Ο Μπουτάρης βρήκε τον Γερμανό του…

Στην περίοδο που στην Ελλάδα δεν υπήρχε επίσημη χαραγμένη στρατηγική και τακτική λόγω της προεκλογικής ασάφειας και φούντωναν οι αντιγερμανικές διαθέσεις, ένας δήμαρχος της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, προσέγγισε τον απεσταλμένο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Στην περίοδο που στην Ελλάδα δεν υπήρχε επίσημη χαραγμένη στρατηγική και τακτική λόγω της προεκλογικής ασάφειας και φούντωναν οι αντιγερμανικές διαθέσεις, ένας δήμαρχος της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, προσέγγισε τον απεσταλμένο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα. Οταν οι πάντες ήταν προσηλωμένοι στις δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπουτάρης άρχισε σε σχεδόν καθημερινή βάση τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έμπειρο στα οικονομικά και άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της κυρίας Μέρκελ, υπεύθυνο παρακολούθησης των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα.

Στόχος του κ. Μπουτάτη στις επαφές του με τον κ. Φούχτελ, δεν ήταν να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, όπως πιθανόν να έκανε ο κάθε δήμαρχος στη σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά να γνωρίσει τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των Ελλήνων στον Γερμανό.

«Ναι μεν η ελληνογερμανική συνεργασία βοηθά πολλούς δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας πολύτιμη τεχνογνωσία, το απώτερο όφελός της όμως είναι εθνικό και όχι τοπικό. Αυτό το όφελος συνίσταται στο να αποκτήσουν εξοικείωση οι γερμανικές τοπικές ελίτ και κοινωνίες με μια Ελλάδα που σε τοπικό επίπεδο αντιδρά δημιουργικά στις δυσχέρειες της κρίσης και είναι σε θέση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» αιτιολογεί τη στενή συνεργασία που έχει με τον γερμανό εντεταλμένο της κυρίας Μέρκελ.

«Καλώς μας βοηθάτε»
Αν και σε πρώτη φάση η συνεργασία αυτή δεν είχε οικονομική προσέγγιση (αυτή θα έρθει αργότερα), ο κ. Μπουτάρης προχώρησε σε μία ενέργεια που αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους Γερμανούς. Με επιχειρήματα προσπαθεί να τους πείσει ότι καλώς προσφέρουν βοήθεια στη χώρα μας: «Θέλουμε σε τοπικό επίπεδο να αντιστρέψουμε το ερώτημα, να το κάνουμε από «γιατί να σας βοηθήσουμε;» στο «επιβάλλεται να σας βοηθήσουμε»», εξηγεί τις προσπάθειες που κάνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και δήμαρχος να πείσει τους Γερμανούς ότι πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα μας.
Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μπουτάρης είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός για τον οποίο υπάρχει παρατεταμένη θετική κάλυψη από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποκορύφωμα το τελευταίο αφιέρωμα των «New York Times». Την ώρα που ξένα δίκτυα (κυρίως τα γερμανικά) αποκαλούσαν συλλήβδην τους έλληνες πολιτικούς «καραγκιόζηδες, δολοπλόκους, διεφθαρμένους, ανίκανους, διαπλεκόμενους», η «Diet Zeit», το «Spiegel», η «Wall Street Journal» έγραφαν άρθρα και ρεπορτάζ για τον πραγματισμό του, την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τους πάντες προκειμένου να αλλάξει, όπως ο ίδιος συχνά λέει, τα κακώς κείμενα.
Εγραψαν ότι ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός στην Ελλάδα που έχει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την πόλη που δεν του επιβλήθηκε από την τρόικα, αλλά την οποία εξέφρασε αυτός και οι συνεργάτες του πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα και βεβαίως και στη Θεσσαλονίκη.
Οι κκ. Μπουτάρης και Φούχτελ έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα «αυτοκόλλητοι». Τόσο που την ώρα που ανακοινωνόταν η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο κ. Μπουτάρης έστελνε τρεις αντιδημάρχους του στο Αμβούργο με μία και μοναδική αποστολή: «Να εξοικειωθούν με τις βέλτιστες πρακτικές αυτής της κορυφαίας γερμανικής πόλης, να εξοικειωθούν οι αξιωματούχοι του Αμβούργου με την ποιότητα και θέληση για δημιουργία της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών του Δήμου Θεσσαλονίκης» όπως λέει ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος ούτε καν ασχολήθηκε με το ποιος υπουργός πάει πού και σε ποιο κόμμα ανήκει.

