Oι Έλληνες διαμαρτύρονται για τις σκληρές περικοπές, όμως οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμαρτύρονται με τη σειρά τους για πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να υποφέρουν τον ασθενή εταίρο.
Περίπου δώδεκα Έλληνες οικονομολόγοι, μέσω της πρωτοβουλίας «Έλληνες οικονομολόγοι για την Μεταρρύθμιση» αναφέρονται μέσω διαδικτυακού blog στην προβληματική της κρίσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα μπορούν να δρομολογηθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για την αποφυγή της κατάρρευσης της χώρας αλλά και που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα οδηγήσουν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών σε ένα βιώσιμο επίπεδο».
Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με τους κ.κ. Μ. Χαλιάσο, καθηγητή μακροοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, Κ. Αζαριάδη, καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Saint Louis των ΗΠΑ και τον Ν. Οικονομίδη, καθηγητή του Stern Businnes School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Χαλιάσος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «πρώτη προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας μεγάλης, εξαγωγικού προσανατολισμού, παραγωγικής βιομηχανικής βάσης, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές. Οι σχετικές πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο λιτής και αποτελεσματικής διαχείρισης, με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Επιπλέον πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να προστατευθούν οι επενδυτές και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, με ανεξάρτητες εποπτικές αρχές. Στον τομέα της φορολογίας το κράτος θα πρέπει να εστιάσει λιγότερο στην υψηλή φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και ακινήτων και ιδιαίτερα των φτωχών νοικοκυριών που ήδη έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Αντ΄αυτού θα έπρεπε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.»
Σε ερώτηση για το πως θα έπρεπε οι άλλες χώρες να υποστηρίξουν την Ελλάδα, ο κ. Χαλιάσος υποστηρίζει ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες έχουν μέχρι τώρα δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο για την ελληνική κοινή γνώμη σημαίνει περισσότερους φόρους και περικοπές αμοιβών.
Περαιτέρω μειώσεις αμοιβών δεν θα ήταν μόνο πολιτικά καταστροφικές αλλά επιπλέον και άχρηστες, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη σχεδόν επαναφέρει το έλλειμμα της σχετικής ανταγωνιστικότητας στα επίπεδα του 1999. Τέλος, ο κ. Χαλιάσος δηλώνει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, ακόμη και περαιτέρω περικοπές δεν θα είναι παρά χρηματοδότηση του παλιού πελατειακού συστήματος που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση.
Ο κ. Αζαριάδης υποστηρίζει επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και να κάνει οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας και υπηρεσιών θα προσελκύσει και πάλι ξένες επενδύσεις και τότε η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να χαλαρώσει τους όρους λιτότητας. Σε ότι αφορά το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, ο κ. Αζαριάδης αναφέρει ότι σύντομα η Γερμανία θα πρέπει να πάρει απόφαση σχετικά με το αν πρέπει να ηγηθεί της ευρωζώνης ή αν πρέπει να τραβήξει την πρίζα. Τα συνεχή bail outs θα κοστίσουν περισσότερα από τη γερμανική επανένωση.
Η Γερμανία θα πρέπει να σταθμίσει τα οφέλη ανάμεσα στην οικονομική βοήθεια προς τις νότιες χώρες και τις εξαγωγικές της επιτυχίες. Εάν η οικονομική βοήθεια που απαιτείται ξεπερνά τα έσοδα από τις εξαγωγές της, θα πρέπει να αρκεστεί σε ένα μικρότερο κύκλο δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία ή και η Ολλανδία, προκειμένου να συστήσει έναν μικρότερο ενιαίο νομισματικό χώρο. Αλλά ακόμη και τότε η ζημία θα είναι τεράστια, καθώς το νέο νόμισμα θα ανατιμηθεί ταχέως έναντι του ελβετικού φράγκου, με μεγάλες απώλειες για τις γερμανικές εξαγωγές αλλά και απώλειες θέσεων εργασίας.
Ο κ. Αζαριάδης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης σε δύο χρόνια, δηλώνει ότι αυτό εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί η οικονομία. Προς το παρόν, το ΑΕΠ της χώρας υποχωρεί ραγδαία κατά 5 έως 7% ετησίως και θα εξακολουθήσει να υποχωρεί, όσο η κατάσταση παραμένει τόσο άσχημη.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, για να μην αναφέρουμε τους πιστωτές της. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλεί τα χρέη της εντός του ευρώ, ειδικά καθ΄όσον οι διεθνείς πιστωτές και οι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να της παράσχουν μεγαλύτερη ανακούφιση.
Ο κ. Οικονομίδης εκφράζει την άποψη ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και από κει και πέρα να εισπράττει περισσότερα και να δαπανά λιγότερα. Επίσης, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας αλλά κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Οικονομίδης δηλώνει επίσης ότι δεν θα πρέπει να αντικαθίστανται οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται και ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις κάποτε θα αποδώσουν αλλά οι εταίροι της Ελλάδος θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια χαλάρωση των όρων των προγραμμάτων λιτότητας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν πολύ φιλόδοξοι. Επίσης θα έπρεπε να συζητηθεί η αναστολή της πληρωμής τόκων για τρία έως πέντε χρόνια και να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ύφεση».
Σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, ο κ. Οικονομίδης αναφέρει ότι θα πρέπει η Γερμανία να αποφασίσει αν θέλει να επιβιώσει η ευρωζώνη και στην περίπτωση που αποφασίσει θετικά, θα πρέπει να εγγυηθεί τη διάσωση της Ιταλίας και της Ισπανίας και να αποδεχθεί την έκδοση ευρωομολόγων και την από κοινού ανάληψη ευθύνης για τα χρέη έως το 60% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ανακούφιση. Αλλά, όπως τονίζει, αυτό δεν είναι ζήτημα της παρούσας στιγμής. Όπως πιστεύει ο κ Οικονομίδης, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης σε δύο χρόνια και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει. Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καταλήγει.