές προθέσεις του κ. Καμμένου, με τον οποίο είχε ήδη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο αντιπρόεδρος της «Χρυσής Αυγής»

Όσον αφορά την εκλογή αντιπροέδρου από την «Χρυσή Αυγή», η οποία δικαιούται την θέση του έβδομου αντιπροέδρου, και με δεδομένη την προτροπή του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλου προς τα κόμματα να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε η θέση να μείνει κενή, ενδέχεται να μην συγκεντρώσει τελικώς τις απαιτούμενες θετικές ψήφους (το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν ότι κατά την μυστική ψηφοφορία που η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές (η «Χρυσή Αυγή» διαθέτει 18 βουλευτές, οπότε απαιτείται η στήριξη της υποψηφιότητας για αντιπρόεδρο και άλλων κομμάτων).