Το βαθύ γαλάζιο είναι το έντονο στοιχείο της νέας κυβέρνησης, με τη Ν. Δ. να έχει την κυριαρχία, αφού 29 από τα 39 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι στελέχη της Ν. Δ., αλλά και το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» υπουργοί, με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Ράπανο, αναλαμβάνουν όλα τα καυτά χαρτοφυλάκια της καθημερινότητας.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κυβερνητικού σχήματος, υπό την καθοδήγηση του νέου Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, είναι ότι είναι πιο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό και ως εκ τούτου μένει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικό θα είναι.
Ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας το παζλ με τα ονόματα των υπουργών, των αναπληρωτών τους και των υφυπουργών, είχε κατά νου, να μπορέσει η κυβέρνηση να έχει εσωτερική συνοχή κυρίως μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών και να ελαχιστοποιήσει φαινόμενα διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή.
Ερωτηματικό είναι εάν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα σε κρίσιμα υπουργία έχοντας και τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας, αν και θετικό είναι το στοιχεί ότι στην κυβέρνηση δεν μετέχουν πολλά πρόσωπα που έχουν φθαρεί από τη συνεχή άσκηση εξουσίας.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε υψηλό ρίσκο, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος και αποφασισμένος να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις, όταν διαπιστώνει προβλήματα συντονισμού, ενώ θέλει να μην χάνει χρόνο σε ατέρμονες διαβουλεύσεις.
Το ενδιαφέρον είναι πως θα λύνονται τα θέματα που μπορεί να προκύψουν σε μια κυβέρνηση τρικομματική, αν και η Ν. Δ. έχει τα πρωτεία. Υπάρχει η σκέψη, αν και δεν είναι οριστικό, η επιτροπή Μεϊμαράκη – Λαζαρίδη (ΝΔ), Σκανδαλίδη – Αγγελούδη (ΠαΣοΚ) και Χατζησωκράτη – Παπαθανασίου (ΔΗΜΑΡ) που ετοίμασε και το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας να μη διαλυθεί, αλλά να παραμείνει ενεργή ως όργανο επίλυσης θεμάτων διαφωνιών.
Για να οδηγηθούμε στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (συμμετέχουν και έξι πρόσωπα που διετέλεσαν και υπουργοί επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), υπό τον κ. Σαμαρά, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και διεργασίες, ενώ επέδρασαν πάρα πολύ οι εσωτερικές ισορροπίες, η γεωγραφική εκπροσώπηση, αλλά και κατά πόσο ορισμένα πρόσωπα ήταν αποδεκτά και από το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Οι πολλοί τεχνοκράτες με πολιτική άποψη τελικά αποκλείστηκαν την κυβέρνηση, δημιουργώντας απορίες γιατί τελικά δεν συμμετείχαν οι κκ. Γ. Ζανιάς, Ι. Στουρνάρας και Ναπ. Μαραβέγιας και Αν. Γιαννίτσης.
Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα, διστακτικός ήταν ο Πρωθυπουργός, καθώς από τη στιγμή που αποφάσισε την ενοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Υποδομών, ήθελε να το αναλάβει ο κ. Κ. Χατζηδάκης πρόσωπο – κλειδί για τις σχέσεις με την Ε. Ε. και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
Ορισμένοι στην Κ. Ο. της Ν. Δ. αιφνιδιάστηκαν από τις επιλογές, αλλά δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιδράσουν και τηρούν στάση αναμονής. Η μη αξιοποίηση βουλευτών, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τασούλας, κ. α. ήδη προκαλεί εσωκομματική αναστάτωση.
Η άρνηση Μητσοτάκη
Κεντρικό πρόσωπο, αν και επέλεξε να μην συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, είναι αυτό του πρώτου βουλευτή της Β΄ Αθηνών κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε και στον κ. Σαμαρά να είναι αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία περίπου στη μία το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς που τηλεφώνησε, τον ενημέρωσε ότι τον τον προορίζει για αναπληρωτή υπουργό με προϊστάμενό του τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ευ. Λιβιεράτο (επιλογή ΠαΣοΚ), αλλά ο βουλευτής αρνήθηκε.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν ότι η πρόταση ήταν υποτιμητική και προέβαλλαν το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο πρώτος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και ο άνθρωπος που έβαλε στην ατζέντα της Ν. Δ. το περιβάλλον, να είναι υφιστάμενος ενός υπουργού που δεν εξελέγη.
