Η νέα έκδοση του Top500, της λίστας με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, περιλαμβάνει ακόμα τέσσερα συστήματα της IBM στη σειρά Blue Gene/Q.
Στη δεύτερη θέση της λίστας κατεβαίνει το σύστημα K Computer της ιαπωνικής Fujitsu, το οποίο κέρδισε πέρυσι την πρωτιά με ισχύ 8 petaFLOPS.
H Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν από έναν υπερυπολογιστή στο νέο Top500, ενώ η Κίνα και η Γερμανία έχουν από δύο και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τρεις θέσεις.
«Το Sequoia δείχνει τη συνεχιζόμενη αμερικανική πρωτιά στους υπολογιστές υψηλών αποδόσεων» υπερηφανεύτηκε ο Τόμας Ντ’Αγκοστίνο, διοικητής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.
Προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών
Εγκατεστημένο στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το Sequoia θα αναλάβει να προσομοιώνει πυρηνικές δοκιμές και να μελετά τη συμπεριφορά των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων στην Κίνα.
Σε αντίθεση με άλλους υπερυπολογιστές που αξιοποιούν εξειδικευμένους επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, της AMD και της Intel, το Sequoia βασίζεται σε επεξεργαστές γενικής χρήσης στη σειρά Power της ίδιας της IBM.
Συνολικά ενάμισι εκατομμύριο επεξεργαστές λειτουργούν στις 96 υπομονάδες του συστήματος, η καθεμιά από τις οποίες έχει μέγεθος ψυγείου.
Το Sequoia προσφέρει επίσης αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση άλλα συστήματα της λίστας. Καταναλώνει «μόλις» 7,9 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 12,6 megawatt στο K Computer της Fujitsu.
Το Top500 εκδίδεται κάθε έξι μήνες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Νόκβιλ.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson της IBM, το οποίο νίκησε πέρυσι τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο δύσκολο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, δεν έχει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για να μπει στο Top500. Ήταν όμως μια σημαντική επιτυχία της IBM, δεδομένου ότι το λογισμικό του Watson απέδειξε ότι μπορεί να κατανοεί ερωτήματα διατυπωμένα στην ανθρώπινη γλώσσα.