Φρέσκια ρίγανη: άρωμα γης

Στα γαμήλια στεφάνια της αρχαιότητας συμβόλιζε την ευτυχία, ενώ η παλιά συνήθεια που παντρεύει τη ρίγανη με το ψητό κρέας δεν περιέχει μόνο νοστιμιά, αλλά και διατροφική σοφία, αφού η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, σκοτώνει τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς και ταυτόχρονα εξουδετερώνει την καρκινογόνα αντίδραση που προκαλούν τα νιτρικά του κρέατος όταν συναντούν τις αμίνες του στομάχου.

Γαύρος μαρινάτος
Φιλετάρουμε 500 γρ. ολόφρεσκο γαύρο και τον βάζουμε σε στρώσεις σε τάπερ με σχετικά λίγο αλάτι, χυμό από 1 λεμόνι, 2-3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια) και 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο που θα βάλουμε ανάμεσα στις στρώσεις. Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες και σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

Κοτόπουλο στο χαρτί
Παίρνουμε ένα κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε καλά, σκορπίζουμε στην κοιλιά και γύρω του 1ματσάκι φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα), μοιράζουμε στην κοιλιά και πάνω του 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη και το τυλίγουμε σφιχτά σε λαδόκολλα. Το ψήνουμε σε ταψάκι για 1½ ώρα, σε ζεστό φούρνο, στους 180°C.

Μπρουσκέτα με αβγό
Περνάμε από τη φρυγανιέρα 1 φέτα χωριάτικο ψωμί, την αλείφουμε με σκόρδο, απλώνουμε πάνω της μια τριμμένη ντομάτα, αλάτι και φρέσκια ρίγανη και τελειώνουμε με 1 μέτρια βρασμένο αβγό, κομμένο στη μέση. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τρώμε ζεστό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.