Μια χρυσή περόνη που ανήκε στην Αικατερίνη των Μεδίκων ανακαλύφθηκε στο παλάτι του Φοντενεμπλό έξω από το Παρίσι, όχι όμως σε κάποιο από τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της βασίλισσας, όπως θα ήταν το αναμενόμενο αλλά κάτω από μία κοινόχρηστη τουαλέτα!

Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά, που αντικείμενο που βρισκόταν στην κατοχή της βασίλισσας της εποχής της Αναγέννησης εντοπίζεται στο Φοντενεμπλό. Γιατί μπορεί η Αικατερίνη των Μεδίκων να ήταν γνωστή σε όλη την Ευρώπη για τα πλούσια κοσμήματά της, μεγάλο μέρος της συλλογής της όμως έχει χαθεί, κλαπεί ή πωληθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Αλλά πέραν αυτού, το σημείο όπου εντοπίσθηκε η περόνη προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιστορικούς, που σπάνε το κεφάλι τους ψάχνοντας για να καταλάβουν, τι μπορεί να έκανε η Αικατερίνη στον κοινόχρηστο αυτό χώρο του παλατιού. Εξάλλου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η εννέα εκατοστών περόνη ανήκε στην βασίλισσα καθώς φέρει ένα σύμπλεγμα των αρχικών της.

Το πιο πιθανό πάντως είναι, ότι βρισκόταν, για όποιο λόγο στην κατοχή κάποιας κυρίας και απλώς έπεσε στην τουαλέτα. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι εντοπίσθηκε τυχαία όταν αρχαιολόγοι έσκαψαν γύρω από την τουαλέτα για να προετοιμάσουν τη γύρω περιοχή για αποκατάσταση.