Τίτλοι τέλους με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ή τέλος (και αλλαγή) εποχής για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό; Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του σέρβου προπονητή έπειτα από 13 χρόνια συνεργασίας με την οικογένεια Γιαννακόπουλου συνιστά το πιο πολυσυζητημένο «διαζύγιο» των τελευταίων ετών, το οποίο αν δεν συνέπιπτε με την προσπάθεια της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro 2012 θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και θα κυριαρχούσε στις συζητήσεις των φίλων του μπάσκετ. Πέντε ευρωπαϊκά, έντεκα ελληνικά πρωταθλήματα και επτά κύπελλα (συνολικά 23 τίτλοι σε 29 τελικούς) δύσκολα θα κατακτηθούν από άλλον προπονητή, όπως δύσκολη θα είναι και η επόμενη ημέρα για έναν σύλλογο ο οποίος ωστόσο υπήρχε πριν και θα υπάρχει και μετά την αποχώρηση του τροπαιοφόρου «Ζοτς».

Πέρα από τη δεδομένη «φθορά» που είναι φυσιολογική σε μια 13χρονη εργασιακή σχέση (και όχι μόνο, αφού προ πολλού είχε μπει το συναίσθημα και στις δύο πλευρές), για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς όσον αφορά την παραμονή του στην τεχνική ηγεσία του μπασκετικού Τριφυλλιού το γυαλί δεν ράγισε εφέτος, αλλά πριν από δύο χρόνια. Στις 9 Ιουνίου 2010 ο πάντοτε παρορμητικός Θανάσης Γιαννακόπουλος, συνιδιοκτήτης και αδελφός του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Παύλου Γιαννακόπουλου, άρπαξε το μικρόφωνο και… απογείωσε τους φίλους της ομάδας ανακοινώνοντας την επέκταση του συμβολαίου του σέρβου κόουτς για άλλα δύο χρόνια.

Μόνο που ο «Ζοτς» δεν είχε συμφωνήσει ακόμη με την οικογένεια Γιαννακόπουλου (υπέγραψε τέσσερις ημέρες αργότερα) και αισθάνθηκε εκτεθειμένος προς τους παίκτες, τους οποίους είχε ενημερώσει για τη φάση των διαπραγματεύσεων. Ο προπονητής δεν… άδειασε όμως τον συνιδιοκτήτη, λέγοντας ότι «έχουμε δώσει τα χέρια», ωστόσο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε άλλη ενημέρωση («ο Ζέλικο μας είπε άλλα στα αποδυτήρια») και τις επόμενες ημέρες αποχαιρέτισε – για αγωνιστικούς και όχι μόνο λόγους – τον Παναθηναϊκό μαζί με τους Βασίλη Σπανούλη και Νίκολα Πέκοβιτς, ενώ ο προπονητής είχε ζητήσει να μείνουν όλοι στο Τριφύλλι.
Τα ήξεις – αφήξεις της (μη) αποχώρησης
Ενα ακόμη σημαντικό γεγονός ήταν η δήλωση του Π. Γιαννακόπουλου μία μόλις ημέρα μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο περυσινό Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ υποστήριξε ότι η οικογένειά του θα αποχωρούσε οριστικά και αμετάκλητα το καλοκαίρι του 2011 «παγώνοντας» τη χαρά παικτών και προπονητών. Μετά το ναυάγιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου αναφορικά με αμερικανούς επενδυτές και την προσωρινή παραμονή της οικογένειας, οι περικοπές οδήγησαν δύο σημαντικούς παίκτες (Αντώνης Φώτσης, Ντρου Νίκολας) και έναν «χαμάλη πολυτελείας» (Μιλένκο Τέπιτς) στην πόρτα της εξόδου αναγκάζοντας τον «Ζοτς» να καταφύγει σε μετριότατες λύσεις (Λόγκαν, Σμιθ, Πατ Καλάθης, Κυρίτσης) για τις οποίες ωστόσο έφερε και ο ίδιος ευθύνη.
Τα ήξεις – αφήξεις και η «αποκάλυψη» περί ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος σύμφωνα με τα «ρεπορτάζ» είχε θέσει βέτο για την παραμονή του κόουτς Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Διαμαντίδη – είχε δεσμευτεί από την οικογένεια Γιαννακόπουλου για ετήσιο μπάτζετ 15 εκατ. ευρώ και μάλιστα είχε προσκληθεί να παρακολουθήσουν μαζί το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, αλλά φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη – ξεχείλισαν το ποτήρι της αβεβαιότητας για τον «Ζοτς», ο οποίος αξίωσε να ενημερωθεί από τη διοίκηση πριν από το Φάιναλ Φορ και από τη στιγμή που δεν είδε ανταπόκριση άρχισε (πρώτος) να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων με τη δήλωση-«βόμβα»: «Αυτό θα είναι το τελευταίο μου Φάιναλ Φορ με τον Παναθηναϊκό»!
