Οταν πριν από µόλις πέντε δεκαετίες στο Παρίσι πήγαιναν στην Οπερα, στην Αθήνα έβλεπαν θέατρο σκιών – ο Καραγκιόζης σε νέες περιπέτειες… Το επίπεδο ζωής των Ελλήνων δεν µπορούσε να συγκριθεί µε εκείνο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Οι σηµερινοί εξηντάρηδες µεγάλωσαν πίνοντας γάλα σκόνη και τρώγοντας κίτρινο τυρί και ψωµί. Το ψωµί το έφερναν απ’ το σπίτι τους, το γάλα και το τυρί τα µοίραζαν στα σχολεία δωρεάν, στο πλαίσιο της Αµερικανικής Βοήθειας για την Ελλάδα.
Ηταν η Ελλάδα του δελτίου. Ενας εφιάλτης για όσους την έζησαν. Πώς να περιγράψεις και να εξηγήσεις στους νέους σήµερα ότι βασικά είδη όπως το ψωµί και το πετρέλαιο επωλούντο µε δελτίο.
Σήµερα η Ελλάδα αντιµετωπίζει µεγαλύτερα προβλήµατα. Υστερα από µισό αιώνα ανάπτυξης και προόδου οι Ελληνες βρέθηκαν αιφνιδίως µπροστά στο φάσµα της πτωχεύσεως.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τα αίτια της κρίσης και για τις δυνατότητες ανακάµψεως. Με τη σηµερινή προσφυγή στις κάλπες ελπίζεται ότι θα συγκροτηθεί µια κυβέρνηση που θα µπορέσει να παραµερίσει τις ανούσιες συζητήσεις ή τον καταλογισµό ευθυνών και θα σχεδιάσει και θα επιβάλει µια πορεία στο πλαίσιο της Ενωµένης Ευρώπης.
Υπάρχουν λύσεις;
Δεν ήταν θεός ο Κωνσταντίνος Καραµανλής. Οµως υπάρχει κανείς που να αµφιβάλλει ότι θα έβρισκε τον τρόπο να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο;
Δεν ήταν µάγος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αµφιβάλλει κανείς ότι αν αντιµετώπιζε τέτοιο πρόβληµα κάποιον άσο θα έβγαζε από το µανίκι του;
Οι δύο προαναφερθέντες είχαν κοινό νου. Και δεν έφτασαν ποτέ στα άκρα αν και έζησαν σε πολύ δυσκολότερες εποχές, όπως η περίοδος του Ψυχρού Πολέµου.
Οι έλληνες πολίτες δικαιούνται να έχουν την ελπίδα ότι η σηµερινή ψήφος δεν θα πάει χαµένη.