Με αποφάσεις για την Κύπρο έληξε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου εξετάστηκε και εγκρίθηκε το αίτημα της Λευκωσίας για βοήθεια, όπως και η κατάσταση στην Ισπανία.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην κυπριακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας.
Για την περίπτωση των ισπανικών τραπεζών, το ποσό υπολογίζεται από 51-62 δισ. ευρώ.
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Στην αποστολή της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο θα μετάσχει, όπως αναμενόταν άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία» δήλωσε η Κρ.Λαγκάρντ, τονίζοντας την ετοιμότητα του Ταμείου να συνδράμει, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου για παροχή βοήθειας.
Την πρόσκληση προς το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Β.Σιαρλής. «Ναι, έχουμε απευθυνθεί και στο ΔΝΤ» είπε.
Αναφερόμενος στο deadline της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής) σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών ο Βάσος Σιαρλή τόνισε πως από τη στιγμή που ζητήθηκε βοήθεια από την Ευρώπη, δεν ισχύει.
Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου η οποία ζήτησε βοήθεια από το κράτος 500 εκ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η περίπτωσή της δεν έχει ακόμη τύχει μελέτης από την κυβέρνηση, αλλά από τη στιγμή, πρόσθεσε, που ζητήθηκε ένταξη στον μηχανισμό στήριξης δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Η δήλωση Λαγκάρντ
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε την Τετάρτη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Κύπρο:
«Σήμερα, το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
» Αυτό προκύπτει από αίτημα των κυπριακών αρχών για χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μέσω των μηχανισμών EFSF/ESM.
» Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας για να βοηθηθεί η Κύπρος να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει σε στέρεες βάσεις τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
» Αναμένουμε την αποστολή μιας ομάδας του ΔΝΤ στην Κύπρο για να αξιολογήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας και να έχει συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Κύπρο να επιλύσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.»
Εγγυήσεις ζητά η Φινλανδία
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του μπορεί να ζητήσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της σε ένα σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, που καθίσταται η πέμπτη χώρα, από τις 17 της ευρωζώνης, που ζητεί βοήθεια.
Απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο Κατάινεν είπε ότι το Ελσίνκι θα μπορούσε να ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, αν η βοήθεια προς την εν λόγω χώρα αντληθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
«Όπως και με τα προηγούμενα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης, η Φινλανδία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, εάν τα κεφάλαια αντληθούν από το EFSF» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Κάρε Χάλονεν.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης δήλωσαν σήμερα ότι διάκεινται ευνοϊκά σε μια βοήθεια προς την Κύπρο σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ωστόσο, η Φινλανδία, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απολαμβάνει ακόμη αξιολόγησης ΑΑΑ για την πιστοληπτική της ικανότητα, διατήρησε την άκαμπτη θέση της που έχει ήδη εκφράσει και σε άλλα προγράμματα βοήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Φινλανδία είχε ζητήσει και είχε λάβει, κατά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011 που θα της εγγυάται την επιστροφή των ποσών που θα καταβληθούν.
Στις αρχές Ιουνίου, η Φινλανδή Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν είχε δηλώσει σχετικά με το πακέτο βοήθειας προς την Ισπανία ότι αν τα χρήματα αντληθούν από το ΕΤΧΣ, η Φινλανδία θα απαιτούσε «εγγυήσεις» της Ισπανίας και θα ζητούσε μετοχές από ισπανικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στη διάσωση της χώρας αυτής.
Ωστόσο, εάν το σχέδιο ενίσχυσης θα βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η Φινλανδία δεν θα ζητήσει εγγυήσεις, δεδομένου ότι συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο για τον Φινλανδό φορολογούμενο, εξήγησε ο υπουργός.