Αιχμηρή απάντηση από το Παρίσι λαμβάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για το… προσκλητήριο προς τους Γάλλους επιχειρηματίες να βρουν «καταφύγιο» στην άλλη πλευρά της Μάγχης για να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ.

Στη δήλωση του Κάμερον ότι είναι πρόθυμος να «στρώσει το κόκκινο χαλί» στους επιχειρηματίες και στην επίθεσή του στη φορολογική πολιτική της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ απαντά ότι «ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για όσα λέει» και υπουργοί του συμπληρώνουν πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι πατριώτες και το «κόκκινο χαλί κατά μήκος της Μάγχης κινδυνεύει να… βραχεί».

«Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για ό,τι λέει. Εγώ είμαι. Σε μια εποχή που η συνοχή των Ευρωπαίων πρέπει να είναι ισχυρή, δεν θα κάνω τίποτα που θα μπορούσε να την καταστρέψει» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης ύπου στο Λος Κάμπος, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G20.

«Η δική μου ευθύνη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι να εξασφαλίσω ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό δεν θα ξεφύγω με κανένα τρόπο από τους πολύ σημαντικούς στόχους. Η Ευρώπη και ο κόσμος ανησυχούν και τίποτα δεν θα με αποσπάσει από το στόχο μου» επέμεινε.

Ειρωνική ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν στο κάλεσμα Κάμερον προς τους Γάλλους επιχειρηματίες: «Δεν ξέρω πώς θα στρώσουν κόκκινο χαλί κατά μήκος της Μάγχης, κινδυνεύει να βραχεί» ανέφερε ο Σαπέν στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης που έκανε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον επιχειρηματιών στο Μεξικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αυξήσει τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα.

«Όταν η Γαλλία εφαρμόσει ποσοστό φορολόγησης ύψους 75% για την ανώτατη βαθμίδα φόρου εισοδήματος θα στρώσουμε κόκκινο χαλί και θα υποδεχθούμε περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν λιγότερους φόρους στη Βρετανία» σημείωσε ο Κάμερον έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι η Βρετανία έχει μειώσει τη φορολογία για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο Ολάντ είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αυξήσει στο 75% το ποσοστό του φόρου για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση. Πάντως, το επιτελείο του έχει διευκρινίσει ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους ενδέχεται να επιβληθεί πλαφόν σε άλλους άμεσους φόρους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε βέβαιος για τον πατριωτισμό των Γάλλων εργοδοτών.

«Αυτό που θα ήθελα να πω απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό είναι ότι υπάρχουν Γάλλοι εργοδότες που είναι πατριώτες, υπάρχουν στη φαρέτρα μας μέτρα που θα λάβουμε υπέρ των επιχειρήσεων, μέτρα που ευνοούν τις επενδύσεις και θα υποκινήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στη Γαλλία» δήλωσε ο Καζνέβ στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Εξάλλου, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από τον Αύγουστο στις συναλλαγές των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos την Τρίτη.

Αυτός ο φόρος, που είναι εμπνευσμένος από τον φόρο Τόμπιν, αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει το 0,1% του ποσού της συναλλαγής. Σύμφωνα με την Les Echos ο νέος φόρος τελικά ενδέχεται να αυξηθεί, αλλά δεν θα ξεπερνά το 3% του ποσού της συναλλαγής, όπως το έχουν ζητήσει πολλοί επιχειρηματίες.