Με εδραιωμένη ήδη την πεποίθηση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά φέρει σαφή μνημονιακά χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται από την «ασφαλή» θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαδραματίσει «υπεύθυνο και μαχητικό» ρόλο. Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου προδιαθέτει για τη «δυναμική αντιπολίτευση» που θα ασκήσει ο κ. Αλ. Τσίπρας προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση «δεν είναι ικανή ούτε διατεθειμένη να αγωνιστεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης».
Απαλλαγμένος από τον μεγάλο φόρτο της προεκλογικής περιόδου και τις αυξημένες απαιτήσεις της μάχης που δόθηκε, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ περνάει τις ημέρες αυτές «γεμίζοντας τις μπαταρίες του», όπως λένε οι παροικούντες την Κουμουνδούρου. Φορώντας ένα απλό μπλουζάκι, ο κ. Τσίπρας παίρνει μέρος στις «χαλαρές» συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματός του, συζητεί με στελέχη για την επόμενη ημέρα και παρακολουθεί τις εξελίξεις από τις οποίες εξαρτάται εν πολλοίς και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει.
Τα μηνύματα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη στάση του εντός και εκτός Βουλής κινούνται στην κατεύθυνση των προεκλογικών εξαγγελιών περί απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο και άρσης των επώδυνων δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αξιοποιώντας το υψηλό ποσοστό (26,89%) που του έδωσαν οι πολίτες στις 17 Ιουνίου, με μαχητική παρουσία στους νέους κοινωνικούς αγώνες. «Θα ασκήσουμε ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση δομικού χαρακτήρα επικροτώντας τα όποια θετικά βήματα, αλλά καταδικάζοντας τα αρνητικά και προτείνοντας τις δικές μας εναλλακτικές λύσεις» σημειώνουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η θέση ευθύνης που μας εμπιστεύθηκαν 1.650.000 ψηφοφόροι είναι εντολή να μην κάνουμε πίσω από όσα διακηρύξαμε».

Προς μια νέα ΕΔΑ
Απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος και την ανταπόκριση των πολιτών, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Ως προτεραιότητα θέτουν την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων εμπιστοσύνης με τον κόσμο αυτόν και τη μετεξέλιξη του συμμαχικού μορφώματος σε έναν ενιαίο κομματικό κορμό ο οποίος προσδοκάται να αποτελέσει μια «μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη», όχι κακέκτυπο του ΠαΣοΚ, όπως λένε, αλλά μια «σύγχρονη ΕΔΑ».
Αν και οι αντιστοιχίες είναι σαφώς διαφορετικές (κορμός της προδικτατορικής ΕΔΑ ήταν το παράνομο ΚΚΕ), ωστόσο οι συμβολισμοί που επιχειρείται να δοθούν είναι προφανείς: μοναδικές φορές που στην ιστορία της η Αριστερά κατόρθωσε να κατακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στις εκλογές του 1958 όταν η ΕΔΑ έλαβε το 24,42% των ψήφων και εξέλεξε 60 βουλευτές και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δίχως τη σύμπραξη του (νόμιμου) ΚΚΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησαν ήδη οι σχετικές επεξεργασίες σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, θα ακολουθήσει εντός του προσεχούς διαστήματος η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, ενώ θα συνεχιστούν και στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών-συνεργαζομένων δυνάμεων. «Δεν βιαζόμαστε» σημειώνουν στελέχη του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η διαδικασία αυτή «να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας η οποία έχει πλέον λόγο, καθώς αποδέκτης των μεγάλων αλλαγών που δρομολογούνται είναι η ίδια η κοινωνία και η αναγκαιότητα, όπως αυτή αποτυπώθηκε με δυναμικό τρόπο στις εκλογές, για διέξοδο από την κρίση».
Ο ευρύτερος αυτός φορέας ο οποίος θα «απορροφήσει» τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, θα εκτείνεται από τα αριστερά του χώρου ως το ριζοσπαστικό κέντρο, χωρίς ωστόσο να επιδιώκεται να αποτελέσει μια κεντροαριστερή εκδοχή, «ούτε ένα νέο ΠαΣοΚ», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αλλά ένα «πλατύ λαϊκό κίνημα, χωρίς ηγεμονισμούς, το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας».

