Με εκπλήξεις και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά, αλλά και με τεχνοκράτες, θα επιχειρήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας, ενώ το βασικό στοιχείο είναι ότι το υπουργό Οικονομικών θα έχει εθνικό χρώμα, με την εκπροσώπηση των κυβερνητικών εταίρων και με υπουργό από την πλευρά της Ν.Δ.

Το βασικό του μέλημα, εκτός από τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, για την οποία θα κινηθεί έντονα τις επόμενες ώρες, είναι η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, να κάνει διακριτό στην κοινή γνώμη το συμβολισμό περί υπουργικού συμβουλίου εθνικής ανάγκης.

«Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» είναι το κεντρικό μήνυμα και σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες προκαταρκτικές συζητήσεις για το ποιοι μπορεί να αξιοποιηθούν.

Όμως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εν πολλοίς συνδυάζεται και με τις επιθυμίες, τους στόχους και τις επιδιώξεις και των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστέρας και των προέδρων τους, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, και ιδιαίτερα σε ποιο βαθμό θα θελήσουν να συμμετάσχουν με κεντρικά στελέχη των κομμάτων τους.

Η κεντρική θέση του κ. Σαμαρά είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει κορμό τη Ν.Δ., με βάσει και την πολιτική αριθμητική των εκλογών, Πρωθυπουργό τον ίδιο, αλλά τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή θα δίνουν την αίσθηση της εθνικής προσπάθειας, ενώ και σε ποιοτικό επίπεδο θα επιχειρηθεί να φανεί η μεγάλη διαφορά από το παρελθόν και παλαιότερα κυβερνητικά σχήματα.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τον κ. Σαμαρά, αν και ο ίδιος, έχει διάφορα σενάρια στο γραφείο του. Οι σκέψεις είναι πολλές, έχει κατά νου τα βασικά πρόσωπα για θέσεις κλειδιά από το κόμμα του, αλλά είναι έτοιμος να αποδεχθεί και ορισμένους τεχνοκράτες που θα του εισηγηθούν τα κόμματα τα οποία θα αποτελέσουν κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβασή του και να δείξει έμπρακτα πως εννοεί την εθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή ακόμα και των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, καθώς υπάρχει εισήγηση, να τους προταθεί να συμμετάσχουν ενεργά, εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι ακόμα και από τη θέση των αντιπροέδρων, ενώ ενδεχομένως να αξιοποιηθούν και στελέχη από τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Κεντρική θέση όμως στο «γαλάζιο» σχεδιασμό έχει ο κ. Κουβέλης, τον οποίο ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα έβλεπαν ακόμη και για αντιπρόεδρο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή υπουργό Εσωτερικών.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του μηνύματος περί εθνικής κυβέρνησης, κέρδισε η άποψη περί συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, όπως π.χ. ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Στουρνάρας κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Σαμαράς στην προώθηση της νέας γενιάς από την πλευρά της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ενώ θα επιχειρηθεί να μειωθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (μείωση των μελών του κυβερνητικού σχήματος και περιορισμός των υφυπουργών ή συνένωση υπουργείων π.χ. Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης).

Στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης, λόγω και της διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης που θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει σύντομα, είναι το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο στόχος του κ. Σαμαρά είναι να εκπροσωπούνται όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ποιος θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών; Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, αλλά σε δυο πρόσωπα εστιάζεται η συζήτηση. Ο ένας είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας, που μπορεί ουσιαστικά να απέρριψε (συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής 17-6-2012) την ενεργό ανάμιξή του σε υπουργικές θέσεις και ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Ειδικά για τον κ. Δήμα, επικρατεί η άποψη ότι είναι πρόσωπο με πενταετή θητεία ως Επίτροπος στην Ε.Ε., άρα γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, που μπορεί να βοηθήσουν, ενώ η πολυετή πείρα του, μπορεί να αποτελέσουν θετικό στοιχείο στην εθνική προσπάθεια.

Αλλά και για τον κ. Χατζηδάκη (θα έχει κεντρικό ρόλο στα οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα την επόμενη ημέρα) υπάρχει θετικό πρόσημο, λόγω και των σχέσεων που έχει και ο ίδιος στην Ε.Ε., ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ήταν σε ειδικές αποστολές από τον κ. Σαμαρά.

Άρα, η θέση του υπουργού Οικονομικών προορίζεται για στέλεχος της Ν.Δ., ενώ συζητείται να υπάρξουν, είτε αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα γίνει, σε στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης, στόχος του κ. Σαμαρά είναι να ισχυροποιηθεί η οικονομική ομάδα με αξιόλογα πρόσωπα που είχαν συνεργαστεί με τους τροϊκανούς και δεν έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη, όπως ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο οποίος θεωρείται στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση.

Ακόμη, συζητείται, ένα από τα υπουργεία Εξωτερικών ή Αμυνας να ανατεθεί σε στέλεχος του ΠαΣοΚ, εάν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί ουσιαστική συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, ενώ θα επανασυσταθούν, όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση, και θα λειτουργήσουν αυτόνομα τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας έχουν συζητηθεί ορισμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα από τον κ. Σαμαρά στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας, όπως π.χ. του κ. Ναπ. Μαραβέγια (νυν υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) κ.ά., ενώ κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ έβαλαν στο τραπέζι και ονόματα κεντρικών στελεχών του ΠαΣοΚ που θα ήταν καλές επιλογές για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως αυτό του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη (έχει καλή εικόνα και ο κ. Σαμαράς) αλλά και άλλων προσώπων από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, όπως π.χ. ο κ. Γ. Φλωρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει από τη νεώτερη γενιά των πολιτικών της Ν.Δ. να δώσει ευκαιρία στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα αξιοποιηθεί πρώτη φορά σε υπουργικό θώκο, εξέλιξη που σημαίνει ότι πιθανότατα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα συμμετάσχει στο σχήμα.