Μέχρι στιγμής οι τόνοι είναι χαμηλοί από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αν και πικραμένος και θεωρώντας, όπως και πολλοί στη Ν. Δ. και όχι μόνο πως έγινε αδικία, δεν είναι διατεθειμένος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να δημιουργήσει ζήτημα.
Η οργή Πολύδωρα
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο κ. Βυρ. Πολύδωρας που πίστευε έως και χθες ότι θα συνέχιζε στη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να προταθεί από την πλευρά της Ν. Δ. για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, εξόργισε τον κ. Πολύδωρα που ανέμενε, όπως λέει σε συνομιλητές του καλύτερη αντιμετώπιση.
Μάλιστα, με όποιον συνομιλεί εξαπολύει κεραυνούς, τονίζει πως δεν θα κάνει πόλεμο (δηλώσεις στην εφημερίδα Ελλάδα), ενώ ζητά σεβασμό και εξηγήσεις.
Όμως, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον κ. Μεϊμαράκη (είχε σηκώσει και μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Ν. Δ.), πιστεύοντας ότι μπορεί, λόγω και της εμπειρίας του, να ελέγξει μια Βουλή που ενδέχεται να θυμίζει…πεδίο μάχης σε πολλές συνεδριάσεις της.
Η εναλλαγή ρόλων Αβραμόπουλου – Παναγιωτόπουλου
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έληξε το…σίριαλ σε ποια υπουργεία θα αξιοποιηθούν ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος.
Μέχρι την τελευταία στιγμή «έπαιζε» το όνομα του κ. Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, όμως η απόφαση του κ. Σαμαρά να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη άλλαξε τα σχέδια.
Αρχικά, και με βάσει ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν. Δ. κ. Στ. Δήμας δεν επιθυμούσε συμμετοχή στην κυβέρνηση, υπήρξε η πληροφορία ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει στα παλαιά του λημέρια στο υπουργείο Αμυνας και ο κ. Παναγιωτόπουλος πηγαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών. Τελικά έγινε το αντίστροφο και ο κ. Αβραμόπουλος επέστρεψε στο υπουργείο απ’ όπου ξεκίνησε ως διπλωμάτης, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος θα είναι ο νέος υπουργός Αμυνας.
Ο έρωτας της ΔΗΜΑΡ με το Δικαιοσύνης
Μια χαρακτηριστική περίπτωση εμπλοκής στη συγκρότηση του νέου σχήματος είναι αυτή του βουλευτή Ηλείας και νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κ. Τζαβάρα. Το όνομά του τη μια στιγμή γραφόταν για υπουργός Δικαιοσύνης και την άλλη σβηνόταν. Αρχικά επικοινώνησαν μαζί του και του είπαν ότι πηγαίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά από λίγη ώρα τον ενημέρωσαν εκ νέου από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρέπει να κάνει λίγο υπομονή. Όμως η θέληση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης (όπως και τελικά έγινε), τον οποίο ο κ. Σαμαράς προτιμούσε το υπουργείο Εργασίας, άλλαξε τα πλάνα.
Η Ν. Δ. από την αρχή ήθελε το υπουργείο Δικαιοσύνης και η πρώτη επιλογή του κ. Σαμαρά, ακόμα και πριν τις εκλογές το έλεγε, ήταν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο με υπουργό τον κ. Χαρ. Αθανασίου. Μάλιστα χθες το πρωί ο κ. Σαμαράς πρότεινε πάλι το όνομά του για να εισπράξει την άρνηση του κ. Κουβέλη που αρνήθηκε και λίγο αργότερα και τον κ. Τζαβάρα. Τελικά μετά το βέτο της ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα ο έμπειρος δικαστικός τελικά να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Τα καυτά μέτωπα Υγείας – Εργασίας
Μετά από ώρες αναζήτησης, αφού κανείς δεν ήθελε να πέσει στη… «μαύρη τρύπα» των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, επελέγησαν δυο πρόσωπα από τη Ν. Δ. που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, υπό την εποπτεία και της τρόικας: την έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της υγείας σε συνδυασμό με το νοικοκύρεμα που πρέπει να γίνει, αλά και τις αποδιαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις.