Οι ασίστ των… δηλώσεων
Ακολούθησαν νέες δηλώσεις εκ μέρους του κόουτς Ομπράντοβιτς, μετά τον τέταρτο τελικό της Α1 με τον Ολυμπιακό («το αποψινό ματς στο ΟΑΚΑ, όπως και το επόμενο πέμπτο ματς στο ΣΕΦ θα είναι τα τελευταία μου με τον Παναθηναϊκό») και η επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ ότι «η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα παραμείνει και για τη νέα σεζόν στο τιμόνι της ομάδας και επιθυμεί μαζί με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να χτίσουν τον Παναθηναϊκό της νέας εποχής». Μόνο που η συγκεκριμένη επιθυμία της οικογένειας δεν εκπληρώθηκε ποτέ, ούτε και η δημόσια δέσμευση του Σέρβου, ο οποίος περικυκλωμένος από 500 οπαδούς του Τριφυλλιού στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», μετά την απώλεια του τίτλου, είπε (προφανώς υπό το κράτος τεράστιας συναισθηματικής φόρτισης) ότι «το μέλλον μου είναι εδώ, μαζί σας» και αποθεώθηκε…
Ολα όσα επακολούθησαν αποδείχθηκαν ντρίμπλες και κρυφτούλι εκατέρωθεν. «Δηλώνουμε με ειλικρίνεια πως αν βρεθεί κάποιος από την παναθηναϊκή οικογένεια που να μπορεί να εξασφαλίσει στον κ. Ομπράντοβιτς το μπάτζετ που θέλει για την επόμενη τριετία θα του μεταβιβάσουμε τις μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Σε διαφορετική περίπτωση το πλάνο μας έχει ήδη γίνει γνωστό και έτσι θα προχωρήσουμε» ήταν η δήλωση της οικογένειας Γιαννακόπουλου, που ουσιαστικά αποτέλεσε προαναγγελία «διαζυγίου».
«Αυτά που γράφονται για τα οικονομικά είναι μ…κίες. Το θέμα είναι ο σεβασμός. Είμαι εδώ 13 χρόνια, ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι και θέλω σεβασμό σε ό,τι κάνω» ήταν το σχόλιο του «Ζοτς» προς τους 60-70 φίλους του ΠΑΟ που τον υποδέχτηκαν στο Αεροδρόμιο των Αθηνών κατά την πρόσφατη άφιξή του από το Ντουμπάι.
Χαμηλό μπάτζετ ή έλλειψη σεβασμού;
Τελικά προέκυψε το διαζύγιο ως «βελούδινο», ενώ οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί σε… επικοινωνιακά χαρακώματα επιχειρώντας να γλιτώσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα μάτια των πολυάριθμων οπαδών του Τριφυλλιού. «Αισθανόμαστε τον Ομπράντοβιτς ως μέλος της οικογένειάς μας και νιώθουμε πως στο μέλλον οι δρόμοι μας θα ξανασμίξουν. Γι’ αυτό δεν του λέμε «αντίο», αλλά «εις το επανιδείν φίλε»» κατέληγε η «πράσινη» ανακοίνωση, ενώ στην αποχαιρετιστήρια-ευχαριστήρια δήλωσή του ο «Ζοτς» ανέφερε ότι ο ίδιος πήρε «μια πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολη απόφαση»…
Μία από τις βασικές απορίες που γεννιούνται είναι η εξής: τελικά, μήπως δεν ήθελαν και τόσο πολύ προπονητής και διοίκηση να συνεχίσουν τη συνεργασία τους; Ή, ακόμη κι αν ήθελαν, μήπως η επιθυμία τους δεν ήταν τόσο σφοδρή, ώστε να άρει τις δυσκολίες και να οδηγήσει στη συμφωνία; Σε τελική ανάλυση, μήπως το μπάτζετ των 12-13 εκατ. ευρώ που του πρόσφερε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός σε σχέση με τα 15-16 εκατ. ευρώ που αξίωνε ο κόουτς Ομπράντοβιτς δεν ήταν ο βασικός λόγος της διαφωνίας; Αυτό το γνωρίζουν μόνο οι δύο πλευρές…

Επόμενη ημέρα χωρίς την «ασπίδα προστασίας»
Ο ρόλος και οι ευθύνες των Θανάση και Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που «έτρεχε» τα τελευταία χρόνια το τμήμα μπάσκετ των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, απείχε και από τις… τέσσερις συναντήσεις που είχε με τον κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο ανιψιός του (υιός του Παύλου) Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος τον τελευταίο μήνα βγήκε μπροστά δείχνοντας αποφασισμένος να αναλάβει τη διοίκηση της πιο επιτυχημένης ευρωπαϊκής ομάδας μπάσκετ την τελευταία 15ετία.