Υπεύθυνη στάση

Η συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται από την Κουμουνδούρου ως «δεξιά κυβέρνηση», αν και σημειώνεται ότι από την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη έγινε μια προσπάθεια «να τηρηθούν τουλάχιστον τα προσχήματα». Πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν προεξοφλημένο ότι η παρούσα κυβέρνηση θα βαδίσει «στον δρόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου», δηλαδή, όπως λένε, «της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών», καθώς ο βασικός κορμός της αποτελείται από δυνάμεις που φέρουν την ευθύνη για την «υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών». Ως προς αυτό μάλιστα θεωρήθηκε ενδεικτική του προσανατολισμού που θα ακολουθηθεί η επιλογή του κ. Β. Ράπανου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, «ενός εκπροσώπου των τραπεζιτών», όπως τον αποκαλούν.
Απαντώντας εξάλλου στις παραινέσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για «υπευθυνότητα» και από τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση», στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα ασκήσουν υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση «βομβαρδίζοντας την κυβέρνηση με θετικές προτάσεις και ελέγχοντας τα αρνητικά της». Πάντως στην Κουμουνδούρου κρίνοντας τη γενική εικόνα της νέας κυβέρνησης, όπως απορρέει από τις επιλογές και τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, θεωρούν ότι αποτελεί «ξεκάθαρη ένδειξη ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και ενός ανάλογου πολιτικού προσωπικού».
Μνημόνιο – αντιμνημόνιο
Κοινοβουλευτική προετοιμασία για… σφυροκόπημα

Η κεντρική αντιπολιτευτική «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί γύρω από το «εάν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται το μνημόνιο» και πάνω στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται το «σφυροκόπημα» της νέας κυβέρνησης, «υπεύθυνα, επιχειρηματολογημένα και προετοιμασμένα» όπως λένε χαρακτηριστικά βουλευτές του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ένα μοντέλο με κύκλους κοινοβουλευτικής εργασίας, κάτι ανάλογο με τους ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας) του ΠαΣοΚ, όπου θα γίνεται σοβαρή επεξεργασία και προετοιμασία από τις αρμόδιες ομάδες βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αύξησε τις έδρες του από 52 – τις οποίες εξασφάλισε στις 6 Μαΐου – σε 71 και ως εκ τούτου διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία.
Κρίσιμο θεωρείται και το ποια στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής. Οι εντυπώσεις που προκάλεσε δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα προκάλεσαν τα εξ αριστερών βέλη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στον δημοσιογράφο ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, αλλά θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο». Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δύναμη ενσωμάτωσης των λαϊκών δυνάμεων στο σύστημα» και ως «γιαλαντζί αντίπαλο της κυβέρνησης».
Η επίμαχη φράση ωστόσο αποδόθηκε από την Κουμουνδούρου σε ερμηνεία του δημοσιογράφου του Reuters, η οποία μάλιστα δεν αποδίδεται ευθέως στον κ. Τσίπρα. Οπως άλλωστε σχολιάζουν στελέχη του κόμματος: «Τις απεργίες δεν τις αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα συνδικάτα». «Εμείς ποτέ δεν κατεβάζαμε τον κόσμο στους δρόμους όπως το ΚΚΕ» αναφέρουν, δηλώνοντας πάντως ότι «ο κόσμος θα βρεθεί ξανά στους δρόμους λόγω των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει κι εμείς θα είμαστε δίπλα του στην πρώτη γραμμή των αγώνων». Παράλληλα δίδεται ιδιαίτερη σημασία και στις δράσεις αλληλεγγύης που έχει αποφασίσει να λάβει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δοκιμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