Το μαγειρείο πίσω από τη νέα κυβέρνηση

Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και με αυτή την αρχή οδηγό θα αξιολογηθεί και η νέα κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από έντονο παρασκήνιο, καραμπόλες, βέτο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ηγείται μιας πολυμελούς κυβέρνησης που διαμορφώθηκε με τη σύμπραξη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ ύστερα από διαβουλεύσεις ωρών. Στο νέο υπουργικό σχήμα προβάλλει το έντονο γαλάζιο χρώμα, μετά και την απόφαση των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και με αυτή την αρχή οδηγό θα αξιολογηθεί και η νέα κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από έντονο παρασκήνιο, καραμπόλες, βέτο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ηγείται μιας πολυμελούς κυβέρνησης που διαμορφώθηκε με τη σύμπραξη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ ύστερα από διαβουλεύσεις ωρών. Στο νέο υπουργικό σχήμα προβάλλει το έντονο γαλάζιο χρώμα, μετά και την απόφαση των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Το ζητούμενο είναι να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των πολιτών που θα κρίνουν αυστηρά τη νέα κυβέρνηση και, όπως αναγνώρισε και ο κ. Σαμαράς στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

«Ο Σαμαράς δεν ξεχνά»

. Με τη δήλωση αυτή υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ περιέγραψε τη στάση του κ. Αντ. Σαμαρά στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στην προσπάθειά του να ακτινογραφήσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τους μυημένους στο κεντροδεξιό παρασκήνιο και όσους κινούνται στη γαλάζια Ιερουσαλήμ οι επιλογές που έκανε ο νέος Πρωθυπουργός δεν ήταν τυχαίες και είχαν έντονο συμβολισμό. Για ακόμη μία φορά ο κ. Σαμαράς απέδειξε με τις αποφάσεις του για την αξιοποίηση πολλών στελεχών ότι δεν ξεχνάει και όσους τον στήριξαν στα πραγματικά δύσκολα δυόμισι χρόνια που ηγείται της ΝΔ, ενώ έδωσε ρόλο σε κομβικά υπουργεία και σε πρόσωπα που δεν τον στήριξαν το 2009 αλλά εκτιμά την επάρκειά τους, όπως οι κκ. Κ. Χατζηδάκης και Ν. Δένδιας.
Στην πρωθυπουργική ζυγαριά μπήκαν πολλά στοιχεία, όπως πλεονεκτήματα, ικανότητα, εργατικότητα, αφοσίωση στον πρόεδρο, αποτελεσματικότητα, γνώσεις και επάρκεια, αν και υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις αντικρουόμενες απόψεις για διάφορες επιλογές που έχουν πολλά μειονεκτήματα και εκφράζονται ερωτηματικά για τη συμμετοχή τους στο σχήμα.
Για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου σχήματος υπήρξε έντονο παρασκήνιο, που έχει προκαλέσει όμως και ενστάσεις και διχογνωμίες, ενώ έκπληξη ήταν και η απόφαση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Στ. Δήμα να μην εμπλακεί και να μη συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, παρά την επιθυμία του κ. Σαμαρά.
Κεντρικό ρόλο επεφύλαξε ο κ. Σαμαράς για τον διαχρονικό φίλο του και πολιτικό σύμβουλό του τα τελευταία δύο χρόνια, τον κ. Δ. Σταμάτη, άλλοτε βουλευτή Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του κ. Σταμάτη για τη θέση του υπουργού Επικρατείας αιφνιδίασε αρκετούς, που ανέμεναν γι’ αυτή τη θέση τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, για τον οποίο λένε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αδικήθηκε.
Εκπληξη ήταν η επιλογή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, με αποτέλεσμα να εκραγεί ο κ. Βύρ. Πολύδωρας, ο οποίος εξελέγη στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και περίμενε να παραμείνει.
Ο κ. Σαμαράς όμως επέλεξε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε σηκώσει και μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ και ξεχάστηκε πολύ γρήγορα το παρελθόν και τα όσα επικριτικά είχαν λεχθεί από τον δεύτερο στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Ο κ. Σαμαράς πήρε σφουγγάρι που έσβησε τα πάθη του παρελθόντος, ο κ. Μεϊμαράκης επιστρατεύτηκε ως καλός στρατιώτης και ο Πρωθυπουργός περιμένει, λόγω και της εμπειρίας του, να ελέγξει μια Βουλή που ενδέχεται να θυμίζει… πεδίο μάχης σε πολλές συνεδριάσεις της.
Σε υπουργικές καρέκλες κάθησαν πρόσωπα που τον στήριξαν τα τελευταία χρόνια και πορεύτηκαν μαζί του, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος (με ΦΕΚ ορίστηκε πρώτος τη τάξει υπουργός, αντιπρόεδρος της ΝΔ που συμμάχησε μαζί του στις εσωκομματικές του 2009), Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος (πρώτος εκπρόσωπος του κόμματος επί Σαμαρά για περίπου 14 μήνες), Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος (διετέλεσε πρώτος διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Σαμαρά και εκ των εμπίστων) και Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος (Γραμματέας του κόμματος) κ.ά.
Επίσης η απόφαση να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός Παιδείας ο κ. Κ. Τζαβάρας (κάποια στιγμή έπαιζε το όνομά του για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το βέτο της ΔΗΜΑΡ για τον δικαστικό κ. Χ. Αθανασίου που ήταν η επιλογή του κ. Σαμαρά) αλλά και ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενδεικτική ότι όσοι μαχητικά τον στήριξαν ανταμείφθηκαν.
Αλλα πρόσωπα που αξιοποιήθηκαν και τον είχαν στηρίξει ήταν ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί κκ. Χρ. Σταϊκούρας (Οικονομικών), Μ. Σαλμάς (Υγείας), Στ. Καλαφάτης (ΥΠΕΚΑ) και οι υφυπουργοί κκ. Αθ. Σκορδάς (διευθυντής της ΝΔ), Ν. Μηταράκης (ο κ. Σαμαράς τον πάντρεψε), Μ. Βολουδάκης (ο βασικός εκφραστής του Σαμαρά στα Χανιά, έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη) και Ν. Νικολόπουλος.

