Ο πάπας δείχνει κουρασμένος, εξαντλημένος και, κατά γενική ομολογία, δυσκολεύεται να διευθύνει την Κουρία, την διοικητική μηχανή του Βατικανού. Ο ίδιος ομολόγησε πρόσφατα σε καρδινάλιο συνεργάτη του ότι οι απαιτήσεις της Καθολικής Εκκλησίας είναι «τεράστιες. υπεράνω των δυνάμεων κάθε ανθρωπινής ύπαρξης». Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣτ συμπλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο το 85ο έτος, ο γηραιότερος εν ενεργεια πάπας των τελευταίων 110 χρονων.
Εκείνο που δεν ομολόγησε ακόμη ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας είναι ότι το Βατικανό διέρχεται κρίση, την μεγαλύτερη των τελευταίων πενήντα και πλέον ετών. Και δεν πρόκειται για κρίση που να έχει σχέση με θρησκευτικούς συμβολισμούς, με ιδεολογικές παρεκκλίσεις. Ούτε και με τα πάμπολλα σεξουαλικά σκάνδαλα. Πρόκειται για κρίση εμπιστοσύνης.
Η «υπόθεση Γκαμπριέλι» εξελίσσεται σε μέγα σκάνδαλο στο οποίο φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλοί διοικητικοί και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι του Βατικανού–σε ένα Βατικανγκειτ, όπως έγραψαν ιταλικές εφημερίδες. Ο Παολο Γκαμπριελι, ο προσωπικός μπάτλερ του πάπα, κρατείται και ανακρίνεται από τον περασμένο Απρίλιο σε ένα από τα κρατητήρια του Βατικανού. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν–και τις έχει παραδεχθει–είναι ότι έδωσε στη δημοσιότητα επιστολές της αλληλογραφίας του πάπα τις οποίες αφαίρεσε από το ιδιαίτερο ταχυδρομείο του.
Η ανάκριση όμως φαίνεται ότι έφερε στο προσκήνιο και αρκετά άλλα πρόσωπα. «Ο Παολο άνοιξε το στοματάκι του», έγραψε η «Il Giorno». Και κάποια άλλη ιταλική εφημερίδα συμπλήρωσε. Στην Αγια Έδρα «είναι πολλοί εκείνοι που έχασαν την γαλήνη τους».
Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλες επιστολές της «προσωπικής αλληλογραφίας» του πάπα τις οποίες ασφαλώς δεν έδωσε ο κρατούμενος Γκαμπριελι. Μάλιστα αυτές βαρύνουν δυο αξιωματούχους της Αγίας Έδρας, τον ιδιωτικό γραμματέα του
πάπα Γκεοργκ Γκένσβαιν και τον γραμματέα του Βατικανού καρδινάλιο Ταρκισιο Μπερτόνε.
Άλλα ούτε με αυτούς τελειώνει η «υπόθεση Γκαμπριελε». Στις διευθύνσεις ιταλικών εφημερίδων έφθασαν προχθές ταυτόσημες επιστολές που «προειδοποιούσαν» ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα «έργα και ήμερες» της διοίκησης του Βατικανού «αν δεν απομακρυνθεί αμέσως ο ακατανόμαστος Μπερτόνε».
«Πρόκειται για ωμό εκβιασμό», έγραψε ο ειδικός σε εκκλησιαστικά ζητήματα Μάρκο Πολιτι. Ασφαλώς. Αυτό όμως δεν ανακουφίζει τον Βενέδικτο ΙΣτ’ ούτε καθησυχάζει τους παρατρεχάμενους του.