«Με τον κύριο Θανάση συμφωνούσαμε μέσα σε πέντε λεπτά» έλεγε πάντοτε ο 52χρονος Σέρβος, ωστόσο η διαφωνία που ενδεχομένως είχε με τον 81χρονο παράγοντα τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια ως προς το μπάτζετ του συλλόγου, καθώς και για ορισμένα ζητήματα που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία της ΚΑΕ, ίσως και να αποτέλεσε ανυπέρβλητο εμπόδιο, με αποτέλεσμα κανένα από τα τρία αδέρφια (Παύλος, Θανάσης, Κώστας) να μην παρέμβει την ύστατη ώρα και συμπληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό από προσωπικό λογαριασμό του να επιχειρήσει την επέκταση της συνεργασίας με τον «Ζοτς».
Χωρίς τον «στρατηγό»…
Θεωρητικά και πρακτικά ο Δ. Γιαννακόπουλος φέρει τη μικρότερη ευθύνη ως προς τους λόγους που προκάλεσαν το «διαζύγιο» με τον κορυφαίο – βάσει τίτλων και όχι μόνο – προπονητή της Ευρώπης, απλούστατα διότι δεν διοικούσε αυτός. Ο «Ζοτς» μάλιστα υπήρξε εκείνος που πριν από δύο χρόνια τον είχε αναγορεύσει σε φυσικό διάδοχο και συνεχιστή της πράσινης αυτοκρατορίας εκτιμώντας ότι έπρεπε να αρχίσει να αναμειγνύεται στα διοικητικά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ώστε να «ψηθεί», να αποκτήσει εμπειρία και να συνεχίσει το έργο της οικογένειάς του.
Εκ του αποτελέσματος πάντως ο Δ. Γιαννακόπουλος «χρεώνεται» την αποχώρηση του «Ζοτς», υπό την έννοια ότι δεν κατάφερε να τον πείσει ότι μαζί θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στη νέα εποχή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο υιός Γιαννακόπουλος επιθυμούσε την παραμονή του οκτάκις πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά χωρίς την ουσιαστική στήριξη της οικογένειάς του δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και πλέον είναι αναγκασμένος να «χτίσει» την ομάδα από την αρχή και χωρίς τον «στρατηγό» της.
Το αντίο των κουμπάρων
Φεύγει και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς μετά τον «Ζοτς» και έτσι ξεθώριασε η λάμψη από τους πάγκους των «αιωνίων»

Μέσα σε τέσσερις ημέρες το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ κήρυξε… άτακτη χρεοκοπία! Την περασμένη Τρίτη το πρωί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσαν το «βελούδινο» διαζύγιο έπειτα από 13 χρόνια λαμπρής συνεργασίας και την Παρασκευή το βράδυ τον ακολούθησε ο κουμπάρος του, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς. Επικαλούμενος την καταπόνηση λόγω της ταυτόχρονης ενασχόλησης με την Εθνική Σερβίας, ο «Ντούντα» αποφάσισε να μη συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας Ολυμπιακού πυροδοτώντας τη δεύτερη μεγάλη «βόμβα» του καλοκαιριού.
Ασφαλώς, οι «αιώνιοι» δεν θα πάψουν να υπάρχουν, όπως υπήρχαν και πριν από τους δύο «καθηγητές» της προπονητικής. Η παρουσία των οικογενειών Γιαννακόπουλου στον Παναθηναϊκό και Αγγελόπουλου στον Ολυμπιακό εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των δύο ΚΑΕ και πιθανώς τη στοιχειώδη ανταγωνιστικότητά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απουσία όμως των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης πώς στο καλό θα αναπληρωθεί; Και από ποιους κόουτς; Οποιοι και αν είναι οι αντικαταστάτες τους, είτε Ελληνες είτε ξένοι, αφενός θα υποβληθούν σε άδικες συγκρίσεις, αφετέρου δεν θα καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στο επίπεδο των προκατόχων τους.
Το ελληνικό πρωτάθλημα χάνει δύο εκ των κορυφαίων σταρ του αθλήματος και το κακό είναι ότι ενδέχεται να παρασύρουν και κάποιους πρωταγωνιστές των παρκέ, που μπορεί να σκεφτούν να αλλάξουν… γειτονιά αναζητώντας ισχυρότερα αγωνιστικά κίνητρα και καλύτερα συμβόλαια. Εξυπακούεται λοιπόν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι υπερβολικά δύσκολη για τους δύο τελευταίους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι όσο και αν προσπαθήσουν αποκλείεται να είναι όπως εφέτος.
Οπως αναφέρει η ΚΑΕ Ολυμπιακός στην ανακοίνωσή της, επιθυμία του κ. Ιβκοβιτς ήταν να μη συνεχίσει σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο κυκλοφορούν σενάρια περί του αντιθέτου. Μάλιστα το πιο έντονο αφορά «μυθική» πρόταση της τουρκικής Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ προς τον κ. Ιβκοβιτς. Αν, παρ’ ελπίδα, ευοδωθεί αυτό το πολύ ακραίο σενάριο που εξυφαίνεται στην Τουρκία δεν αποκλείεται οι δύο κουμπάροι να βρεθούν πάλι στην ίδια πόλη (Κωνσταντινούπολη), καθώς η Αναντολού Εφές επιθυμεί διακαώς να συνεργαστεί με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού κ. Ομπράντοβιτς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