Αντώνης Σαμαράς: Εποικοδομητική συζήτηση με Ευ. Βενιζέλο – Φ. Κουβέλη

Με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε το μεσημέρι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας συναντήθηκε στις 12:30 με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε το μεσημέρι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας συναντήθηκε στις 12:30 με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στη σύντομη συνομιλία που έγινε ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, αλλά και αποφασιστικότητα στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, «η οποία απειλεί την οικογένεια όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς ασφάλειας».

Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτυχία, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας, ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά καλή επιτυχία και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μείνει η χώρα ούτε μία στιγμή ακυβέρνητη.

Στις 14:00 ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και στις 19:00 με τον Π. Καμμένο ενώ στις 8:30 συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι είχε μία εποικοδομητική συζήτηση μαζί του και ότι η συνάντησή τους θα συνεχιστεί και αύριο.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουβέλης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:


Φ. Κουβέλης : «Δεν δίνω λευκή επιταγή. Αν θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Κουβέλης προέβη σε δηλώσεις. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση και μάλιστα προοδευτικού χαρακτήρα, όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση κάποιων προγραμματικών δεσμεύσεων ώστε να βρεθεί διέξοδος για τη χώρα.

Επανήλθα στις επτά θέσεις μας προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να επανέλθει η μετενέργεια και βεβαίως όλα εκείνα που αποτελούν θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή δεν δίνω. Αν θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων.

Επαναλαμβάνω ότι στο βαθμό που μπορεί να προωθηθεί κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση και στα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Π. Καμμένο και πριν αυτήν με τον Φ. Κουβέλη ο κ. Σαμαράς είχε προβεί επίσης δε δηλώσεις: «Με τον κ. Βενιζέλο συμφωνήσαμε ως προς την αναγκαιότητα του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο θα γίνουν και άλλες συναντήσεις. Με τον Π. Καμμένο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας διότι δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην έλλειψη δυνατότητας συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του και ο Πάνος Καμμένος.

Πάνος Καμμένος: «Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας»

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήλων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ο κ. Σαμαράς μας είπε ότι θέλει να αναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και όχι να το καταγγείλει. Μπήκαμε στις λεπτομέρειες για τα άρθρα του μνημονίου και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας.

Τον ρώτησα σε τι ακριβώς θα γίνει η αναδιαπραγμάτευση αφού ο ίδιος επιμένει να λέει πως τιμά την υπογραφή του. Δεν έχει καμία δέσμευση για οτιδήποτε είπε, θα πάμε να συζητήσουμε και θα δούμε τι θα καταφέρουμε.

Ζητήσαμε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε μόνο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Διαπιστώθηκε ότι δίχως καταγγελεία μνημονίου ή έστω αναδιαπραγμάτευση σημαντικών όρων του μνημονίου δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

Εξήγησα ότι αν χρειαστεί να ψηφίσουμε νόμους όπως αυτούς που χτύπησαν την ελληνική οικογένεια και την αγορά δεν θα τους στηρίξουμε.

Από ότι αντιλήφθηκα, ουσιαστικά δεν υπάρχει αναδιαπραγμάτευση.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα επιτελέσουμε το ρόλο που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός στο ελληνικό κοινοβούλιο καθώς η πορεία μέσα από τα δύο μνημόνια δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στην καταστροφή και μόνο σύσσωμος ο ελληνικός λαός μπορεί να εμποδίσει τη χώρα από τον κατήφορο».


Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Συνάντηση είχε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο πρώτος μετά την χτεσινή πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 29,7% και 129 έδρες. Το ΠαΣοΚ αναδείχθηκε τρίτο με 12,3% και 33 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση 162 εδρών χωρίς τη συμμετοχή κάποιου άλλου.

Δεδομένης της εκφρασμένης πρόθεσης και των δύο να σχηματιστεί κυβέρνηση, η συνάντηση αυτή ήταν πολύ κρίσιμη.

