Από Δευτέρα …και βλέπουμε οι προγραμματικές

Μέχρι την άλλη Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, πρέπει να έχει αρχίσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το μόνο ασφαλές συμπέρασμα το οποίο μπορεί προς το παρόν να εξαχθεί από την φημολογία που οργιάζει τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της ασθένειας του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος οικουρεί λόγω της επιβεβλημένης από τους θεράποντες ιατρούς του μετεγχειρητικής φάσης αποθεραπείας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Μέχρι την άλλη Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, πρέπει να έχει αρχίσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αυτό είναι το μόνο ασφαλές συμπέρασμα το οποίο μπορεί προς το παρόν να εξαχθεί από την φημολογία που οργιάζει τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της ασθένειας του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος οικουρεί λόγω της επιβεβλημένης από τους θεράποντες ιατρούς του μετεγχειρητικής φάσης αποθεραπείας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Στις 5 Ιουλίου εκπνέει η σχετική προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Έτσι, όπως έλεγαν αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι, μέχρι τότε πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι προγραμματικές δηλώσεις να ξεκινήσουν από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας εφ’ όσον κριθεί ότι η πορεία της υγείας του κ. Σαμαρά δεν εγκυμονεί κινδύνους, δεδομένου ότι του έχει επιβληθεί περιορισμένη κινητικότητα έως ακινησία.

Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων μπορεί να διαρκέσει πλέον των 45΄, γεγονός που καθιστά το όλο θέμα εξαιρετικά λεπτό, πολύ περισσότερο που ο Πρωθυπουργός πρέπει να βρίσκεται όρθιος όλη αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής αναγιγνώσκοντας σελίδες επί σελίδων και μάλιστα έχοντας υποστεί μια εξαιρετικά σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο μάτι.

Ένα ερώτημα που εγείρεται από ορισμένους είναι εάν ο Πρωθυπουργός μπορεί να αντικατασταθεί και από ποιόν. Έμπειροι κύκλοι περί τα κοινοβουλευτικά, διαβεβαίωναν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Μοναδική παρεμφερής περίπτωση, αλλά ούτως ή άλλως υποδεέστερης σημασίας καθώς η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, ήταν εκείνη του Δεκεμβρίου 1995 κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Ωνάσειο και εκπροσωπήθηκε από τον «αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό» Α. Τσοχατζόπουλο.

Ωστόσο, στις προγραμματικές δηλώσεις ουδέποτε αντικαταστάθηκε ο Πρωθυπουργός, αν και θεωρητικά, όπως λένε κοινοβουλευτικές πηγές, θα μπορούσε. Αν και ο Κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει ρητά ότι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις αναγιγνώσκει ο Πρωθυπουργός, αυτό θεωρείται δεδομένο από την πάγια πρακτική. Επιπλέον, δεν υπάρχει αντιπρόεδρος σε αυτή την κυβέρνηση, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά λόγω της έκτακτης περίστασης να τον αντικαταστήσει.

Πάντως οι γνωρίζοντες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να απουσιάζει ο Πρωθυπουργός από την κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή και ότι αν δεν είναι σε θέση να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.