Ο πόλεμος με την ακροδεξιά
Ο δήμαρχος εκτός από τη συνεργασία που έχει αυτό το διάστημα με τον κ. Φούχτελ και τους Γερμανούς έχει ανοίξει… παρτίδες και με τις ακροδεξιές οργανώσεις. Τον πολεμούν, αλλά και τις πολεμά. Αυτή ακριβώς τη στάση του προβάλλουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Θεωρεί ότι οι «παλικαρισμοί εκ του ασφαλούς» της Χρυσής Αυγής έχουν δυσφημίσει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και σημειώνει ότι το πολιτικό σύστημα και ο πολιτικός κόσμος έχουν διττή ευθύνη. Πρώτον να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα με σύστημα και αποτελεσματικότητα, κάτι που σκανδαλωδώς όπως λέει απέφυγαν να κάνουν για χρόνια, κάνοντας χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Ο δήμαρχος εξάλλου προτείνει να δημιουργηθούν σε όλη την επικράτεια κέντρα υποδοχής που θα πληρούν διεθνώς αποδεκτά στάνταρ, συνάπτοντας παράλληλα διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού και βελτιώνοντας τις συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Αυτό ακριβώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα «λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» της Χρυσής Αυγής με τον πιο «επαίσχυντο τρόπο», λέει ο δήμαρχος και αναφέρει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και όσον αφορά τη διόγκωση του προβλήματος που εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή όσο και απέναντι στην ίδια τη Χρυσή Αυγή.

Το στοίχημα
«Να κερδίσουμε το ηθικό πλεονέκτημα»

Η διεθνής κάλυψη που έχει προσφερθεί απλόχερα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης (και στη δημοτική αρχή) έχει απήχηση σ’ όλη την Ελλάδα. Ο κ. Μπουτάρης εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι «εάν η πολιτική μας ηγεσία, σε κεντρικό επίπεδο, δώσει ανάλογα δείγματα αποφασιστικότητας και ανυστεροβουλίας, τότε η χώρα μας θα αδράξει το ηθικό πλεονέκτημα από τους πιστωτές μας και θα μπορέσει να διαπραγματευθεί την τύχη της από θέση υπεροχής».
Η εκτίμησή του είναι ότι «ναι μεν διαπραγματευόμαστε βάσει των αριθμών και για τους αριθμούς, αλλά το καθοριστικό υπόστρωμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ηθικό, με την Ελλάδα ακόμα να είναι σε μειονεκτική θέση και να εκλαμβάνετε ως χώρα μπαταξήδων και ανεπρόκοπων. Με το πού θα αναστρέψουμε αυτή την εικόνα, με το πού θα την αντικαταστήσουμε με την εικόνα ενός λαού και μιας πολιτικής ηγεσίας που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και παίρνουν τα ρίσκα που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, με το πού θα κάνουμε κάτι τέτοιο, οι πιστωτές μας θα αποκτήσουν το αντίστροφο πρόβλημα από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα».
Και ποιο θα είναι αυτό; Αντί να είναι το ερώτημα «γιατί να βοηθήσω μια Ελλάδα που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της» θα γυρίσει στο «πώς μπορείς να αρνηθείς τη βοήθεια σε μια χώρα που έχει δείξει τέτοια αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει την κρίση που τη μαστίζει;». Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης μόνο μια τέτοια αντιστροφή μπορεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που θα δώσει βιώσιμες λύσεις στην Ελλάδα και στην οικονομία της, μια που αποδομώντας τη δαιμονοποίηση της χώρας θα αναδείξει ότι το πρόβλημα της κρίσης δημιουργήθηκε απ’ όλους και πρέπει να λυθεί απ’ όλους.
Ολα αυτά βεβαίως δεν είναι τυχαία γιατί ο κ. Μπουτάρης είναι επιτυχημένος οινοποιός και επιχειρηματίας. Γνωρίζει την αγορά, πώς να πλασάρει τα προϊόντα του, πράγμα που τον έχει βοηθήσει και στη στρατηγική του στον δήμο, και έχει καταφέρει να αποσπάσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να βάλει τη Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια ατζέντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.