Πρυτάνεις και υπουργείο λένε «όχι άλλο πόλεμο»

Συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και όχι άλλο ...πόλεμο, επιδιώκει ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην Σύνοδο πρυτάνεων που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ερέτρια, με οικοδεσπότη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και όχι άλλο …πόλεμο, επιδιώκει ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην Σύνοδο πρυτάνεων που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ερέτρια, με οικοδεσπότη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Αυτή την περίοδο, στον χώρο των πανεπιστημίων, τα πνεύματα δεν είναι ήρεμα. Στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ο κ. Αρβανιτόπουλος φαίνεται ότι παρέλαβε… ερείπια. Τα πανεπιστήμια ήδη υπολειτουργούν, ενώ σε τρεις μήνες πρόκειται να παραμείνουν χωρίς διοικήσεις και χωρίς χρήματα, καθώς ο νέος Νόμος Πλαίσιο παύει τις διοικήσεις τους στο μέσο της θητείας τους (κανονικά έληγαν το 2014) και τα νέα Συμβούλια Διοίκησης δεν έχουν εκλεγεί σε κανένα ΑΕΙ της χώρας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθούν για ένα χρονικό διάστημα οι θητείες των νυν πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων και σίγουρα οι θητείες των προέδρων των τμημάτων τους και των κοσμητόρων, που επρόκειτο να επανακριθούν πριν τις δυο τελευταίες εκλογικές περιόδους, αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί αν αυτό θα γίνει με το παλαιό ή το νέο νομικό πλαίσιο. Μάλιστα εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας αν θα δοθεί απλή παράταση ή θα επιτραπεί τελικά στις νυν εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων να ολοκληρώσουν τις θητείες τους, ώστε να συντονίσουν και την διαδικασία εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης χωρίς διορισμένες επιτροπές από το υπουργείο Παιδείας, αλλά με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αυτά, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν στην σύνοδο πρυτάνεων του Σαββατοκύριακου, στην οποία και ο υπουργός Παιδείας αναμένεται ότι σε αυστηρό τόνο θα ξεκαθαρίσει ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και ο νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα απο την πλειονότητα της βουλής, θα εφαρμοστεί. Σύμμαχός του σε αυτή την συζήτηση θα είναι ο, επίσης προερχόμενος από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πρύτανης ως χθες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και νυν υφυπουργός Παιδείας, κ. Θ. Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», το θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η διάλυση των τμημάτων των ΑΕΙ υπέρ των πανίσχυρων πλέον Σχολών. Για τον ρόλο του τμήματος και την διοικητική διάλυσή του είχαν εκφραστεί διαφορές από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει στο υπουργείο Παιδείας.

Πάντως οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων αναμένεται ότι θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην Σύνοδο του Σαββατοκύριακου. «Θα συζητήσουμε όλα τα διοικητικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια» λέει ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Κ. Φεγγερός.

«Πραγματικά δεν έχω ξαναζήσει κατάσταση όπως αυτή που περνούν τα πανεπιστήμια σήμερα. Δεν έχουμε προϋπολογισμό, καθαριότητα, δεν έχουν εκλεγεί πρόεδροι τμημάτων, δεν ξέρω καν πως θα έχουμε Σύγκλητο τον Σεπτέμβριο»

εξομολογείται. «Τα προβλήματα σχέσεων που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει βόμβα στα θεμέλια των πανεπιστημίων και αυτή η βόμβα βρίσκεται ακόμη εκεί» λέει χαρακτηριστικά.

«Ευελπιστούμε μετά την ταλαιπωρία και τη συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία που είχαμε ως τώρα να βρεθεί επιτέλους διέξοδος που να δίνει λύση στα προβλήματα των πανεπιστημίων» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης.

Ο κ. Αλμπάνης, όσο προήδρευε της συνόδου πρυτάνεων, είχε συντονίσει τις εργασίες και της ομάδας εργασίας πρυτάνεων και στελεχών του υπουργείου Παιδείας που είχε ορισθεί επί υπουργίας του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, για να προτείνει μέθοδο ομαλής εφαρμογής του νέου Νόμου.

Όπως αναφέρει, η σύνοδος πρυτάνεων είχε επαναφέρει παλαιότερο αίτημα για αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων στα πανεπιστήμια, για εκλογή πρυτανικών αρχών και Κοσμητόρων από τη πανεπιστημιακή κοινότητα, επαναφορά τμημάτων και τομέων, συνέχιση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το κράτος, επανεξέταση του συστήματος τις ταξινομικής ψήφου για τις εκλογές.

«Τα πανεπιστήμια πέρασαν την πιο δύσκολη ίσως χρονιά στην ιστορία τους και το ότι ακόμη λειτουργούν παρά τα τεράστια θεσμικά εμπόδια και οικονομικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οφείλεται στη φιλότιμη και συνεπή στάση των ανθρώπων τους» λέει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσβλέπουν στην νέα κυβέρνηση για τη επίλυση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί, θεωρώντας ότι η Πολιτεία είναι υποστηρικτής και όχι αντίπαλος της ανώτατης εκπαίδευσης. Η σύνοδος πρυτάνεων έχει επεξεργαστεί και υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η ανώτατη εκπαίδευση» καταλήγει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.