Ως εκ τούτου, υπουργός Υγείας ορίστηκε ο γραμματέας της Ν. Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος (λέγεται ότι αρνήθηκε ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδης) με αναπληρωτή τον άλλοτε υφυπουργό Υγείας (επί κυβερνήσεων Καραμανλή) κ. Μ. Σαλμά, το όνομα του οποίου έως την παραμονή κυριαρχούσε για προϊστάμενος του συγκεκριμένου υπουργείου.
Έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του έως χθες αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της Ν. Δ. κ. Ι. Βρούτση στη θέση του υπουργού Εργασίας με αναπληρωτή τον τομεάρχη Εργασίας της Ν. Δ. κ. Ν. Νικολόπουλο.
Αρχικά ο κ. Σαμαράς ήθελε να παραμείνει ο κ. Ρουπακιώτης, αλλά ο κ. Κουβέλης τον προόριζε για υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ κάποια στιγμή «έπαιξε» και το όνομα του νυν διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλια που τελικά δεν προχώρησε για να καταλήξει ο Πρωθυπουργός στον κ. Βρούτση.
Ο Μιχελάκης ετοιμάζεται για γραμματέας ΝΔ
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να αξιοποιήσει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όχι τον κ. Ι. Μιχελάκη, λόγω της εμπλοκής του σε μια πολεμική προεκλογική περίοδο, αλλά τον βουλευτή Εύβοιας κ. Σ. Κεδίκογλου, αλλάζει και την πορεία του εκπροσώπου της Ν. Δ.
Με βάση το νέο σχεδιασμό, ο κ. Μιχελάκης αναμένεται πολύ σύντομα να είναι ο νέος γραμματέας της Ν. Δ., μετά από συνεδρίαση και εκλογή που πρέπει να γίνει, βάσει καταστατικού.
Αλλαγές στο κόμμα και στη Βουλή
Αλλαγές θα επέλθουν σε όλα τα καίρια πόστα στο κόμμα, αφού είχαμε κυριολεκτικά…φυγή προς την κυβέρνηση. Αποχώρησε, εκτός από το γραμματέα της Ν. Δ. κ. Λυκουρέντζο, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλος (νυν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Αθ. Σκορδάς (υφυπουργός Ανάπτυξης), κ. α.
Στη Βουλή θα έχουμε αλλαγές στη θέση του γ. γ. της Κ. Ο., καθώς ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να αξιοποιηθεί ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κ. Τσιάρας. Θα πάρει τα ηνία από τον βουλευτή Ιωαννίνων κ. Τασούλα που βρέθηκε εκτός παιχνιδιού, πληρώνοντας την κακή πολλές φορές εικόνα που εμφάνιζε η Κ. Ο. με αποκορύφωμα τη μαζική ανταρσία των 21 βουλευτών που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησαν οι διαγραφές.
Ειδικό ρόλο ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο θα αναθέσει ο κ. Σαμαράς στον κ. Μ. Βορίδη, τον οποίο μαζί με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη (τον προτιμούσε και ο εφοπλιστικός κόσμος για υπουργό Ναυτιλίας, αλλά τελικά επελέγη ο κ. Κ. Μουσουρούλης) ήθελε στην κυβέρνηση, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της ΔΗΜΑΡ.
Ως εκ τούτου, ο κ. Βορίδης θα αναλάβει την κοινοβουλευτική μάχη, τόσο εναντίον της εκ δεξιών αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και των εθνικιστών (Χρυσή Αυγή), όσο και εναντίον της Αριστεράς (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως ΚΚΕ).
Τα… βαφτίσια
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι ότι έγιναν και οι εξής αλλαγές στα υπουργεία: Συνενώθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών – Μεταφορών, το Παιδείας με το Πολιτισμού, ενώ επανασυστάθηκαν τα εξής τρία: Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μακεδονίας – Θράκης. Ακόμη έγιναν και μετονομασίας: το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Υγείας, το Προστασίας του Πολίτη σε Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και επιστρέφει σε αυτό και τα προνοιακά θέματα που ήταν ευθύνη του υπουργείου Υγείας.