Κυβέρνηση του ευρώ ετοιμάζει η ΝΔ

Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, τον ίδιο ως Πρωθυπουργό αλλά με πνεύμα συναίνεσης που θα δίνει τον τόνο της εθνικής προσπάθειας έχει κατά νου ο κ. Αντ. Σαμαράς για την επομένη των εκλογών αν όλα εξελιχθούν ομαλά και θετικά για τον ίδιο. Ο ίδιος δεσμεύεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις που συμφωνούν εμπράκτως – κυρίως με ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά – στη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ και υπεραμύνεται ενός κυβερνητικού σχήματος χωρίς αποκλεισμούς. Ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν σε μια τέτοια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτηρίζει, στην οποία δεν μπορεί να συμμετέχουν μόνο πρόσωπα προερχόμενα από τη ΝΔ;

Μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, τον ίδιο ως Πρωθυπουργό αλλά με πνεύμα συναίνεσης που θα δίνει τον τόνο της εθνικής προσπάθειας έχει κατά νου ο κ. Αντ. Σαμαράς για την επομένη των εκλογών αν όλα εξελιχθούν ομαλά και θετικά για τον ίδιο. Ο ίδιος δεσμεύεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις που συμφωνούν εμπράκτως – κυρίως με ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά – στη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ και υπεραμύνεται ενός κυβερνητικού σχήματος χωρίς αποκλεισμούς. Ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν σε μια τέτοια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτηρίζει, στην οποία δεν μπορεί να συμμετέχουν μόνο πρόσωπα προερχόμενα από τη ΝΔ;

Οι σκέψεις για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι πολλές και ήδη υπάρχει ένας κορμός στελεχών από τη ΝΔ που θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα, αλλά το κρίσιμο είναι πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη το μήνυμα περί ενότητας και εθνικής προσπάθειας. Ο κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται διατεθειμένος να αποδεχθεί ορισμένους τεχνοκράτες που θα του εισηγηθούν τα κόμματα τα οποία θα αποτελέσουν κυβερνητικούς εταίρους σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στα «γαλάζια» σενάρια κεντρική θέση κατέχει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, τον οποίο ορισμένα κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα έβλεπαν ακόμη και για αντιπρόεδρο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή υπουργό Εσωτερικών. Εξάλλου οι σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Κουβέλη είναι άριστες εδώ και χρόνια. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» είναι το κεντρικό μήνυμα και σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες συζητήσεις, που όμως είναι ουσιαστικά σχέδια επί χάρτου για το ποιοι μπορεί να αξιοποιηθούν.

Πρόσωπα προς αξιοποίηση

Στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας έχουν συζητηθεί ορισμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα από τον κ. Σαμαρά στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας. Ενδεικτικά θετικές αναφορές και συζητήσεις έχουν γίνει για τους κκ. Ι. Στουρνάρα (υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης), Αν. Γιαννίτση (πρώην υπουργό Εσωτερικών), Ναπ. Μαραβέγια (νυν υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) κ.ά.
Επίσης ορισμένοι κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ έβαλαν στο τραπέζι και ονόματα κεντρικών στελεχών του ΠαΣοΚ που θα ήταν καλές επιλογές για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως αυτό της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου (το αρνητικό στοιχείο που της χρεώνουν είναι ότι έθεσε ουσιαστικά το ζήτημα να μην ηγηθεί της προσπάθειας ο κ. Σαμαράς) και των κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη (έχει καλή εικόνα και ο κ. Σαμαράς) και Α. Λοβέρδου, αλλά και άλλων προσώπων, όπως π.χ. ο κ. Γ. Φλωρίδης.
Αν η επόμενη ημέρα είναι θετική για τη ΝΔ και είναι πρώτο κόμμα και σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας, η ομάδα αυτή είναι λογικό να ενισχυθεί και με αξιόλογα πρόσωπα – προερχόμενα και από το ΠαΣοΚ – που είχαν συνεργαστεί με τους τροϊκανούς και δεν έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη, όπως ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο οποίος θεωρείται στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση.

Η εφεδρεία Παπαδήμου

Εντελώς απρόσμενα για την πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ, όχι όμως και για τους μυημένους, βρίσκεται στο επίκεντρο παρασκηνιακών συζητήσεων και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Μάλιστα στην κορυφή της πυραμίδας της ΝΔ υπάρχει εισήγηση για αξιοποίηση του κ. Παπαδήμου την επόμενη ημέρα, με το επιχείρημα ότι ο έμπειρος περί τα οικονομικά πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας κυβέρνησης εθνικής προσπάθειας στη μάχη για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου.
Σύμφωνα με αυτή την εισήγηση, ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχοντας την εποπτεία και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αναλάβει τις δύσκολες και ειδικού χειρισμού συζητήσεις με την τρόικα για τις όποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν, όπως π.χ. παράταση του χρόνου προσαρμογής κτλ. «Μιλάμε για ασκήσεις επί χάρτου» είναι η απάντηση των παραγόντων της ΝΔ που γίνονται κοινωνοί αυτής της εισήγησης αλλά και συζήτησης, ενώ πρόσωπα που γνωρίζουν τον κ. Παπαδήμο αναφέρονται σε σενάρια που «ενδεχομένως μπορεί να προχωρήσουν», αλλά πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Βέβαια, προβάλλεται από πλευρές τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ το επιχείρημα ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα αρμονικές οι σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Παπαδήμου το διάστημα της πρωθυπουργίας του δεύτερου. Στην πολιτική όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και ως εκ τούτου όλα είναι πιθανά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ή πολέμου, όπως λένε έμπειρα στελέχη με γνώση του παρασκηνίου και μιλάνε για μια χρήσιμη και αποτελεσματική εφεδρεία εν μέσω οικονομικού πολέμου.

Ελαβε εγγυήσεις για αλλαγές

Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επαναδιαπραγμάτευση και γι’ αυτό έχει ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα η οποία θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία και έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία, χωρίς όμως να ανακοινωθεί ποιοι τη συγκροτούν. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί σίγουρο, με βάση και εγγυήσεις που έχει λάβει από τους πιστωτές, ότι θα υπάρξει επιμήκυνση στον χρόνο προσαρμογής και θα δεχθούν την αντικατάσταση μέτρων του μνημονίου με ισοδύναμα. Ως θετικό έλαβε το σήμα της Κομισιόν η οποία άνοιξε «παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν Ελλάδα και ΕΕ χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις ούτε να απειληθεί το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Ο κ. Σαμαράς έχει σταθερή επικοινωνία με τους κκ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, από τους οποίους και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια έκτακτη σύνοδο της ΕΕ εντός του Ιουλίου για την Ελλάδα, ενώ υπολογίζει αρκετά στην καλή σχέση που έχει με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο ίδιος, αν εκλεγεί, έχοντας ως συμμάχους του τους ομολόγους του της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Ιρλανδίας Εντα Κένι, ετοιμάζεται για ταξίδι στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τους κκ. Μπαρόζο και Ρομπάι, αλλά και στη Φραγκφούρτη για να συνομιλήσει με τον κ. Ντράγκι, ενώ θα επιχειρηθεί και συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προ ημερών συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ αντιπροσωπείας της ΝΔ της οποίας ηγήθηκε ο κ. Κ. Χατζηδάκης (θα έχει κεντρικό ρόλο στα οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα την επόμενη ημέρα) και του ιταλού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εντζο Μιλανέζι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.