Στα 30 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της Blackrock για τις τράπεζες

Στα 30 δισ. ευρώ υπολόγισε η Blackrock τις απώλειες από τις επισφάλειες για τα επόμενα τρία χρόνια, με βάση τη μελέτη που διενήργησε στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών

Στα 30 δισ. ευρώ υπολόγισε η Blackrock τις απώλειες από τις επισφάλειες για τα επόμενα τρία χρόνια, με βάση τη μελέτη που διενήργησε στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Πάνος Ρουμελιώτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «4th Risk Management & Compliance Forum» που διοργανώθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά τις ζημιές από το PSI που έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ και τις αναμενόμενες προβλέψεις που θα διενεργηθούν βάση της έκθεσης της Blackrock θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ.

«Τα 18 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί, υπό τη μορφή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 (εφόσον βέβαια συμφωνηθεί το περιεχόμενο του νέου προγράμματος της Ελλάδας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρωζώνης)».

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ελληνικές τράπεζες προσπάθησαν επίσης να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, να επαναγοράσουν ιδιοκατεχόμενους τίτλους σε χαμηλότερη τιμή από την έκδοσή τους και να ανακεφαλαιοποιηθούν από ξένες μητρικές τράπεζες (π.χ. Εμπορική). Όλες αυτές οι ενέργειες βοήθησαν τις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 4,3 δισ. ευρώ (Core Tier 1)

Μείωση ρευστότητας

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους.

«Το Ευρωσύστημα ενίσχυσε με ρευστότητα 121 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2012) τις ελληνικές τράπεζες» τόνισε ο ίδιος σχετικά προσθέτοντας ότι «σταδιακά η ενίσχυση αυτή αντικαθίσταται από τον ELA (Μηχανισμό Έκτακτων Αναγκών του Ευρωσυστήματος) της Τράπεζας της Ελλάδας».

Αυτό όμως, κατά τον κ. Ρουμελιώτη έχει υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες, επειδή το επιτόκιο του ELA είναι υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, η απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών αρχικά εστιάστηκε σε πωλήσεις ενεργητικού, θυγατρικών του εξωτερικού και σε μειώσεις των «security holdings», ενώ στη συνέχεια επιδιώχθηκε μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του bank run, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες και τη χώρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.