Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης μακράς πνοής τάχθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς και το ξεκαθάρισε με έμφαση σε δημόσια δήλωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου απάντησε με αιχμηρό τρόπο, υπεραμυνόμενος της επαναδιαπραγμάτευσς, στον κ. Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα για 25 λεπτά.

Ο κ. Σαμαράς προσβλέπει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτηρίζει, με ορίζοντα τετραετίας, αν και κατά βάθος αναγνωρίζει τις δυσκολίες για τόσο μακρύ πολιτικό βίο που θα εξαρτηθεί από πολλές μεταβλητές. Παράλληλα, έχοντας στα χέρια του τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προχωρεί στις επαφές του για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος.

«Εγώ συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να προκύψει κυβέρνηση. Η θέση μου είναι να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματά» τόνισε ο κ. Σαμαράς και έριξε το καρφί του, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει, γιατί έχει επιλέξει την αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί η φράση του κ. Τσίπρα «μιλήσαμε για σοβαρά πράγματα, αυτά είναι αστεία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ακούγοντας νωρίτερα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως δεν μίλησε στη χθεσινοβραδινή του δήλωση για επαναδιαπραγμάτευση, αποφάσισε να απαντήσει άμεσα με τοποθέτησή του, θέλοντας να μην αφήσει το επικοινωνιακό πεδίο στον κ. Τσίπρα και για να μην διαμορφώσει κλίμα στην κοινωνία.

Γί αυτό μόλις άκουσε τον κ. Τσίπρα να λέει δημόσια πως ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση ενοχλήθηκε και αποφάσισε να απαντήσει με τη δημόσια δήλωσή του, όπου υπεραμύνθηκε της προσπάθειας για επαναδιαπραγμάτευση. «Την ευρωπαϊκή προοπτική τη ζητάει και τι θέλει ο ελληνικός λαός» ανέφερε και σημείωσε την ανάγκη τροποποίησης του οικονομικού προγράμματος που, όπως διευκρίνισε, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ότι γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση.