Συνέντευξη στη «Frankfurter Rundschau» παραχώρησε ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.
Τα κύρια σημεία της:
– «Η Ευρώπη βιώνει μία κρίση και η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καταστροφικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο, αλλά την ελπίδα ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει».
– «Ο κύριος Σαμαράς γνωρίζει ακριβώς τι θέλουμε: τέλος του δικομματισμού, κατά τον οποίο το κόμμα του κυρίου Σαμαρά και το ΠαΣοΚ μονοπώλησαν την εξουσία εδώ και 40 χρόνια. Το σύστημα αυτό ευθύνεται για την κρίση, για την άδικη φορολόγηση, την αποτυχία του δημόσιου τομέα, τη διαφθορά και τη δυσπιστία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».
– «Μία αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία όπου θα υπάρχει απασχόληση για όλους είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας. Η παρούσα πολιτική καθιστά ολοένα και περισσότερο αναγκαία την έξωθεν βοήθεια. Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον, το δημόσιο χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα λόγω της ύφεσης. Δεύτερον, λόγω της ανασφάλειας, πολλοί Ελληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας. Εμείς, απ’ την πλευρά μας, θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα λιγότερο εξαρτημένη από την έξωθεν βοήθεια. Η σταθεροποίηση της οικονομίας όπως επίσης και μία ρεαλιστική επιλογή για τον τερματισμό της κρίσης χρεών θα βελτίωνε την κατάσταση. Δεν θέλουμε να ρίχνουν οι φορολογούμενοι της Ευρώπης χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, μόνο για να σωθούν οι τράπεζες».
– «Δεν μιλάμε για μονομερή παύση πληρωμών, αλλά για συμφωνία με τους πιστωτές μας. Μέχρι τώρα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση με διαρκώς νέα δάνεια και με σκληρά μέτρα λιτότητας. Είναι σαν να δίνει κανείς σ’ έναν υπερχρεωμένο άνθρωπο κι άλλα δάνεια αντί για δουλειά. Αποτέλεσμα: η θεραπεία κατά της κρίσης κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Για να πετύχουμε ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν στην ύφεση- και η μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών είναι τέτοιοι παράγοντες».
– «Βλέπουμε τη χώρα μας ως κομμάτι της Ευρώπης. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε το status της χώρας μας. Εάν κανείς δει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, θα μπορούσε να πει: ίσως δε θα έπρεπε η χώρα να ενταχθεί. Ομως τώρα αποτελεί ήδη μέρος του ευρώ και μία έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη».