Μύδια σε κρούστα μπίρας αρωματισμένα με κάρυ και πάπρικα

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μύδια, καθαρισμένα*
1 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. καρότο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάρυ
1 κ.σ. πάπρικα
150 ml λευκό ξηρό κρασί
80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για το κουρκούτι

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
220 ml μπίρα
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. κάρυ
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
220-250 ml ζωμός μυδιών
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Μύδια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με τα μπαχαρικά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε με το καπάκι, ώστε να αχνιστούν και να ανοίξουν.

Μόλις ανοίξουν τα μεταφέρουμε σε ένα φαρδύ μπολ ώστε να κρυώσουν γρήγορα και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό τους. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Αφού κρυώσουν, τα καθαρίζουμε, κρατάμε την ψίχα και πετάμε τα όστρακα.

Κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα έως ότου ενωθούν.

Τηγάνισμα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Βουτάμε τα μύδια στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε λίγα λίγα για 1 λεπτό, ίσα να πάρουν χρώμα.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με λίγη μαγιονέζα, στην οποία έχουμε προσθέσει 1 πρέζα πάπρικα και λίγο κάρυ.

*Καθάρισμα μυδιών: Πλένουμε καλά τα μύδια κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, τρίβουμε τα όστρακα με ένα βουρτσάκι και τραβάμε το «γενάκι» με μία απότομη κίνηση. Οσα μύδια είναι έστω και λίγο ανοιχτά τα πετάμε.

Tip
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα, βάζουμε την ψίχα στον κρύο ζωμό και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Δεν τα βάζουμε σε ζεστό ζωμό για να μην παραψηθούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.