Δριμύτατη επίθεση σε βάρος του του κ. Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια δηλώσεων στις οποίες προέβη αμέσως μετά ενώ επέμεινε στην ανάγκη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών να περάσει στη δεύτερη φάση της και να συγκληθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη το βράδυ το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα χτες το βράδυ κυρίως αλλά και σήμερα είναι τελείως απογοητευτικές. θα έλεγα προκλητικές. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον στόμα του κ. Τσίπρα είναι ότι όλοι πρέπει ταχύτατα να συγκροτήσουμε μία κυβέρνηση από την οποία θα απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι δυνατόν να κρατά αυτή τη στάση που είναι ανεύθυνη και δίνει στον κ. Τσίπρα την ευκολία να μείνει στη θέση της αντιπολίτευσης».

«Οελληνικός λαός έδωσε εντολή για παραμονή της χώρας στο ευρώ και συνεργασία των κομματικών παρατάξεων»

Α. Τσίπρας: «Θα είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν θα εμποδίσουμε την αναδιαπραγμάτευση»

«Θα είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Σαμαρά, γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές. Σε ό,τι αφορά όμως τις δυνατότητες που ανοίγονται από το αποτέλεσμα για μια καλή επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είμαστε εμπόδιο». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο πρώτος. Η συνάντηση διήρκησε μόλις 25 λεπτά, αφού ο κ. Τσίπρας είχε εξαρχής δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έρχεται ένα κρίσιμο 10ήμερο και για τον λόγο αυτό ο ίδιος δεν θα παραλάβει διερευνητική εντολή για να μην δημιουργηθεί καμία καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης που προκύπτουν από την εντολή του λαού μας στις 6 Μαίου και στις 17 Ιουνίου, που έστειλαν μήνυμα απόρριψης της λιτότητας δεν πρέπει να σπαταληθούν αλλά να αξιοποιηθούν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχυ ψηλά, εκεί που τον έθεσε η λαϊκή ετυμηγορία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα, το δίλημμα ήταν σαφές: κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργήσει το μνημόνιο ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική- ελπίζουμε αξιοποιώντας τις δυνατότες που της δίνει το αποτέλεσμα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια», αναφορικά με τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό σχήμα καθώς, όπως είπε, «η δημοκρατία προβλέπει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και εμάς ο ρόλος μας είναι να ασκούμε κριτική για τα κακώς κείμενα και να παρεμβαίνουμε με μαχητικό τρόπο».

«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρος της ΝΔ ότι αυτό θα πράξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Επισήμανα ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές. Σημείωσα ότι δεν τον άκουσα χθες να μιλά για αναδιαπραγμάτευση, όπως έκανε προεκλογικά, ελπίζω εκ παραδρομής».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε εμμέσως στα φαινόμενα βίαιων επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Εθεσα στον κ. Σαμαρά ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό της βίας που ασκείται από παρατάξεις που δυστυχώς βρίσκονται στη Βουλή. Τέτοιες πρακτικές συρρικνώνουν τη δημοκρατία και εμάς θα μας βρουν απέναντι. Ελπίζω σε αυτό να έχουμε τη συνεργασία όλων».

Αντ. Σαμαράς: Τηρούμε τη συμφωνία, ζητούμε πολιτικές που θα δώσουν ανάσα

«Την ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ευρώ και ασφαλώς τροποποίηση του προγράμματος, που όπως όλοι ξέρουμε γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.

«Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Ελληνες», πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση».


Παραίτηση Πικραμμένου

Λίγο πριν το μεσημέρι, στις 11:30, δέχθηκε τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής κ. Β. Πολύδωρα ο οποίος τον ενημέρωσε για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.
Στις 10 το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου ενώ στις 12:00 ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια για να του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του η οποία και δεν έγινε αποδεκτή μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση..

Αμέσως μετά άρχισε ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ο αρχηγός της ΝΔ αναλαμβάνει αμέσως να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και να διαπιστώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τη Δευτέρα συνάντηση τοιυ κ. Σαμαρά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.

Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τρεις ημέρες.

Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η πρόθεση των πολιτικών αρχηγών, περιλαμβανομένου και του κ. Αλ. Τσίπρα, είναι να σχηματισθεί οπωσδήποτε κυβέρνηση, αφού ο τόπος δεν αντέχει την ακυβερνησία. Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Πάντως αν και η τρίτη διερευνητική εντολή δεν φέρει αποτέλεσμα σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (μετά το 9ήμερο ή λιγότερες ημέρες των διερευνητικών εντολών) οφείλει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων για να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειασθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού με τις έως τώρα εκτιμήσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ λαμβάνουν από κοινού 162 έδρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.