Καλή εικόνα εξαρχής υπήρξε για τον κ. Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας, ενώ ήταν από τους βουλευτές που ήταν διχασμένοι ως την τελευταία στιγμή αν έπρεπε ή όχι να καταψηφίσουν το μνημόνιο ΙΙ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κ. Κ. Καραγκούνης ορίστηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης και πήρε πόντους όταν αποφάσισε να μην ακολουθήσει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο άλλος βουλευτής που είχε υποστηρίξει την κυρία Μπακογιάννη αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ηγεσία να έχει δίαυλο επικοινωνίας μαζί του ήταν ο κ. Σ. Κεδίκογλου.
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρήθηκε καλή λύση, ήταν ήπιων τόνων, δεν προκάλεσε και εκλέγεται στην Εύβοια, όπου και είναι η έδρα του άλλοτε υποστηρικτή του κ. Σαμαρά, του κ. Κ. Μαρκόπουλου (γραμματέα Σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων). Το «κλειδί» όμως που άνοιξε την πόρτα ήταν η βοήθεια που προσέφερε στο σύστημα Σαμαρά κατά την επίσκεψη του νυν Πρωθυπουργού στη Μόσχα, πριν από μήνες, όπου συνάντησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από το ταξίδι στη Ρωσία οι μυημένοι κατάλαβαν και ποιο άλλο στέλεχος της ΝΔ θα αξιοποιούνταν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτός ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή, που συμμετείχε στη Μόσχα και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Ο κ. Στ. Καλογιάννης, ο οποίος κρατούσε χαμηλούς τόνους, ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και ρόλο έπαιξε ότι εκλέγεται στον Νομό Ιωαννίνων, όπου ο κ. Κ. Τασούλας όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση αλλά θα αντικατασταθεί στη θέση τού ΓΓ της ΚΟ από τον κ. Κ. Τσιάρα. Λέγεται ότι ο κ. Τασούλας πλήρωσε την κακή πολλές φορές εικόνα που εμφάνιζε η ΚΟ, με αποκορύφωμα τη μαζική ανταρσία των 21 βουλευτών που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και τις διαγραφές.
Επίσης ο κ. Σαμαράς είχε εδώ και μήνες αποφασίσει ότι η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη (πρώτη στην Α’ Αθηνών) θα ήταν η υπουργός Τουρισμού, αξιοποίησε, όπως αναμενόταν, τον εθνικό κόουτς κ. Ι. Ιωαννίδη στον τομέα του αθλητισμού ως υφυπουργό, υπουργοποίησε τον κ. Θ. Καράογλου (Μακεδονίας – Θράκης) και όρισε υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος συμμετείχε στον διάλογο για το φορολογικό από την πλευρά της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.